REUTERS
OVO MU NITKO NE MOŽE ODUZETI

NEOBIČNA IGRA SUDBINE U ŠAMPIONSKOJ PRIČI NIKE KOVAČE Junak Münchena je i prije 50 godina bio Hrvat, ali ovo je slavlje s gorkom pilulom u ustima

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 20. svibanj 2019. 00:37

Neobična je bila ta igra sudbine u sunčano popodne na Allianz Areni, u kojem je Bayern sa 5-1 pregazio Eintracht, osvojio 29. naslov njemačkog prvaka, a Niku Kovača lansirao u povijesne knjige.

Točno pola stoljeća nakon Branka Zebeca, koji je 1969. godine vratio naslov u München poslije 37 gladnih godina, i pritom ostao zapamćen kao jedan od najvećih trenera u klupskoj povijesti, šampionsku priču opet je ispisao Hrvat.

Sudbina? Vjerojatno ista ona koja je Kovaču pripremila scenarij da osvoji naslov protiv svojih bivših igrača. Ista sudbina zbog koje je slavio s gorkom pilulom u ustima, jer kako sada stvari stoje, male su šanse da će se u Bayernu zadržati i sljedeće sezone.

No danas je Kovač prvak Bundeslige i to mu više nitko ne može oduzeti do kraja trenerske karijere. Čak i ako mu je najveći dio svlačionice okrenuo leđa, o čemu su njemački mediji mjesecima pedantno izvještavali, čak i ako ga se Uprava odlučila riješiti iako će joj vjerojatno donijeti dvostruku krunu, Kovačeva biografija od jučer je "deblja" za 11 kilograma srebra i zlata, koliko teži Meisterschale, trofej njemačkog prvaka.

Golovi dvojca koji odlazi

Ono što je s bratom Robertom prije 16 godina učinio kao igrač, u subotu su zajedno ponovili s trenerske klupe. Posljednji zvižduk dočekali su u zagrljaju, bio je to njihov emotivni odušak prije slavljeničke parade i ostalih protokola, a onda i neminovnih razgovora o Nikinoj trenerskoj budućnosti. Iz Bayerna je proteklih tjedana stizalo puno kontradiktornih informacija, ali većina klupskih kroničara već ga je proglasila bivšim.

Što se tiče same utakmice, naslov ni u jednom trenutku nije bio pod upitnikom, čak ni kad je VAR poništio gol Gnarbyja za 2-0, ni kad je Eintracht (Rebić odigrao 64 minute) početkom drugog dijela zabio za izjednačenje. Bayernu je bio dovoljan remi, a poveo je već u trećoj minuti, pogotkom Comana. Nakon 1-1 odmah je pritisnuo dalje i za tri minute se zahvaljujući Alabi našao u novom vodstvu.

Slijedio je vatromet u kojem gosti nisu mogli doći do zraka, a za 3-1 je u 58. pogodio Renato Sanches. Onda je opet prste umiješala sudbina, možda i suradnja Eintrachtove obrane koja je očito htjela sudjelovati u svečanom oproštaju Francka Ribéryja i Arjena Robbena. Dvije klupske legende oprostile su se pogocima - Ribéry u 72. minuti, a Robben šest minuta kasnije, i na taj način zapečatili pobjedničku "petardu".

Slijedi berlin

Obojica su sudjelovali u svih sedam uzastopnih Bayernovih naslova, iako vjerojatno ni u jednoj sezoni nisu proživljavali toliko drame kao u posljednjoj, u kojoj je novi-stari prvak u jednom trenutku zaostajao devet bodova za Borussijom. Ipak, kada su početkom travnja razbili rivala s 5-0, moglo se naslutiti kako će završiti priča.

Ribéry je na kraju kleknuo na travnjak i zaplakao, Robben je trčao u zagrljaj kome god je stigao, a Kovač se pozdravljao s bivšim igračima iz Frankfurta pa otišao prema hodniku Allianz Arene pričekati svečanost proglašenja. Sljedeću utakmicu vodit će u subotu, u finalu Kupa na Olimpijskom stadionu u Berlinu protiv Leipziga. Hoće li mu biti posljednja na klupi Bayerna, saznat ćemo vrlo brzo. Možda već idući tjedan.

Linker
14. travanj 2024 02:00