Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images
UZ DOBRE, STIGLA I LOŠA VIJEST

ANDREJ KRAMARIĆ ZA SN PROGOVORIO O POTENCIJALNOM TRANSFERU I VATRENIMA Ekspresno se priključio Rakitiću i Perišiću: 'Odmah se prijavljujem!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. siječanj 2019. 19:52

Andrej Kramarić s dva pogotka i Ante Rebić s jednim obilježili su hrvatske nastupe u subotu u Bundesligi. Kramarić, koji je pogodio s bijele točke pa iz brze akcije kad je izašao sam pred golmana Freiburga i gurnuo mu loptu kroz noge, s osam je golova na dobrom putu da ponovi prethodne domete u dresu Hoffenheima, jer u protekloj je sezoni dao 13 pogodaka u Bundesligi, a sezonu ranije 15. No uz dobre vijesti zna doći i loša - osjetio je zadnju ložu.

Osjetio zadnju ložu

- Što se forme tiče, ne žalim se. Jako nam je bilo bitno za samopouzdanje dobiti drugu utakmicu (4:2), budući da smo u prvoj utakmici nastavka prvenstva izgubili od Bayerna. Iako moram reći da nisam znao podatak da Hoffenheim zadnjih deset godina nije slavio u Freiburgu. To je lokalni derbi, pa ovaj rezultat ima dodatnu važnost. Međutim, nešto me, još za vrijeme prvog poluvremena, zategnula loža. Kako sam bio vruć, igrao sam do kraja, no sada imam posljedice. Nadam se da neće biti ništa strašno, vidjet ćemo na pregledima kakva je točno situacija. Nažalost, ne mogu reći da je sve OK - otkrio je Kramarić.

Zadnja loža u lošijem slučaju zna prouzročiti tri tjedna pauze, no on se nada da neće morati “na bolovanje”. Odigrao je odlično, bilo je i “lažnjaka” i jako dobrih pasova...

Hoffenheim, koji je ove sezone igrao u Ligi prvaka, opet puca na 4. mjesto i plasman u elitno natjecanje.

- Bit će zanimljivo do kraja sezone. RB Leipzig je, po meni, sjajna ekipa i neće ih biti lako dostići, tu je i Frankfurt koji igra jako dobro, a i Leverkusen se vraća. Dosta je kandidata za četvrtu poziciju. Borussia Dortmund je odmakla, Bayern će ih pratiti. Borussia Mönchengladbach neće izdržati do kraja s njima, ali napravila je solidan odmak u odnosu na nas ostale.

Borussia M. bježi vam 11 bodova, no poneki neplanirani poraz mogao bi je baciti nazad.

- Tako sam i ja mislio, ali s obzirom na taj bodovni razmak i na to da doma gaze sve, teško će ih biti uhvatiti. Ne bih njih uzeo kao konkurente, borba će se voditi za četvrto mjesto.

A hoće li Dortmund uzeti titulu?

- Pretpostavljam da će Bayern krenuti u seriju, pitanje je koliko će Dortmund izdržati. Pritom igraju međusobno u Münchenu. Moglo bi biti napeto do samog kraja, nisam siguran hoće li Dortmund izdržati.

Kako vam oni izgledaju o odnosu na Tottenham i Liverpool, s kojima igraju u Ligi prvaka?

- Na prvu loptu rekao bih da su Englezi jači. Bayern igra s Liverpoolom, poznato je da se Bayern nikad ne smije podcijeniti, uvijek su vrhunski kad igraju najjače utakmice. No u startu, po prikazanom zadnjih godinu-dvije, Englezi su spremniji, moćniji, brži, djeluju mi bolji na terenu.

Njemačka i Engleska vama su osobno dvije igračke destinacije. Je li vam ovo zadnja sezona u Hoffenheimu ili je rano o tome govoriti?

- Ponavljam se da mi je odlično u Hoffenheimu, u svakom pogledu; od ljudi, koliko me cijene, grada, kampa, stadiona, života ovdje... Ništa mi ne fali, osim što se klub ne zove, recimo, Borussia Dortmund pa da ima trofejnu povijest iza sebe. Sretan sam, a hoće li doći neki novi korak? Naravno da bi to bilo za očekivati, ali nije mi “pod mus”. Nije nužno da nešto mijenjam jer sam ovdje više nego zadovoljan.

Bundesliga je neizvjesnija, je li i jača nego kad ste stigli prije tri godine?

- Ako bih ocjenjivao po sebi, otprilike sam u istim brojevima golova. Činjenica je da svatko svakoga može pobijediti. Ranije je Bayern gazio, sada je maknut s te pozicije nedodirljivog. I s njima i s Borussijom Dortmund može se igrati. Male su razlike, ponekad odlučuje doza sreće. Osim Nürnberga i Hannovera, koji su u lošoj fazi, svi su ostali dobre momčadi, međusobno se nadigravaju, stoga je tako zanimljivo. Utakmice ne završavaju s po pet-šest golova razlike, kao u nekim drugim ligama.

Kramarić i Rebić nisu samo najučinkovitiji Hrvati u Bundesligi nego i prvi napadački dvojac reprezentacije. Izbornik Zlatko Dalić vidi ih kao tandem koji će biti u špici u kvalifikacijama, što je već pokazano u Ligi nacija. Tko u sredini napada, tko na krilu, vjerojatno će rotirati i tijekom utakmica. Pa kako Kramarić gleda na godinu u kojoj se prvi put od njega očekuje da pogocima odvede nacionalnu vrstu na veliko natjecanje? Napravio je to i ranije, zabio ključne golove za odlazak u Rusiju, ali tada ipak pomalo iz drugog plana. Sada nema ni Mandžukića ni Kalinića...

I ja želim na OI

- Normalno da su se kockice posložile drukčije nego prije. Mislim da ćemo Rebić i ja kroz sam tijek igre mijenjati pozicije. Svi znamo da nisam klasični napadač koji će stajati naprijed, da se volim kretati između linija, a on je prodoran i snažan, možemo se jako dobro povezivati i nadopunjavati. Kako imamo najbolje brojke u reprezentaciji, logično je da se od nas više očekuje. Probat ćemo zabijati, pobjeđivati i veseliti se. Nadam se da ćemo uspjeti. Treba istaknuti da sam gotovo 90 posto sezone proveo na veznom, a ne na špici. Tako je bilo i sad u Freiburgu. S tim ciframa, tko ne prati nogomet, reći će da sam igrao napadača i da mi je glavni cilj zabijati, a golema većina ljudi nema pojma da golovi dolaze iz vezne linije. Vezni se drukčije gledaju, imaš manje šansi nego kad si napadač. Tako da pogotovo zato tim brojevima moram biti jako zadovoljan. I u klubu i u reprezentaciji više volim igrati u sredini i glumiti tu lažnu devetku ili desetku nego biti na krilu.

Ivan Rakitić i Ivan Perišić prvi su izrazili želju da igraju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine ako se Hrvatska plasira. Zanima li to i vas? Trojica starijih imaju pravo nastupa.

- Kako ne! Eto, odmah dižem dva prsta u zrak i prijavljujem se na natječaj. Olimpijske su igre sigurno fenomenalno životno iskustvo i ako ćemo iskreno, mislim da bi svaki igrač to htio doživjeti. Znam da će biti teško, ali nadam se da se možemo plasirati, pa da se potom i neki stariji igrači provesele.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 09:43