Fadil Vokrri
 REUTERS/Laszlo Balogh
SPORTSKE NOVOSTI DONOSE

BLIŽI SE POVIJESNA UTAKMICA, ČELNI ČOVJEK KOSOVSKOG SAVEZA PORUČIO 'Bobanu velika zahvala, a Hrvate ćemo dočekati kao svoju braću'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. rujan 2016. 00:56

Ne možemo si pomoći, svaki put kad se javio, prisjetili smo se pokojnog Vlatka Markovića.

- Žao mi je, na sastanku sam, zovite poslije... Oprostite, baš sam na aerodromu, avion polijeće... Ne mogu sad, molim vas, može kasnije?

Ali, nije Fadil Vokrri ‘muljao’, predsjednik Kosovskog saveza ima doista mnogo posla zadnjih dana. I kad smo ga uspjeli dobiti i pozvali se na obećanih pet minuta, bilo je problema.

- Uf... Ajde dobro, recite brzo. Upravo tu u Prištini obavljam neke poslove vezane za utakmicu, kako se bliži taj susret, tako je sve više obveza. Idem i u hrvatsko veleposlanstvo, razgovarati o pripremama za utakmicu. Igra se u Skadru, u Albaniji, nije lako tamo preseliti svu administraciju, puno detalja još treba napraviti, vremena je sve manje. Ali, bit će sve na vrijeme.

Povijesni dan

Bliži se, dakle, ta prva kosovska domaća utakmica u kvalifikacijama, prvi protivnik odmah je Hrvatska. Možete nam malo približiti emocije s kojima se čeka taj susret, ambicije s kojima će Kosovo ući u taj susret?

- Ma svi jedva čekamo, bit će to povijesni dan za nas. Drago mi je da je Hrvatska suparnik na našem domaćem debiju, bit će vrlo emotivno bez obzira što igramo u Albaniji. Teško mogu opisati emocije, to je trenutak koji smo čekali svih ovih godina, na čemu smo radili i što smo sanjali. Evo, krećemo, nakon remija u Finskoj stiže nam Hrvatska, teško je bilo očekivati bolji start kvalifikacija.

Umag, 230716.
ATP teniski turnir Konzum Croatia Open Umag. Polufinalni mec izmedju Carlosa Berlocq ARG i Andreja Martina SVK. Na fotografiji: Zvonimir Boban u publici.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Dobro, ali na terenu sigurno imate očekivanja, nećete biti tako zadivljeni Hrvatskom?

- Što ću ja sad govoriti o snazi Hrvatske. Modrić, Mandžukić, Rakitić, Perišić..., moram li dalje nabrajati? Moćna reprezentacija, jedna od najboljih, veliki favorit kvalifikacija. Po snazi, sigurno, bilo je boljih izbora za predstavljanje domaćoj publici, ha-ha. Ali, dat ćemo sve od sebe, odigrati maksimalno pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti, možemo li do nekog iznenađenja.

Koje su uopće ambicije Kosova u ovim kvalifikacijama?

- Nisu zasad visoke, nemamo nikakav imperativ. Želimo u svakoj utakmici igrati dobro, pružiti svima što jači otpor, pokušati osvojiti neki bod, nekoga i pobijediti, zašto ne? U Finskoj smo pokazali kvalitetu, strašno sam ponosan na partiju koju su naši igrači tamo prikazali, ako tako nastave i u ostalim utakmicama, svi ćemo biti prezadovoljni. Čak će i prebaciti naša očekivanja.

Jeste li zadovoljni snagom Kosova? S obzirom da su se spominjali još neki igrači, zvučna imena poput, primjerice, Shaqirija, dojam je da se ipak manje igrača no što se očekivalo odazvalo kosovskom dresu?

- Mi smo zadovoljni našom reprezentacijom i kako ona izgleda. Kažem, u Finskoj smo uzeli taj povijesni bod, mogli smo uz malo sreće uzeti i sva tri. Svaka čast svima onima koji su odlučili igrati za Kosovo, onima koji nisu želim sreću u daljnoj karijeri i nema se tu što dodati, svatko ima pravo na svoj izbor. Ja sam uvjeren da će Kosovo u budućnosti, već u idućim kvalifikacijama, biti kvalitetnije i bolje, jer imamo puno kvalitetnih mladih igrača, klinaca, koji će, vjerujem, jednom biti važan dio naše reprezentacije.

Vratar Nurković i bivši Austrijanac Nuhiu potencijalni su novi reprezentativci. Hoće li biti na raspolaganju za Hrvatsku?

- Reći ću vam, još ukupno tri igrača u procesu su dobivanja FIFA-ine dozvole da mogu igrati za Kosovo. Neću o imenima, ali vjerujem da će oni igrati protiv Hrvatske.

Saznali smo da je treći na tom popisu Besart Berisha, igrač Melbourne Victoryja. Bilo je problema s tim papirima, dugo ste čekali prije utakmice s Finskom, je li vas to malo razljutilo?

- Ma nije, sve je na kraju ispalo dobro. Čekali smo, ali i dočekali na kraju te dokumente. I zato ovom prilikom moram zahvaliti Zvonimiru Bobanu koji nam je po tom pitanju jako puno pomogao, zalagao se za nas, da se ubrza taj proces i... Svaka mu čast, još jednom veliko hvala našem prijatelju.

Od lipnja u Prištini

Kakav doček može očekivati Hrvatska u Skadru? Hoće li biti pakleno, ‘na nož’?

- Hrvatska i Kosovo dvije su prijateljske, vrlo bliske zemlje. Da ne kažem, bratske. Tako će Hrvati kod nas biti i dočekani. Uza sve počasti, kao braća. Ništa vam neće nedostajati, bit će to iznimno topli doček. Dakako, na terenu ćemo vam probati nauditi, neće vam biti lako.

FIFA President Gianni Infantino (L) talks with Fadil Vokrri, President of the Kosovo Soccer Federation during the 66th FIFA Congress in Mexico City, Mexico, May 13, 2016. REUTERS/Henry Romero
REUTERS/Henry Romero
Infantino i Vokrri

Do kad će Kosovo svoje kvalifikacijske utakmice igrati izvan države?

- Radimo užurbano na stadionu u Prištini, sve ide po planu i vjerujem da ćemo već u ovim kvalifikacijama neku utakmicu odigrati i na njemu. Ne znam hoće li biti spreman na proljeće, bilo bi lijepo, međutim, mi realno planiramo otvorenje za lipanj iduće godine. To je optimalan rok, siguran sam da će otad Kosovo biti domaćin upravo u Prištini.

Pričalo se da bi Besnik Hasi mogao biti izbornik Kosova, sad kad je dobio otkaz u Legiji ta je mogućnost i veća? Ima li šanse da Vatrene u Skadru dočeka bivši igrač Samobora?

- Ne. To su bile priče bez neke jače podloge. Mi svog izbornika imamo, zadovoljni smo kako radi Albert Bunjaku, Hasi u ovom trenutku nije opcija.

Kakvi ste sa Šukerom, hvalili ste ga u kampanji za primitak Kosova u FIFA-u i UEFA-u?

- Je, Šuker i HNS isto su puno pomogli, naši su odnosi odlični.

Tko je bio bolji napadač, Vokrri ili Šuker?

- Ha-ha, teško je odgovoriti. Ja sam malo stariji, nismo baš puno igrali u isto vrijeme.

Ali, nije mnogo nedostajalo da se sretnete u Dinamu. Vi ste bili blizu Maksimira, na kraju ste osvanuli u Partizanu?

- A što da kažem, tako je ispalo. Sudbina, nije mi Dinamo bio suđen.

Linker
24. travanj 2024 00:25