Damir Krajac / CROPIX
NA POTEZU JE MAKSIMIRSKI KLUB

BJELICA OTKRIO ZAŠTO JE DINAMO ODBIO VRHUNSKU PONUDU ZA SJAJNOG VATRENOG 'Ja sam kao igrač bio u takvoj situaciji! Nema odlaska ako Dinamo to neće'

NENAD BJELICA Dinamov trener nakon priprema o svemu pomalo, momčadi, ciljevima, prijelaznom roku u Maksimiru
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. srpanj 2019. 23:46

Nedjelja je bila slobodna, igrači su dobili još jedan, zadnji dan za opuštanje. Jer, od danas kreće “žrvanj”, kreću treninzi u režimu stalnih utakmica, režimu koji će, valjda, potrajati do kraja kolovoza. Prvo Superkup s Rijekom u subotu, pa idući petak prvenstveni start s Lokomotivom, potom i Europa.

Modri su odradili pripreme, glavni dio posla je napravljen, slijedi tek onaj završni glanc, dotjerivanje zadnjih detalja. Remi s Orenburgom bio je završni čin u Sloveniji, kompletnim pripremama Bjelica može biti zadovoljan.

- Odradili smo sve što smo htjeli, utakmice koje smo planirali smo i odigrali. Vidjeli smo dosta dobrih stvari, unatoč teškim treninzima, dečki su bili angažirani, reprezentativci koji su došli uspješno su kompenzirali što nisu bili prvih dana priprema, doveli smo ih u ovih osam dana na jako zadovoljavajuću razinu. Mladi igrači pokazali su da se na njih može računati i jedino negativno iskustvo jest ozljeda Moharramija koji će biti “vani” četiri-pet tjedana i neće nam moći pomoći u prvim utakmicama - započeo je Bjelica, a kad smo se već dotaknuli Moharramija, ostanimo na poziciji desnog beka.

Dakle, tu je zasad jedna od najvećih dvojbi, tko je prvi izbor, Petar Stojanović ili Ivo Pinto?

- Obojica imaju kvalitetu da budu broj jedan, kao i prošle godine koristit ću cijelu momčad i želim da se svi osjećaju bitnim, važnim, iskorištenim. Tko će biti broj jedan u određenom trenutku, ovisi i o utakmicama. Recimo, Stojanović ne može igrati prvu europsku utakmicu, a Pinto je tijekom priprema bio ozlijeđen, tako da se uvijek nekome otvori prostor. I Moharrami kad se vrati dat ćemo mu prostora, ako ostane s nama. Nije sve lagano zadovoljiti, možda dođe do transfera, posudbe. Ali, kažem, imamo tri kvalitetna beka, plus Šituma koji isto može odigrati vrlo kvalitetno na toj poziciji.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

A što je s pozicijom lijevog beka, kako trener gleda na to da su pripreme završile, a novi igrač nije došao?

- Gledamo, imamo puno opcija. Gledamo svi, i mi u stožeru i ostali ljudi u klubu, puno je tu faktora. Netko je nedostupan zbog financija, neki negativno reagiraju na Dinamo, vidjet ćemo tko će doći. Ono što je jučer bilo izgledno, danas nije, a ja ne volim prostituirati igrače dajući imena van, to onda ispada neozbiljno. Tri, četiri opcije su aktualne, ima igrača, recimo, iz Španjolske i Francuske, naći ćemo rješenje.

Ne postoji neki okvirni rok do kad bi Bjelica htio imati kompletiranu momčad, imati pojačanje u svojim redovima?

- Nema roka za lijevog beka. Leovac odlično radi, izgleda bolje nego prošle godine, a imamo tu Šituma, Gvardiola. Nije sila, neću dovesti igrača samo da ga dovedem, mora doći da pojača konkurenciju i da pojača momčad. Ako takvog ne nađemo nećemo ga ni dovesti.

Što se događa s Ivanušecom, više puta smo vidjeli i čuli da je s njim sve dogovoreno, da on želi u Dinamo, a Dinamo želi njega. Gdje je onda problem?

- Nema okova, imamo šest veznih igrača, Olmo je još uvijek naš član iako nam neće moći pomoći u drugom pretkolu, ali imamo vrhunske igrače. No, vjerujemo svi da će Ivanušec biti naš igrač, ako se klubovi dogovore, tu malo zapinje. On je izrazio želju da dođe, a hoće li se klubovi dogovoriti, to je pitanje za neke druge ljude, ne za mene.

Kako je Livaković reagirao na činjenicu da je klub odbio ponudu iz Francuske, da ga žele još neki klubovi, ali još je ovdje? Imamo dojam da ga je ipak to malo “poljuljalo”?

- S jedne strane trebamo biti sretni što se pojavljuju takve ozbiljne ponude za golmana, ali klub ima jasnu viziju što hoće, a vjerojatno će doći i veće ponude i od većih klubova. Livi to dobro podnosi, dobro trenira, naravno da mu nije svejedno, ali on je veliki profesionalac i vjerujem da će on izaći još jači. Uostalom, vidjet ćemo kako će se to izvrtjeti, hoće li doći do transfera ili ne, ne znamo što će donijeti budućnost. Također, znamo da je teško zadržavati igrača koji je nezadovoljan, opet, klub štiti svoj interes, financijski i sportski i Igrač to mora razumjeti. Jer, kad potpisuje ugovor, ako nema izlazne klauzule, onda je to stvar pregovora. Bio sam i ja u toj situaciji, znam kako mu je, a i sad sam u toj situaciji. Nemam izlaznu klauzulu i ne mogu izaći iz ugovora ako mi Dinamo to ne dopusti. Ali ja o tome ne razmišljam, ali samo kažem, tako je to, klub je taj koji odlučuje. Recimo, u Španjolskoj imaju igrači izlazne klauzule, Livaković je nema kao ni drugi u Dinamu i onda su transferi stvar pregovora i stava kluba, što nas zadovoljava a što ne.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

To je sve jasno i logično, međutim hoće li to ostaviti trag na njegovoj formi?

- Mislim da ga neće to psihološki poremetiti, on je jak u glavi. I on vidi da mu je tu dobro, napreduje, sve ide u pozitivnom pravcu, tako da mu se miješaju osjećaji, i ostao bi i išao bi. S jedne strane te privlači jača liga, puni stadion, bolji ugovor, iako ugovor nije prioritet kod njega, a s druge strane tu ima status, atmosferu, dobro se razvija. Možda je malo uzdrman, ali to je normalno.

Vratimo se ostalim igračima. Zanimljiva je situacija u napadu, Gavranović, Petković i Andrić morat će dijeliti minutažu, tko je u prednosti?

- Sva tri napadača odradili su kvalitetne pripreme. To što imamo na poziciji desnog beka imamo i u napadu, slična je situacija. Tu je i Baturina, koji isto pomaže momčadi. Vrlo je nezgodan i uporan, igrač koji može u budućnosti biti vrlo koristan za nas.

Primijetili smo na pripremama da Bjelica jako inzistira na presingu na zadnju suparničku crtu, bio je to način igre Dinama i prošle sezone, ali činilo se na pripremama da Modri to rade sve bolje i sve dulje tijekom utakmice?

- Još to moramo raditi, još se možemo popravljati po tom pitanju. Sad kad noge postanu svježije, kad glava bude bolje funkcionirala, bit ćemo još bolji.

Ukupno gledajući, je li Dinamo ove sezone spremniji nego prošlog ljeta kad je Bjelica tek kretao u svoju europsku avanturu?

- Bolji smo nego prošle godine, kvalitetniji smo, imamo godinu rada iza nas, ne moram igračima objašnjavati neke stvari kao kad sam došao, što želim i kako želim, većina me njih poznaje i zna moje zahtjeve. Naravno, uvijek te zahtjeve treba osvježavati, ali oni već imaju bazu i vjerujem da smo sad višoj razini od one na kojoj smo bili prije godinu dana. Nedostaju nam ta tri igrača koja su bila na Euru U-21, ali Moro nije bio ni lani na ljetnim pripremama pa i nema neke razlike. Ali ovi koji su odradili pripreme, odradili su ih jako kvalitetno.

Remeti li ovaj završni dio priprema taj Superkup, odnosno činjenica da već u subotu Dinamo igra natjecateljsku utakmicu, za trofej?

- Superkup ne remeti ništa u našim pripremama, pripremamo se kao da nema Superkupa i da igramo neku utakmicu koja bi bila generalka. Ali želimo ga osvojiti, tu nema dvojbe, želimo još jedan trofej, ali nećemo zbog njega ništa mijenjati u pripremama. Bit ćemo fizički i psihološki na dobroj razini da pobijedimo Rijeku.

Je li Bjelica pratio ostale klubove, posebno one s vrha, hoće li biti bolji nego lani?

- Nisam previše pratio, samo rezultate na pripremama. No, Osijek se pojačao, ali je i izgubio neke važne igrače, Rijeka je manje-više ista, ali je kompletnija, igrači imaju kontinuitet, prizdravili su. Hajduk je ostavio okosnicu, nije bilo previše osipanja. Bit će sigurno pojačanja u ta četiri kluba velike četvorke, bit će tu još svega do kraja prelaznog roka.

Linker
25. travanj 2024 15:34