REUTERS
NAPRAVIO STRAŠAN POSAO

KOVAČ ZA SN: 'PRIČICE O SMJENI ME NE ZANIMAJU! DRAGO MI JE DA SU NAVIJAČI PREPOZNALI USPJEH' Hrvat uzeo naslov i pobrao neviđene ovacije na proslavi!

BAYERN IZMEĐU DVA TROFEJA Nakon što je prošle subote osigurao naslov prvaka Njemačke, ove subote hrvatskog trenera očekuje finale Kupa u Berlinu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. svibanj 2019. 15:46

Bayern je osvojio njemačko prvenstvo sedmi put zaredom, a može u tjedan dana uzeti i dvostruku krunu budući da je finale Kupa s RB Lepizigom na rasporedu 25. svibnja u Berlinu. Uspješna sezona za Bayern i Niku Kovača? Jasno da je uspješna ako oba naslova stignu na Allianz Arenu. Zato sportski direktor Hasan Salihamidžić poručuje:

- Trener ima moju punu podršku i vjerujem da ćemo zajedno nastaviti u Bayernu i sljedeće sezone.

Uli Hoeness, alfa i omega Bayerna, nije se uopće dotaknuo priče o statusu Nike Kovača za sljedeću sezonu nakon pobjede nad Eintrachtom.

Nekoliko puta

- Znate da ja nikada nisam sudjelovao u tim pričama.

Ali Hoeness nije ostao hladan na podršku koju je Allianz Arena uputila svom treneru prošle subote. Naime, tijekom utakmice navijači su nekoliko puta skandirali Kovačevo ime.

- Lijepo je bilo čuti da navijači reagiraju, ali ne očekujte od mene da ulazim u temu trenera u danima trijumfa.

Međutim, možda je puno važnija rečenica koju je Hoeness uputio nakon utakmice odgovarajući na pitanje o tome što je Bayern napravio u netom zaključenoj bundesligaškoj sezoni.

- Prošli smo praktički neokrznuti godinu velikih promjena. Tek sada slijede investicije u momčad - kazao je Hoeness.

- Nisam zabrinut za budućnost Bayerna, premda su naše dvije legende kazale zbogom Allianz Areni. Međutim, Bayern ima ideju, Bayern će imati i momčad za sljedeću sezonu.

Tri je igrača bavarski velikan već kupio, za Hernandeza iz Atletica potrošili su 80 milijuna eura, za beka Pavarda iz Stuttgarta 35 i još tri milijuna za napadača Arpa iz HSV-a. Ali Hoeness je već upozorio da neće razbiti banku, da neće premašiti proračun.

- Ovo nije Monopoly, ovo je nogometni klub. Mi nećemo ulaziti u transfere u rangu Griezmanna. Ne idemo preko 80 milijuna.

Hoeness slaže momčad i ne spominje trenera. Ali tribine Allianz Arene podigle su palac gore za Niku Kovača. Ni hrvatski stručnjak, uvijek odmjeren i oprezan 47-godišnjak, nije mogao ravnodušno promatrati kako mu tribine kliču “Niko Kovač, Niko Kovač”.

Ugovor još dvije godine

- Navijači su prepoznali što je učinila ova momčad, koliko smo imali problema i kamo smo na kraju došli. Znate da se ja ne osvrćem na priče i pričice, niti me zanima tko ih lansira. Ugovor je još na dvije godine, a u subotu je finale Kupa - kazao nam je Kovač nakon trijumfa u Bundesligi.

Kovač je miran i staložen kao i dosad, ali nakon osvajanja Bundeslige dobio je vjetar u leđa. Glas naroda mogao bi postati presudan u konačnom raspletu priče koja traje još od prošle jeseni. Dugih sedam-osam mjeseci trajala je priča o tome ide li Niko ili ostaje, a onda su navijači u presudnoj utakmici sezone, u prvoj proslavi naslova na Allianz Areni, rekli - Niko je naš. Prošao je veliku krizu, najteže dane nakon remija s Fortunom (3:3) u Münchenu. Potom je do Nove godine smanjio prednost Borussije s devet na šest bodova i onda na proljeće krenuo u šestoj brzini. Demolirao je Borussiju Dortmund početkom travnja s 5:0 u minhenskoj školjci, i bez obzira na remi u Leipzigu u pretposljednjem kolu domogao se naslova u tranzicijskoj godini Bayerna.

Bez pogovora

- Bez pogovora je prihvatio kadar s puno problema. Na početku je morao biti svjestan da to nije momčad iz snova - komentirao je Kicker uz naglasak:

- S dvostrukom krunom bilo bi teško prenijeti ovlasti na novog trenera, kako bi se navijačima Bayerna objasnio takav potez?

Da, istina je. Kako bi se u Bayernu zahvalili Kovaču i onda, nakon što je uredio i počešljao razbucanu ekipu i donio trofeje, sve plodove njegova rada predali u ruke Van Bommelu ili nekom drugom od malog milijuna potencijalnih nasljednika koji se provlače kroz medije posljednjih mjeseci. Sama činjenica da je Niko Kovač stao u istu rečenicu s Franzom Beckenbauer​om nešto govori. Do subote je Kovač bio samo igrač s naslovom prvaka, a odsad su Niko i Kaiser Franz zajedno na tronu kao prvaci u igračkoj i trenerskoj karijeri. Zadovoljan je i p

- Činjenica da smo se morali boriti do zadnje minute dobar je znak - rekao je.

Ipak, Uli Hoeness za savršenstvo traži dvostruku krunu.

- Ako završimo sezonu s naslovom prvaka i pobjednikom Kupa, mislite li da bismo trebali biti zabrinuti? Jasno da ne bismo. Imali smo savršen scenarij proslave naslova prvaka, ali idemo dalje. Moramo biti koncentrirani protiv Leipziga u subotu. Mislim da su mnogi igrači još uvijek gladni - stari koji se žele oprostiti s velikom završnicom i mladi koji se žele pridružiti novoj momčadi - i nadam se da ćemo sezonu završiti s dvostrukom radosti. Prošle smo godine ispustili Kup, izgubili od Eintrachta. Iz toga smo nešto i naučili - kazao je Hoeness.

Da, izvukli su pouku i odmah kupili trenera koji je porazio Bayern u finalu Kupa 2018. Danas je Niko Kovač taj koji ima iskustvo i s druge strane: zna kako se igra protiv Bayerna, ali još bolje zna kako s Bayernom doći do pobjede. S navijačima kao golemom podrškom stiže ove subote u svoj rodni Berlin po još jedan trofej. I onda se okreće izgradnji novog Bayerna bez Robbena, Riberyja, Boatenga, Jamesa, ali s Hernandezom, Pavardom i sigurno još ponekim pojačanjem.

Promjene su nužne, ali u igračkom kadru. Koncentracija je sada samo na finalu Kupa, jer Bayern je dobio novu snagu, novi impuls. Kovač je sedlu, a navijači ga vjerno prate. Rezultat je, u konačnici, ipak kruna svega, a radost koju je Bayern priuštio punoj Allianz Areni prošle subote ostaje slika za povijest.

Linker
19. travanj 2024 02:44