Alexander Hassenstein/Getty Images for AUDI
NEOBIČNA SITUACIJA

NESVAKIDAŠNJIM POTEZOM KOVAČ PRETRPIO NOVI UDARAC Ponovno je naučio lekciju u rečenici: 'Želiš li preživjeti u Bayernu još neko vrijeme budi kuš'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. kolovoz 2019. 23:10

Niko Kovač zaista je trpeći čovjek, malo bi ljudi na njegovom mjestu “gutalo” tolika podcjenjivanja i tirade iz kluba i po medijima, te ostajalo na bilo čijoj klupi, makar bila i Bayernova. Zamislite da mu u Hrvatskoj kao treneru Dinama ili Hajduka čelnici javno dijele lekcije secirajući što ne valja, dovodeći u pitanje njegov opstanak na radnom mjestu, da se mora ispričavati šefu struke nekog drugog kluba zato što je poželio kupiti njegova igrača, ah grijeha li neoprostivog, a za dodatak na treningu, u kampu, kao što je bilo u Säbenar Strasse doživi napad s leđa od nekog nahuškanog ili pobješnjelog tipa.

Što bi sam Kovač rekao? Vjerojatno: “Balkanska posla u balkanskog krčmi“, ili nešto slično, zalupio vratima, sjeo u auto i krenuo ka “uljuđenoj Europi“. No, njemu se to ne događa ni u Zagrebu, ni u Splitu, niti negdje na Balkanu, sve to, i još štošta, prolazi u Münchenu, u velikom Bayernu i uzornoj Bavarskoj. Prema navodima pojedinih medija pregrmio je i fizički sukob, pisalo se da ga je taj divljak uhvatio za noge, ali po policijskom izvještaju do kontakta nije došlo. I dobro ako nije, jer još mu samo nedostaje i da ga tuku.

Ako se nakon dobrih igara Bayerna u pripremama i veselog izraza Kovačeva lica pisalo da je konačno uspostavio kemiju u ekipi, opet je pošlo krivo. Na jednoj od press konferencija prije nekolko dana kazao je:

- Leroy Sane je sjajan igrač, njemački reprezentativac. Uvjeren sam da će ga Bayern uspjeti dovesti u München i da ćemo dobiti to veliko pojačanje.

Englezi, koji su cijelu svoju momčad kupili i to za masnu lovu, odjednom su počeli hiniti neviđenu uvrijeđenost i ljutnju iščuđavajući se kako Kovač može govoriti o igraču koji je pod ugovorom s drugim klubom. No, što je još gore, i licemjerno, u tome su ih javno podržali u Bayernu. Kao da cijeli svijet ne zna da pregovaraju o njegovu angažmanu i kao da Guardiola nije sam rekao:

- Želimo da Sane ostane, već imamo ponudu za produženje ugovora, čekamo razgovor s njegovim zastupnikom. Ništa ne ovisi o nama, sam mora odlučiti. Ako želi otići, neka ide. Bit ćemo tužni i nadamo se da će ostati.

Uostalom, zar mnogi treneri brojnih klubova nisu to X puta učinili, pa, tek za primjer, nedavno je Antonio Conte na press konferenciju govorio da bi Lukaku bio pravo pojačanje za Inter. I nitko iz Manchester United nije glumio da su šokirani i povrijeđeni. Pa je li u tijeku prijelazni rok, legitiman period za transfere igrača? No, Karl-Heinz Rummenigge, čije česte izjave protiv Kovača bodu u oči i sugeriraju da ga sa skepsom gleda kao trenera njegova kluba, Niki daje packe i poručuje “Jao, što će sad reći Guardiola, njemu će to zasmetati“, jer u Bayernu i dalje očito izvažnije kakva su čuvstva Pepa, trener Cityja, nego njihova Kovača. Da bi na kraju Niko pred novinarima kazao:

- Nazvao sam Pepa Guardiolu. Razgovarali smo i ispričao sam mu se zbog izjave. Pazit ću u budućnosti, izjava nije bila primjerena. Želim se ispričati i Manchester Cityju.

Dodajaći da je razgovarao s Rummeniggeom, te da više ni s te strane “nema ljutnje nego je sve riješeno i sve je u redu”.

Po džentlmenskim odnosima klubova i najvišim standardima bontona pregovori bi se trebali obavljati iza kulisa, a treneri o igračima govoriti tek kad im dođu, ali koliki se toga ne drže? I sam predsjednik Bayerna Uli Hoeness javno je pričao o Saneu. I Rummenigge također.

- Nisam siguran da Guardiola zna sve što se događa u njegovu klubu - prije koji dan kazao je Karl-Heinz.

Drukčiji odnos

Isprikom Josepu Guardioli Niko Kovač je napravio nesvakidašnji potez. Je li to odlučio sam ili mu je sugerirano? Je li ga uvrijedio? Je li ga oštetio? Nije. To što bi volio imati njegovo igrača samo je kompliment Saneu. I zašto uopće isprike Guardioli, a ne Manchester Cityju? U Münchenu je evidentno i dalje za pojedine “sveto ime Pep”.

A Niko Kovač? On je ponovno naučio lekciju u jednoj rečenici “Želiš li preživjeti u Bayernu još neko vrijeme budi kuš”. Tako se i ponaša većinu mandata i radi svoj posao. Osvojio je dvostruku krunu u teškim uvjetima, kazao da o ostavci nije razmišljao ni kad mu je bilo najgore, a sad mu je plan “učiniti nešto više u Europi”. S ekipom koju ima to bi mogao biti Sizifov posao. Pojačanja koja bi činila razliku nisu mu doveli. O Saneu će se znati za nekoliko dana. No, što ako ga Bayern zbilja dovede, hoće li se Kovač ponovno morati ispričati Guardioli?

Čini se da i u bavarskom klubu postoje struje, a Niku Kovača ne cijene dovoljno koliko zaslužuje i koliko bi se moralo respektirati trenera Bayerna. I do koje su mjere poštivali i uzdizali njegove prethodnike, te im glatko kupovali skupa pojačanja i snažili autoritet.

Linker
26. travanj 2024 03:35