REUTERS
ON BI BIO IDEALAN

KAKVA BI TO SAMO PRIČA BILA! HRVAT NA KLUPI NJEMAČKOG DIVA? 'On bi bio idealan, Bayern voli takve trenere, profesionalce i radnike'

NIKO KOVAČ JE IDEALAN TRENER ZA BAYERN! PRANJIĆ Taj klub voli prave profesionalce i radnike ŠKORIĆ Uopće ne bi bilo upitno da će postići rezultate
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. studeni 2017. 15:35

Niko Kovač, bivši hrvatski izbornik i aktualni trener Eintrachta iz Frankfurta, kandidat je za klupu Bayerna! Tu vijest lansirali su ozbiljni i dobro upućeni njemački mediji. Kao konkurencija Kovaču spominju se Julian Nagelsmann, Thomas Tuchel, Jürgen Klopp i Joachim Löw. Kao što vidite, sve vrhunski, etablirani treneri koji su - Nijemci!

No, Nijemci s dosta epiteta pišu o - Hrvatu. Čak se po svemu može zaključiti da je Niko u toj strašnoj konkurenciji najveći favorit za nasljednika Juppa Heynckesa, 72-godišnjeg trenera koji je samo privremeno rješenje jer je potpisao ugovor do kraja sezone. Vjerujemo da znate, Heynckes je preuzeo Bayern od Carla Ancelottija, nakon što je Talijan dobio otkaz.

Nije to ničta čudno

Uvijek smo o Niki Kovaču govorili kao o Nijemcu, kad se spominjao njegov karakter, te trenerska vizija, ideja. Iznimno radi na taktici, čvrstom rukom vodi momčad, igračima usađuje čvrstu disciplinu, agresiju, borbenost.

Soccer Football - Bundesliga - Eintracht Frankfurt vs Borussia Dortmund - Commerzbank-Arena, Frankfurt, Germany - October 21, 2017   Frankfurt coach Niko Kovac reacts   REUTERS/Kai Pfaffenbach    DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER GAME. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Naravno, da bi postao trener takvog nogometnog diva mora imati i veliku igračku karijeru, mora se znati nositi s igračkim zvijezdama, znati etablirati mlade talente koji se pojavljuju. U Bayernu, kako navode njemački mediji, drže da je to upravo Kovač, kojeg neki uspoređuju s Pepom Guardiolom. Niko ima i pedigre igrača Bayerna, u tom klubu je proveo dvije godine, odigravši 34 utakmice. Poznat je i navijačima kluba, u svoje doba igrao je s današnjim sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem, s kojim je i prijatelj.

Kad se podvuče crta, nekako se čini da bi upravo Kovač bio idealan trener za Bayern. Ne samo to, svojim radom u Eintrachtu pokazao je kako je sposoban voditi najveće klubove Bundeslige. Klub iz Frankfurta digao je iz mrtvih. Dakako, to nije nebitno, govori njemački, što je idealno za čovjeka koji vodi njemački klub.

- Mene uopće ne bi iznenadilo da Niko Kovač preuzme Bayern!

To nam je kazao bivši igrač Bayerna i hrvatske reprezentacije Danijel Pranjić. Lijevi bočni koji je igrao s Kovačem, te bio u Vatrenima s Nikom kao izbornikom, igrajući na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, te koji je nacionalni dres odijevao 58 puta.

- Kad sam počeo raditi s Nikom u reprezentaciji, odmah sam vidio da će napraviti veliku karijeru. Za to nisam trebao biti Nostradamus. Kakav je bio kao igrač, takav je bio i kao trener. Vrhunski profesionalac. Nažalost, to kod nas u reprezentaciji nije upalilo! Nećemo sad, naravno, secirati tu temu, nema potrebe. Međutim, on se dokazao u jednoj od najjačih liga na Globusu, u Bundesligi. Ovo što je napravio s Eintrachtom, klubom koji je bio u teškoj situaciji je zaista sjajan posao - nastavio je Pranjić.

Bayern takve voli

Onda nam je ispričao jednu anegdotu.

- Eto, baš prije nego je objavljeno da bi Niko mogao preuzeti Bayern, razgovarao sam s nekim nogometnim prijateljima, bilo je to nakon odlaska Ancelottija. Rekao sam tada, za to imam i svjedoke, da bi Niko bio idealan trener za Bayern, te da bi ga mogao preuzeti! Ne da se hvalim, ali bilo je tako.

Priča nam Pranjić zašto je tako govorio:

Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

- Znam jer sam tamo igrao, Bayern voli takve trenere! Bavarski div voli prave profesionalce i radnike. E sad, ovisi sve o Juppu Heynckesu. Ovisi koliko će on trajati. Znam da ima ugovor do kraja sezone, ali on je jako cijenjen, dao je mnogo za Bayern. Ako Heynckes na kraju sezone kaže da želi ostati, onda je za očekivati da će i ostati. No ako se odluči za definitivni odlazak, onda bih s velikom vjerojatnošću mogao kazati da će Niko Kovač biti novi trener Bayerna! On bi im odgovarao, našao bi odmah zajednički jezik. Zapravo, on je praktički u Njemačkoj domaći trener, igrao je tamo, zna sve. Jako, jako bih volio vidjeti Niku u Bayernu. Naravno, to bilo sjajno i za imidž hrvatskog nogometa. Kad se kaže Bayern, onda je to nešto veliko, to se ne može opisati riječima, to se treba doživjeti - zaključio je Pranjić.

Napravio bi rezultat

Na istu temu kontaktirali smo i stariju generaciju, još jednog Hrvata koji je odijevao dres Bayerna, Zlatka Škorića:

- Bayern se orijentira na ljude koje dobro poznaje, čiji rad prate. Koliko vidim, Heynckes ima ugovor do kraja sezone. On bi trebao biti privremeno rješenje, pa mislim da je čak kazao kako je to vrijeme u kojem Bayern treba pronaći novog trenera. Ova priča da bi trener trebao postati Niko sjajna je vijest za njega, ali i za cijeli hrvatski nogomet. Nakon Zlatka Čajkovskog i Branka Zebeca, Kovač bi postao treći Hrvat koji bi trenirao Bayern. Velika je to stvar.

Veli Žoga da bi Kovač bio sjajno rješenje za legendarni bavarski klub.

- Kao izbornik hrvatske reprezentacije i trener Eintrachta, uza sve svoje znanje koje ima i koje je pokupio, Niko bi mogao bez problema voditi Bayern. Po meni, uopće ne bi bilo upitno da će postići rezultate.

Zlatko Škorić zaključuje:

- Niko Kovač nema velikih trofeja kao trener jer je mlad, ali siguran sam da bi mogao naslijediti trenerski autoritet i karizmu velikog Branka Zebeca u Bayernu!

Na ovu rečenicu Zlatka Škorića nema se više što dodati. Možemo samo navijati da se to dogodi...

Linker
23. travanj 2024 12:03