Martin Rose/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
INSPIRATIVNA PRIČA

NEVJEROJATAN PUT AMERIČKOG NOGOMETAŠA Odrastao na plaži, nikad nije čuo za Beckhama i Zidanea, niti za SP, a danas grabi prema zvijezdama

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 11. ožujak 2017. 14:39

Američki nogometaš Bobby Wood u posljednje je vrijeme sve češći član nacionalne selekcije Sjedinjenih Američkih Država, a nogometni put kakav je on prošao – u najmanju je ruku – čudan.

Naime, Wood je rođen i odrastao na Havajima, svjetski poznatoj turističkoj destinaciji koja plijeni pozornost ležernoću i razvijenim smislom za uživanje u različitim životnim blagodatima kao što su sunce, more i plaže, ali nogomet zato nikada nije pustio gotovo pa nikakvo korjenje.

No, to nije sprječilo malenog Bobbya da uživa u naganjanju lopte s prijateljima. Živio je bezbrižno djetinjstvo napucavajući loptu po havajskom otočju, no to je bilo manje-više to. Televizijski signal nije pokrivao utakmice najvećih europskih klubova, pa stoga nikad nitko nije čuo za, primjerice, Davida Beckhama ili Zinedinea Zidanea. I ne samo to.

-Imao sam devet godina kada sam se odmarao s prijateljima nakon jedne partije nogometa. Sjeli smo pored televizije i vidjeli da se emitira nogometna utakmica – započeo je Wood svoju priču za američke medije, a utakmica koja se emitirala na ekranu igrana je u sklopu Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine.

-Netko je rekao da je to SP, a ja sam pomislio 'koji vrag!?'. SP? Moja majka mi je prišla i počela objašnjavati što je to SP, a ja se nisam mogao načuditi da takvo što postoji. Mislim da nikad prije uopće nisam ni vidio nogomet na televiziji – izjavio je 24-godišnjak.

Iako se nije mogao načuditi, njegova posvećenost i strast prema igri očito nije bila upitna s obzirom da je danas reprezentativac svoje zemlje! Inače igra za njemačkog bundesligaša HSV (sa 17 godina došao u Njemačku, u Munchen 1860, prethodno igrao u Kaliforniji) za kojeg je upisao 18 nastupa i četiri gola ove sezone, dok za SAD ima ukupno 25 nastupa i sedam pogodaka. Radi se o napadaču, a ako ovako nastavi, mogao bi dogurati i u neki jači europski klub.

U svakom slučaju, Bobby Wood je već prešao ogroman nogometni put: od odrastanja na otočju koje je nogomet jedva poznavalo, došao je do kluba u Ligama Petice i nosi dres svoje zemlje. Tko zna – možda jednog dana i sam zaigra na Svjetskom prvenstvu...

Linker
19. travanj 2024 09:17