Getty Images, sn ilustrcaija
MLADI HRVAT NA METI

NIKO SVIJETU OTKRIO POTENCIJALNOG VATRENOG Josip diše hrvatski, roditelji su mu iz Slavonskog Broda, ali HNS mora brzo reagirati ili ga uzima Njemačka

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. srpanj 2018. 18:58

Niko Kovač je u prvoj utakmici kao trener Bayerna u početnu postavu s PSG-om u Klagenfurtu stavio 18-godišnjeg stopera Josipa Stanišića. Radilo se o susretu Međunarodnog prvenstva klubova koje se održava širom svijeta, a jasno da je Bayern, kao i PSG, igrao u bitno oslabljenom sastavu. Bavarci su slavili s 3:1. No Kovač je, kao i ranijih godina Guardiola i Ancelotti kad su u prvi plan gurnuli mlade Hrvate Benka, Trogrančića i Crničkog, skrenuo pozornost na Stanišića. Radi se o dečku visokom 186 cm koji djeluje u sredini obrane ili kao desni bek.

Pomalo se kasni

Za njega u HNS-u znaju, a pogotovo ga dobro poznaje Danijel Lučić, HNS-ov koordinator za Njemačku.

- Upravo sam mu zvao oca Damira i majku Sandru da im čestitam na nastupu sina za prvu ekipu Bayerna. Josip diše hrvatski, ima sve potrebne papire i uvjete da igra za našu reprezentaciju, no već je trebao zaigrati za Njemačku i blizu je da se to dogodi. Bio je na kampu hrvatske U-16 reprezentacije u Njemačkoj kad je Hrvatsku tog godišta doveo Milivoj Bračun, igrali su protiv nas iz dijaspore. Stanišić je bio nešto ozlijeđen, Bračun ga tada nije prepoznao, ali sigurno je i ta ozljeda imala utjecaja - kazao nam je Lučić.

HNS je pojačao rad s Hrvatima iz dijaspore, Sreten Ćuk uveo je praksu da ih se ne poziva samo na turnir U-14 u Vukovar nego i na U-15 u Zagreb te na U-16 i U-17 u Karlovac. Plan je da svi koji mogu i žele nositi hrvatski dres budu detektirani i stavljeni pod našu zastavu. No sa Stanišićem se pomalo kasni. Ako mu je Niko Kovač dao šansu u momčadi s Robbenom, Riberyjem, Alabom, Rafinhom, Wagnerom..., onda je jasno da se izbornik U-19 Robert Jarni i izbornik U-21 Nenad Gračan moraju hitno dogovoriti koji će ga pozvati i da se to za prvu sljedeću akciju napravi. Kako ga Hrvatska nije zvala, prije tri mjeseca obećao je Nijemcima da će igrati za njih. Tada se nije mogao odazvati zbog školskih obveza, no dogovor je ostao. I stoga valja odmah reagirati. Roditelji su Hrvati iz Slavonskog Broda, djed iz sela Malina kraj Broda.

Josip je rođen u Münchenu, a kako u obitelji kažu da su zbog Hrvatske spremni promijeniti odluku, odnosno da postoji mogućnost da Josip ipak ne zaigra za Elf bude li HNS konkretan, jasno je da je Zagreb na potezu. Neki su pozivani pa su se kolebali, pojedini su odabrali druge države, međutim finale SP-a u Rusiji zacijelo će pomoći i Hrvatima iz dijaspore da s daleko manje premišljanja kažu - Hrvatska. A kakvu će karijeru doista napraviti Stanišić, ovisi o njemu. Boljeg podupiratelja od Nike Kovača u Bayernu ne može imati. Dosad je igrao samo za mladu ekipu bavarskog kluba, nastupao je i u Juniorskoj ligi prvaka.

Ide u Ameriku

U Bavarskoj je mnogo Hrvata, samo u toj Stanišićevoj mladoj momčadi, igrača do 19 godina, još su dvojica u Bayernu: obrambeni Ivan Mihaljević i veznjak Marin Pudić. Kako se narod iseljava iz domovine, tako će baza u inozemstvu biti šira i taj dio posla za HNS važniji. Iako, naravno, uvijek su na prvom mjestu djeca iz naših klubova. I njima ovisi kakvu ćemo imati budućnost nogometa, a dijaspora dođe samo kao poželjna nadogradnja. Još kad bismo u Hrvatskoj imali takve uvjete za rad kao u Njemačkoj, gdje bi nam bio kraj.

Kovač je izdvojio Stanišića, vidjet će se kroz nastavak priprema i sezonu koliko će mu dalje dati prilike, zasad je sigurno da ga vodi u Ameriku, gdje igraju protiv Juventusa i Manchester Cityja, prva je utakmica 26. srpnja.

Linker
22. travanj 2024 22:16