Alexandra Beier/Bongarts/Getty Images
ODLUČAN ODGOVOR

NAKON BOMBASTIČNIH NAPISA U MEDIJIMA DOŠLO DO VELIKE OFENZIVE BORBENOG KOVAČA Hrvatski trener nije ni čekao pitanje: 'Htio bih jedno razjasniti...'

BURNO U BAYERNU Njemački mediji tvrde da je Kolumbijac problem hrvatskom treneru na klupi bavarskog velikana, a budućni nije zadovoljan minutažom
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 06. listopad 2018. 16:25

Niko Kovač od silaska s izborničke pozicije nije puno istupao u javnosti. Bivši kapetan Vatrenih povukao se u mir svog doma u Salzburgu i čekao prigodu. Dočekao ju je u Eintrachtu, s kojim je u 28 mjeseci napravio sjajan posao. Njemački su ga mediji s pravom hvalili, od ekipe koja je bila na rubu ispadanja isklesao je pobjednika Kupa, prvog trofeja Eintrachta nakon 30 godina.

Uslijedio je prelazak u Bayern i prvi dojmovi su bili više nego pozitivni, svi napisi veličali su Kovačev rad i početne rezultate. Sve do kobnog utorka, 25. rujna, kada je Augsburg nakon pogreške Neuera odnio bod iz Münchena prekinuvši savršeni niz Bavaraca. Kovač kao da je znao što će se dogoditi i uoči tog dvoboja je rekao:

- Ne zanimaju me rekordi, jednom će seriji doći kraj. Meni je jedino važan dobar start u svim natjecanjima - rekao je tada Kovač.

Uslijedio je i prvi poraz, Hertha je bila bolja u Berlinu, a alarm za uzbunu upaljen je nakon remija s Ajaxom u Münchernu. Dok su dva posrtaja u Bundesligi posljedica velikih promašaja i pogrešaka obrane, protiv nizozemskog doprvaka Bavarci su prvi put izgledali podređeno, Ajax je trebao dobiti taj dvoboj. Bio je to povod za seriju kritika na Kovačev račun.

Bild navodi kako je proteklog tjedna bilo burno u svlačionici, navodno je James Rodriguez nezadovoljan stalnim rotacijama vikao u pravcu Kovača.

- Nismo u Fankfurtu!

Nezadovoljstvo Kolumbijca nakon Ajaxa bilo je ogromno, deset minuta nakon posljednjeg sučeva zvižduka napustio je stadion. Jučer je na presici uoči dolaska Borussije M. Kovač bio u ofenzivi, nije čekao ni prvo pitanje, nego se obratio nazočnim novinarima.

- Htio bih jedno razjasniti. Ako trener nakon utakmice ne želi prozivati nikoga i davati vam prigodu za bombastične naslove, to nije stanje bespomoćnosti kako su neki prikazali. Uvijek volim sve proanalizirati, tek nakon gledanja snimke vidio sam da je Ajax zabio nakon što se lopta odbila od našeg igrača. Nikada nisam i neću svoje igrače prozivati javno - započeo je Kovač, koji se posebno osvrnuo na Jamesa.

- Protiv Herthe James je bio u početnoj postavi, ako ćemo već razlučivati koliko tko igra. Imamo puno reprezentativaca, uvijek je situacija da neki igraju, a neki ne. Svako od njih ima svoju važnu ulogu. Uoči svake utakmice razmišljamo tko bi u tom trenutku bio najbolji. Primjerice, ako smo procijenili da protiv Ajaxa trebamo dva zadnja vezna, onda sam Jamesa izostavio. No, on je iznimno važan za nas, pokazao je to protiv Schalkea, Benfice, uostalom, i u ovih pola sata protiv Ajaxa. No, ne mogu postaviti 12 igrača u momčad, ali sa sigurnošću mogu reći da će i odigrati isto utakmica kao i svi ostali - objasnio je bivši hrvatski izbornik.

Upravo taj sustav rotacija odjednom se pokazao kao problem, zanimljivo, nitko ni jednom riječju nije to spomenuo tijekom serije od sedam pobjeda.

- To je stvar trenera, on odlučuje o svemu. Na kraju krajeva, on je odgovoran za rezultat - rekao je Uli Hoeness nakon dvoboja s Ajaxom.

Igrači su također svjesni da ne mogu igrati svaku utakmicu, pogotovo kada se igra svaka tri dana. No, problem je način na koji Kovač rotira. Nakon što igrač odigra vrlo dobro često sljedeći ogled krene s klupe.

- Svaki treći dan igramo utakmicu, napori su ogromni, a svaki od suparnika igra vrlo motivirano protiv nas. Zato i moram u momčad staviti najspremnije u tom trenutku kako bismo izbjegli nove ozljede.

Problem i hrvatski?

Upravo su ozljede prorijedile ionako tanak igrački kadar. U ovom trenutku Kovač na raspolaganju ima tri vratara i samo 16 igrača, Coman i Tolisso bit će duže izvan stroja, prvi će se vratiti Rafinha, koji je počeo s treninzima. Svjesni su toga i u Bayernu, ovo ljeto je primarni cilj bio provjetriti svlačionicu, riješiti se igrača koji nemaju veliku perspektivu u budućnosti. Stoga su otišli Bernat, Vidal i Rudy. Zato ni ne čudi pomirljiva izjava Uli Hoenessa.

- Kako je moguće da ste prije deset dana pisali kako će se prvenstvo igrati za drugo mjesto, a danas ništa ne valja. Malo umjerenosti ne bi škodilo - smatra čelni čovjek Bayerna.

Jedna od navodnih zamjerki nekih igrača je i hrvatski jezik, naime, braća Kovač i trener vratara Tapalović te Salihamidžić često komuniciraju na hrvatskom jeziku, ali pitanje je koliko je to točno, jer baš je Kovač poznat po tome da inzistira na njemačkom jeziku u svlačionici.

- Pritisak u Bayernu je uvijek prisutan, traže se pobjede i mi ih želimo ostvariti, ništa se nije promijenilo. Možda su igrači podsvjesno razmišljali kako im nitko ništa ne može, sada moraju zasukati rukave i krenuti ispočetka, tako će i biti - zaključio je Kovač u vrlo borbenom nastupu pred novinarima.

Linker
20. travanj 2024 16:24