Foto: Damir Krajac / CROPIX
STRATEG LOKOSA

BOGATOM PONUDOM ŽELE DOVESTI DALIĆA, ALI...Hrvatski stručnjak istaknuo problem: Kinezi imaju novce za uzeti i Messija i Ronalda, ali oni ne žele doći

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. listopad 2018. 18:50

Hoće li izbornik Hrvatske Zlatko Dalić prihvatiti ili odbiti uistinu nemoralnu ponudu jednog kineskog kluba, koji mu, s bonusima i nagradama, nudi godišnju plaću od deset milijuna eura neto?

Vidjet ćemo to kroz nekoliko dana, a o kineskom smo načinu nogometnom poslovanja razgovarali s trenerom Lokomotive Goranom Tomićem, koji je u toj mnogoljudnoj zemlji igrao, ali i bio trener u tri kluba, odlično je upućen u tamošnja nogometna zbivanja...

- Tako velik novac može platiti samo nekoliko kineskih klubova. To su, primjerice, Guangzhou Evergrande, zatim Shanghai SIPG, moj bivši klub Tianjin Songjiang, pa Hebei... Možda bi se ovim klubovima moglo dodati još jedan ili dva, ali ostali ne raspolažu tako velikim kapitalom i ne upuštaju se u takve investicije - kaže Tomić.

Dodali bismo, teško razumljive investicije. Tomić pojašnjava filozofiju i ciljeve takvoga poslovanja u kineskom nogometu:

- Žele golemim novcem privući u Kinu sve ono najbolje što Europa i svijet daju! Gotovo da su opsjednuti time. Jednom mi je predsjednik Tianjina, kad sam bio trener u tom klubu, rekao: Želio bih dovesti Messija i Ronalda, novac uopće ne bi bio problem! Ali, oni ne žele doći... Nije, dakle, točno da ih zanimaju samo isluženi igrači zvučnoga imena, tako je bilo prije desetak godina, kad su dobro znani svjetski nogometaši, ali već na zalasku karijere, još kako dobro popunili bankovne račune igrajući u Kini. Sad je sve drukčije, hoće one najbolje igrače i trenere, u naponu karijere. I pomalo u tome uspijevaju - nije li belgijski reprezentativac Witsel, primjerice, prije dvije godine iz Zenita otišao u Tianjin Quanjian i ovoga je ljeta potpisao za Borussiju Dortmund! A od trenera ću spomenuti Paula Sousu, koji je ove godine iz Fiorentine otišao u već spomenuti Tianjin Quanjian - kaže Tomić i zaključuje:

Soccer Football - International Friendly - Croatia vs Senegal -  Stadion Gradski vrt, Osijek, Croatia - June 8, 2018   Croatia coach Zlatko Dalic after the match   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
Zlatko Dalić

- Golemo se ulaganje Kinezima isplati, nogomet im se rapidno diže na višu razinu. Golema je, naime, razlika u kvaliteti nogometa u Kini kad sam ja igrao 2006. godine i sad, 12 godina kasnije, poboljšanje je nevjerojatno! Ulažu mnogo i u nogometne škole, grade kampove, dovode trener za omladinske kategorije i zapravo će se pravi učinak ovoga ulaganja u kineskom nogometu vidjeti za 10-15 godina, kad stasaju novi naraštaji njihovih igrača, odraslih i uvježbanih u kudikamo stručnijem i profesionalnijem okružju nego što je to donedavno bilo - smatra Tomić.

Nitko kao Lippi

Istaknimo da je najplaćeniji trener u Kini Talijan Marcelo Lippi, koji je izbornik reprezentacije i godišnje zarađuje 20 milijuna eura! Iza Lippija je njegov sunarodnjak, Fabio Cannavaro (Guangzhou Evergrande), s 12 milijuna eura godišnje zarade.

A kad govorimo o igračima, Kinezi su, podsjetimo, dosad najviše platili Argentinca Carlosa Teveza, koji je za jednu sezonu “dosađivanja” u Shanghaiu Shenhuiu (sam je govorio da ne uživa u Kini!) zaradio čak 37,5 milijuna eura! No, to je više bio marketinški transfer, nego zbog objektivne vrijednosti igrača na zalasku karijere, koji je jedva dočekao trenutak da se vrati doma, u Argentinu i sad igra za Bocu Juniors. Brazilci Oscar i Hulk (obojica Shanghai SIPG) zarađuju trenutačno najviše - Oscar godišnje “ubere” 24 milijuna eura, a Hulk četiri milijuna manje...

Linker
20. travanj 2024 15:21