HSV twitter
DIJAGNOZA PROBLEMA

EVO TKO JE KRIV ZA POTPUNI PROMAŠAJ U KARIJERI 'HRVATSKOG MESSIJA' 'Alen Halilović je platio veliku glupost gazde kluba!'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. studeni 2016. 09:08

Godinama je Damir Burić radio u njemačkom nogometu i idealan je sugovornik za bundesligaške teme. Burić je uz to i trener koji obožava mlade igrače i koji je kao asistent trenera u Bundesligi često bio zadužen baš za razvoj talenata koji su tek trebali postati igrači. Burić o igraču Alenu Haliloviću zna jako puno.

- Rođeni kreativac, igrač koji stvara višak, koji potezom izbacuje cijelu obranu, neupitni talent svjetskih razmjera. Nažalost, Alen je i talent koji ima slabu defenzivnu igru. Osobno nisam pričao s njim, ne znam kakav je karakter, ali nogometno ga je lako raspoznati i svrstati kao igrača.

Mislite da baš zbog defenzivne igre ima slab status u HSV-u?

- Nogometni profesionalizam vrlo je surov, a u Njemačkoj je dosta suroviji nego u mnogim zemljama. Tamo su riječi disciplina, trka, rad, obrana, odgovornost, duel te momčad iznad svega upisane velikim slovima. Igrač koji nema samo jednu od tih stavki već ulazi u problem. Mislim da je za početak Alen kao talentirani kreativac slabijih defenzivnih mogućnosti odabrao krivu ligu, ali i krivi klub. Znate, u klubu koji se bori za ostanak kreativnost je jako teško iskazati svakom igraču, a kamoli tako mladom.

Gisdol ga ne poznaje

Ali da mu trener ne želi ukazati ni minimalno povjerenje?

- Veliki je problem taj što je Halilovića u klub doveo Bruno Labbadia koji više nije tamo, a njegova smjena bila je velika glupost čelnika koju sada klub skupo plaća. Labbadia je sjajan čovjek i vrstan stručnjak, trener koji je spasio klub od ispadanja, čovjek koji je zaslužio nagradu osobe godine u Hamburgu. I oni takvog trenera potjeraju nakon pet kola jer je imao jedan bod, zanemarujući činjenicu da je HSV igrao dobar nogomet. Da je ostao, HSV ne bi bio tu gdje je, a i Halilović bi imao dobar status, jer je Labbadia znao zašto ga dovodi.

Ni kod njega u tih pet kola nije baš imao minutažu?

- Rekao sam već da je kod Alena defenziva slabija i Labbadia je sigurno radio na tome da to popravi, kao i još neke detalje u igri koji su kod tako mladih igrača uvijek problematični. No, takav stručnjak dobro je znao zašto ga dovodi i sigurno je imao viziju kako da iskoristi njegovu kreativnost. Novi trener Markus Gisdol ne poznaje Alena kao igrača, ne drži do njegove kreativnosti, nego samo gleda što mu ovaj pridonosti za momčad kroz treninge.

HAMBURG, GERMANY - OCTOBER 21:  Alen Halilovic of Hamburg runs with the ball during the Bundesliga match between Hamburger SV and Eintracht Frankfurt at Volksparkstadion on October 21, 2016 in Hamburg, Germany.  (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
Martin Rose/Bongarts/Getty Images
Alen Halilović

Dakle, Alen mora zapeti na treninzima?

- U Njemačkoj uvijek moraš zapeti. Kada je Nikola Jurčević svojevremeno došao u Freibrug, nakon mjesec dana mi je rekao da tu treninzi nisu normalni, a Jura je bio sjajan radnik i moćan trkač. Da, u Njemačkoj se na svakom treningu radi do maksimuma, tamo su treninzi kvalifikacije za utakmicu. Teško je to izdržati.

Ima li nade da se do kraja sezone nešto promijeni?

- Nade uvijek ima, ali Alen mora biti svjestan da će mu biti jako, jako teško. I svakako treba pravu podršku od obitelji, menadžera i prijatelja. HSV ima samo dva boda, svaka utakmica je pod ogromnim presingom, a kada je tako, onda nema puno nogometa, nego se živi od “tučnjave i preživljavanja”. Jasno je da to nije igra u kojoj bi netko kreativan poput Alena mogao pokazati što zna. Čak i da ima podršku trenera, što sada očito nije slučaj. Opet, Alen mora zapeti koliko god može, s pravim radom igrač se uvijek može nadati i nametnuti.

Odabir lige i klub ključan

Za kraj je gospodin Burić želio posebno naglasiti jedan detalj.

- Odabir lige i kluba najvažniji je u karijeri mladog igrača, tu su oni koji ga vode i usmjeravaju presudni. Mislim da je za Halilovićev stil igre Primera svakako bila bolji izbor od Bundeslige. Španjolska je milosrdnija prema mladim igračima i tamo će za kreativca uvijek imati više razumijevanja nego u Bundesligi, a posebno to vrijedi za klubove iz donjeg doma.

Linker
21. travanj 2024 10:19