GLYN KIRK AFP
CIJENA 60 MILIJUNA EURA

NAVIJAČI LIVERPOOLA VEĆ SU POČELI SLAVITI NJEGOV DOLAZAK! Još jedan veliki centarfor iz Bundeslige na putu je da postane novi ljubimac Anfielda

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. veljača 2020. 16:54

Napadači iz njemačke Bundeslige su u modi. Robert Lewandowski i Erling Braut Haaland vodeći su strijelci Lige prvaka; prvi je već dokazana vrijednost i važan čimbenik Bayernovih uspjeha, drugi je tinejdžer u opasnom naletu, udarna igla Borussije iz Dortmunda. No, tu je i Timo Werner, 23-godišnji strijelac koji je u zimskom prijelaznom roku bio na meti klubova poput Liverpoola i Chelseaja. I nema dvojbe da će taj interes na ljeto biti osvježen, vjerojatno i pojačan.

Werner je u srijedu pogotkom s bijele točke donio pobjedu RB Leipzigu na gostovanju kod Tottenhama u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Time je prekinuo golgeterski post od pet utakmica, no prije toga je ove sezone u 32 nastupa postigao 26 pogodaka, te dodao i 10 asistencija u svim natjecanjima, od toga je 20 golova zabio u Bundesligi gdje je drugi strijelac, s tri gola manje od Roberta Lewandowskog.

Klauzula 60 milijuna €

RB Leipzig s Bavarcima trenutačno vodi utrku za naslov njemačkog prvaka, a nakon pobjede u Londonu jednom nogom je u četvrtfinalu elitnog europskog natjecanja. Werner je jedan od ključnih igrača u koncepciji darovitog mladog trenera Juliana Nagelsmanna, a dobro se snalazi na više pozicija. Može igrati kao centralna špica, ali i kao krilni napadač, što je demonstrirao u srijedu kad je zaigrao na lijevom krilu u sustavu 3-4-3.

Glyn KIRK / IKIMAGES / AFP
GLYN KIRK AFP

U prve dvije minute već je mogao zabiti hat-trick. Svojom brzinom i kontrolom lopte predstavljao je stalnu prijetnju obrani Spursa. Imao je još jedan zicer, potom je sigurno realizirao kazneni udarac uoči kojeg je započeo akciju, te donio značajnu prednost njemačkoj momčadi. Engleski ljubitelji nogometa mogli su se u toj utakmici uvjeriti da bi Werner bio vrlo koristan Liverpoolu na nekoj od napadačkih pozicija, a jasno je da bi za Chelsea ili neku drugu sličnu momčad predstavljao ogromno pojačanje.

Jasno da novinari britanskih medija nisu propustili pitati Wernera o interesu Redsa, a on je ponudio pomalo iznenađujuće iskren odgovor.

- Da, znam da je Liverpool najbolja momčad na svijetu u ovom trenutku. A kad te povezuju s tim klubom, onda si vrlo ponosan. To je svakako zadovoljstvo, ali znam da u Liverpoolu ima puno dobrih igrača. Svjestan sam da ću se morati poboljšati, te da ću morati naučiti puno više stvari kako bih došao na razinu da mogu igrati tamo - izjavio je Timo Werner.

Prošlog ljeta bio je blizu transfera u Bayern, ali je s RB Leipzigom potpisao novi ugovor do ljeta 2023. godine. Kako je izvijestio Bild, ugovor sadrži i otkupnu klauzulu od 60 milijuna eura, koja se može aktivirati tek u sljedećem ljetnom prijelaznom roku. Zbog toga je njemački klub ove zime odbio ponude Redsa i Bluesa, no u lipnju će mercato opet biti otvoren.

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 19: Timo Werner of RB Leipzig scores his team's first goal from the penalty spot during the UEFA Champions League round of 16 first leg match between Tottenham Hotspur and RB Leipzig at Tottenham Hotspur Stadium on February 19, 2020 in London, United Kingdom. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney Getty Images

Jasno je da Jürgen Klopp mora s vremena na vrijeme osvježiti svoju momčad. Iako nije sklon prevelikim promjenama dok sve ide kako treba, dolazak najboljeg njemačkog napadača sigurno ne bi oslabio Liverpool, dapače. Drugo je pitanje koliko bi vremena Werneru trebalo da se uklopi u novu sredinu, te kako bi podnio eventualno sjedenje na klupi s obzirom na status nedodirljivih kakav kod Jürgena Kloppa sada uživaju Mohamed Salah, Sadio Mane i Roberto Firmino.

Nudi puno toga

Neki su Liverpoolovi navijači već počeli slaviti Wernerov dolazak, no jasno je svima da je taj transfer još daleko od realizacije. Iako bi Werner htio na Anfield Road, ne postoje nikakva jamstva da isto to doista želi i njegov sunarodnjak Klopp, koji je vrlo oprezan prilikom dovođenja novih igrača u svoje redove. S druge strane, Werner može ponuditi puno toga, prije svega učinkovitost u napadu, a s vremena na vrijeme svakoj je momčadi potrebna i ‘svježa krv’. Nema dvojbe da bi s takvim igračem u svom kadru Redsi bili još jači i opasniji.

Linker
19. travanj 2024 11:30