Emilio Andreoli/Getty Images
TAKTIČKA SN ANALIZA

IMA LI IVAN PERIŠIĆ ZAGARANTIRANO MJESTO U KOVAČEVOJ JEDANAESTORKI? Jedna bi stvar mogla biti ključna, a ovo su moguće prepreke za Vatrenog

Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 13. kolovoz 2019. 17:22

I dalje traje pomamni trk u tržišnoj igri minhenskog Bayerna u kojoj društvo nekoć probranih nogometnih asova (Rummenigge, Hoeness) traži igrače za ofanzivne krilne pozicije. Dobro su i rano počeli popunjavati kadar višestrukog europskog prvaka igračima za mjesta pored aut-linija u obrani. Stigli su osvajači svjetskog zlata, Hernandez na jednu i Pavard na drugu stranu, a onda je stalo. Sve do ovoga utorka kada je u ranojutarnjim satima i službeno objavljeno da će hrvatski reprezentativac Ivan Perišić biti novi igrač kluba sa Allianz Arene.

Navijači uz poklič "Mia san mia" neće biti naročito sretni ako je ovaj transfer ujedno i posljednji u prijelaznom roku ovoga ljeta, ali i on kao takav označava strah za rezultat sljedeće sezone. Bayernu je propao posao oko Leroya Sanea koji je potrgao križne ligamente pa su se okrenuli rezervnoj opciji. I pogodili. Možemo to reći odmah, smjesta i u svako doba. Jer, nije tajna da je Perišić već lani izrekao onu po kojoj ga pamte u novom klubu: "Ako me žele, znaju gdje me mogu naći."

Našli su ga, taman da umjesto često nedorečenog Kingsleyja Comana popuni mjesto na lijevom kutu napadačkog trozupca. U netom odigranom njemačkom Superkupu zorno se vidjelo koliko će igra 30-godišnjaka iz Omiša značiti minhenskom ponosu. Pitanje je bi li se prekaljeni poljski internacionalac Piszczek mogao nositi s njegovim nekadašnjim klupskim suigračem, pogotovo ako se zna u kakvoj je Perišić formi i s kakvom željom pristupa novom zadatku.

Njemačka Bundesliga je na veliku žalost hrvatskih poklonika nogometa, dostupna samo vrlo uskom krugu TV-gledatelja. Nema je u ponudi velike većine pay-TV operatera i tako bi to trebalo biti još samo ove sezone. Sljedećeg ljeta naime ističe aktualni petogodišnji ugovor Bundeslige s nositeljima TV-prava, a takozvani bidding-process u kojem će se TV-kuće nadmetati za prava u sljedećih pet godina, od sezone 2020/21 uskoro će početi. To naznačavamo samo zato što je gro hrvatskih reprezentativaca na radu upravo u njemačkim klubovima, a Perišić samo povećava brojku u toj koloniji.

Bayernu čak i bez veterana u licima Robbena i Riberyja, odnosno bez Jamesa Rodrigueza ne bi trebao biti problem i s manje stresa od prošlosezonskog uzeti titulu domaćeg prvaka. Sjetit ćemo se, s jeseni je Borussia imala i dvoznamenkastu prednost, a Niko Kovač i njegovi to su preživjeli, stisli papučicu gasa i prvi presjekli ciljnu liniju.

Perišić će biti osmi hrvatski nogometaš koji će (vjerujemo) upisati nastup za Bayern. Uz ovih pet na slici, po jedan nastup imaju i Fabian Benko te Zlatko Škorić. Članovi Bayerna bez i jednog nastupa su bili Zvonko Bego i Božidar Senčar.

Sve i da uprava kluba odluči staviti crtu na ovoljetni transfer-market, u što nekako sumnjamo, Bavarci dovođenjem još jednog hrvatskog igrača mogu u boj za najveće dosege. Perišić naravno, može dati ruku na oba krila, a i novopridošli francuski dvojac dobro dođe u popunjavanju stoperskih pozicija, osim njihovih prirodnih (Hernandez lijevo, Pavard desno).

Ostaje problem rezervne opcije u napadu za Lewandowskog, ali i na zatvaranju tog dijela priče već se neko vrijeme radi.

Linker
20. travanj 2024 15:43