REUTERS
BITKA ZA NASLOV

EKSKLUZIVNO ZA SN: 'HRVAT ĆE DATI SVE OD SEBE DA NAŠTETI BAYERNU' Bivša velika zvijezda slavnog bavarskog kluba uoči utakmice odluke

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. svibanj 2019. 12:23

Kad je Lucas Moura zabio pobjedonosni pogodak za Tottenham protiv Ajaxa u šestoj minuti sudačke nadoknade uzvrata polufinala Lige prvaka, sjetili smo se se Ivice Olića.

Moura je, naime, postao peti igrač koji je zabio hat-trick u polufinalima Lige prvaka. Ušao je u eksluzivno društvo s Robertom Lewandowskim, Alessandrom del Pierom, Cristianom Ronaldom i - Ivicom Olićem, koji je kao igrač Bayerna utrpao tri ‘komada’ Lyonu 2010.

Olić je bio popularan i iznimno cijenjen igrač legendarnog kluba, s kojim je igrao dva finala Lige prvaka, protiv Intera i Chelseaja, ali nije uspio postati prvak Europe, Bayern je u finalima oba puta izgubio.

Posebno je impresivna bila sezona 2009/10. kad je sjajni hrvatski golgeter praktički sam doveo njemačkog giganta do madridskog finala protiv Mourinhova Intera. Na tom putu zabio je sedam pogodaka. Da je čovjek odluke za Bayern Olić je prvi put dokazao u 5. kolu jesenskog dijela Lige prvaka. Tada je Bayern još igrao slabo i trebala mu je pobjeda protiv Maccabija da uopće ostane u igri za prolazak u osminu finala. Bavarci su se mučili na domaćem terenu, no Olić ih je spasio golom u završnici, jedinim na utakmici.

Tužno i nesretno

Uslijedila je odlučujuća utakmica protiv Juventusa. Samo pobjeda igrala je Bayernu u Torinu. Na krilima fantastičnog Olića, koji je tada odigrao jednu od najboljih utakmica u životu, Van Gaalova momčad potukla je Staru damu do nogu, a Olić je izborio jedanaesterac, zabio, te definitivno bio najbolji igrač utakmice.

Da može još i bolje nego protiv Juventusa pokazao je u ogledima s moćnim Manchesterom Unitedom u četvrtfinalu. Možda su Crveni vragovi bili bolja momčad na terenu, ali Bayern je imao Olića. U Münchenu naš je napadač zabio pobjednički pogodak u sudačkoj nadoknadi za 2:1. U uzvratu je sve izgledalo crno za Bavarce, gubili su 0:3, no zatim je Olić spretno zabio i vratio Bayern u igru, a onda je i Robben zablistao, dovoljno za plasman u polufinale. O utakmici protiv Lyona ne treba trošiti riječi... Olić je odigrao briljantno na Gerlandu i zabio tri pogotka, lijevom i desnom nogom, te glavom.

Olić je i dan-danas zvijezda bavarskog kluba, njegovi dolasci na Allianz Arenu popraćeni su oduševljenjem navijača, prate ih fotografiranja, potpisivanje dresova, razgovori.... Sjećamo se jedne izjave Karl-Heinza Rummeniggea, koji je objasnio veliku popularnost hrvatskog nogometaša:

REUTERS/Michael Dalder
REUTERS

- Olić toliko je popularan zato što se uvijek bori kao vrag!

Ivica Olić, sada pomoćnik Zlatka Dalića, bit će, naravno, i na današnjoj utakmici, u kojoj Bayern kreće u potjeru za novim naslovom prvaka.

- Bayernu je dovoljan i bod za osvajanje naslova, jer ima bolju gol-razliku. Međutim, s druge strane i Eintrachtu treba pobjeda, jer se bori za Europu. Tako da se može očekivati zaista spektakularna utakmica - kazao nam je Olić javivši se iz Münchena.

Na početku našeg razgovora pred veliku utakmicu na Allianz Areni osvrnuo se baš na Eintracht.

- Ova sezona bi za klub iz Frankfurta mogla završiti tužno i nesretno. A prije kratkog vremena su bili u igri za finale Europske lige, za Njemački kup, te su bili u poziciji da sljedeće sezone igraju čak u Ligi prvaka. Za ovo posljednje su još u igri, još mogu preskočiti Borussiju iz Mönchengladbacha i Bayer ako se poklope rezultati. Međutim, može im se dogoditi da od svega na kraju ne bude ništa, pa da sezona koja je zgledala super, na kraju bude loša. Jer ako ne uhvate niti Europsku ligu, onda to sigurno neće biti dobro.

Sasvim drugo

Što se dogodilo Eintrachtu pred kraj sezone?

- Momčad je dosta umorna od te duge sezone. Nemaju tako širok kadar da si mogu dozvoliti luksuz da cijelu godinu igraju u tom jakom ritmu svaka tri dana. To se sada najbolje vidi na kraju, jer su u mnogim utakmicama popustili.

Ipak, Olić je nešto posebno napomenuti:

- Ova utakmica je ipak nešto sasvim drugo. Eintracht će tu posljednju utakmicu željeti odigrati najbolje moguće, na visokoj razini. Dosta puta ove sezone su pokazali da mogu naškoditi velikima. Vratio bih se na finale Kupa prošle sezone, kad su dobili Bayern sa 3:1, kad ih je naš Ante Rebić šokirao s dva pogotka. Dakle, ovaj sraz na Allianz Areni će svakako biti zanimljiv.

Soccer Football - Europa League - Eintracht Frankfurt Training - Stamford Bridge, London, Britain - May 8, 2019   Eintracht Frankfurt's Ante Rebic during training   Action Images via Reuters/John Sibley - RC1ED97E7080
Action Images via Reuters/John Sibley

Idemo mi ipak prema Bayernu, hoće li na koncu ipak uzeti naslov prvaka?

- Vjerujem da je Bayern, bez obzira na tešku sezonu iza sebe, s dosta uspona i padova, napravio sjajan rezultat s ovom momčadi i sa svim problemima u kadru, primarno s ozljedama koje su pratile Kovačevu momčad. Evo uzmimo Neuera, sjajnog vratara koji skoro cijelu sezonu nije branio, a ono što je branio bilo je samo solidno, ništa spektakularno. A Robben i Ribery, glavni igrači koji su godinama bili nositelji, ove sezone su također igrali jako malo, gotovo ništa, jer su i oni veliki dio sezone bili ozlijeđeni. Kovač je s tom momčadi, koja je spremna za remont, napravio fantastičan rezultat! Jako dobar uspjeh. Nadam se da će uspjeti doći do prve prvenstvene titule u trenerskoj karijeri. Bit ću na utakmici, a isto tako biti ću jako sretan ako digne tu ‘kantu’. Vjerujem da hoće!

Vidi se da je umoran

Popričali smo s Olićem i o našem reprezentativcu Anti Rebiću.

- Rebić je opet odigrao dobru sezonu. Vidi se da sad na kraju i on osjeća umor, jer je odigrao dosta utakmica. Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i tako naporne sezone u Eintrachtu, sigurno jedva čeka da se malo odmori. Međutim, u takvoj utakmici kakva je ova protiv Bayerna, dat će sve od sebe kako bi se pokazao u najboljem svjetlu. Sigurno će probati naštetiti Bayernu.

Kad je Rebić u pitanju, spominjao se u kontekstu Bayerna sljedeće sezone?

- Na Svjetskom prvenstvu i nakon njega pokazao je kako je igrač za veći klub, da ima tu kvalitetu. Nadam se da bi sljedeće sezone mogao zaigrati u Bayernu. Volio bih ga vidjeti u Bayernu! Rebić bi bio pravi igrač za njih.

Olić će zaključiti ‘minhensku priču’ ovim riječima:

- S ovom momčadi, u ovoj situaciji, Niko Kovač je izvukao maksimum! Pobijedio je sve probleme. Ne vidim i ne vjerujem da Bayern s njim neće nastaviti suradnju! Vjerujem da će Kovač i sljedeće sezone biti trener Bayerna. Isto tako, vjerujem da će s igračima koji će doći u momčad ostvariti još bolji rezultat, prije svega u Ligi prvaka.

Linker
27. travanj 2024 06:17