Matthias Hangst Bongarts/Getty Images
JEDAN OD NAJBOGATIJIH NIJEMACA

DO JUČER JE BIO OMRAŽENA FIGURA, A SADA JE BLIZU OTKRIĆA CJEPIVA ZA KORONAVIRUS? Nogometni moćnik odbio nemoralnu ponudu: Bit će na raspolaganju svima

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. ožujak 2020. 15:49

Mnoge stvari u svijetu mogao bi promijeniti aktualni društveni trenutak u kojem se svi zajedno globalno borimo protiv širenja opasnog koronavirusa SARS-Cov-2. Traži se cjepivo koje bi postalo lijek za bolest Covid-19, a američki predsjednik Donald Trump zahtjevao je da ono bude gotovo do kraja godine.

Trump i njegove američke snage u veljači vjerojatno nisu imale uvid u podatke kojima raspolažu Nijemci. Tamošnji list Der Spiegel objavio je da je farmaceutska tvrtka CureVac koja je u vlasništvu predsjednika bundesligaša Hoffenheima Dietmara Hoppa već odmakla u razvoju cjepiva koje bi uskoro trebalo ući u širu primjenu.

Američki predsjednik u međuvremenu je saznao za lijek, odnosno za mogućnost da se cjepivo pokaže uspješnim. Naravno, htio ga je odmah kupiti od Hoppa koji je s gnušanjem odbio prijedlog da mu proda prava na korištenje cjepiva. Poruka koju je poslao govori kako Njemačka nije na prodaju.

- Ako želimo razviti učinkovito cjepivo protiv koronavirusa, onda osoba koje ga primjenjuje kako bi zaštitila ljude mora pokazati više solidarnosti s njima. Odbio sam ovu i još neke ponude za prodajom ekskluzivnog prava na cjepivo, jer kada bude gotovo i uspješno, želim da bude na raspolaganju cijelom svijetu, a ne samo odabranima - rekao je Hopp.

Međutim, tu u priču ulazi zaklada koju zajednički imaju Bill i Melinda Gates. Oni su suvlasnici Hoppove kompanije CureVac, odnosno drugi najveći dioničari te tvrtke. Nije poznato hoće li se bračni par založiti za to da se lijek proda SAD-u, ali za sada to nije izvjesno.

Spiegel nastavlja priču o tome kako su Amerikanci već pokušali podmititi neke ljude iz CureVaca da dođu u SAD raditi na projektu, ali Njemačka je generalno stala iza svojih ljudi, što uključuje i ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera te njegova kolegu, ministra ekonomije, Petera Altmaiera koji su u obraćanju medijima znakovito poručili da nikakva prodaja cjepiva ne dolazi u obzir.

Vlasnik CureVaca, Dietmar Hopp nije baš najradije viđen gost nogometnih utakmica u Njemačkoj. Dosta mu toga zamjeraju navijači suparničkih klubova, no nakon ovoga poteza svi bi mu mogli biti vječno zahvalni. Još ako se cjepivo pokaže uspješnim...

Dietmar Hopp je jedan od najbogatijih Nijemaca, a već godinama se bavi i humanitarnim radom

 Daniel ROLAND / AFP) / DFL
DANIEL ROLAND AFP

Dietmar Hopp je uspješan njemački poduzetnik. Nakon završetka studija nekoliko godina je radio kao programer i konzultant za IBM, prije nego što je 1972. zajedno s još četvoricom kolega osnovao vlastitu tvrtku za proizvodnju softvera SAP.

Ta firma je, nakon Microsofta i Oraclea, postala treća po veličini svjetska IT-kompanija. Hopp se 2003. povukao iz svakodnevnog poslovanja, ali još uvijek drži 5,52 posto dionica svoje tvrtke, koja na burzi ima najveću vrijednost od svih firmi u Njemačkoj.

Multimilijarder Hopp ima 79 godina i smatra se jednim od najbogatijih Nijemaca. Već godinama se bavi i humanitarnim radom: 1995. osnovao je zakladu Dietmar Hopp, koja je otada donirala 600 milijuna eura za projekte na području sporta, medicine, obrazovanja... Zaklada je uglavnom aktivna na jugozapadu Njemačke, u rodnom kraju Dietmara Hoppa.

Kakve veze ima Hopp s Bundesligom?

Najpoznatija Hoppova investicija je TSG 1899 Hoffenheim, nogometni klub za koji je on nekada amaterski igrao. Zahvaljujući Hoppu, taj klub je od 1990. do 2001. napredovao od okružne do treće regionalne lige. Onda je 2005. Hopp objavio da želi dovesti klub u prvu Bundesligu.

Za svoj projekt angažirao je trenera Ralfa Rangnicka. On je s igračima, koje si drugi klubovi u toj ligi nisu mogli priuštiti, 2007. najprije prešao u drugu saveznu ligu, da bi već sljedeće godine ušao i u prvu Bundesligu.

Pored ulaganja u igrače, Hopp je financirao i gradnju dva stadiona, kao i moderni trening-centar. On je navodno u klub do sada uložio više od 350 milijuna eura. Inače, zahvaljujući visokim prihodima od transfera igrača, Hoffenheim je već nekoliko godina financijski neovisan od Hoppa.

Linker
18. travanj 2024 22:36