Cathrin Mueller/Bongarts/Getty Images
NEOBIČNA SITUACIJA

ON JE JEDNA OD NAJOMRAŽENIJIH OSOBA U NJEMAČKOJ Donirao preko 600 milijuna eura u sport, obrazovanje i medicinu, a opet ga svi mrze! Pa, zašto?

Do sada neviđeno u Bundesligi: posljednjih 13 minuta utakmice nogometaši Hoffenheima i Bayerna proveli su tako što su jedni drugima samo dodavali loptu. A sve to zbog Dietmara Hoppa. Tko je on? I zašto smeta navijačima?
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. ožujak 2020. 21:46

Tko je Dietmar Hopp?

On je uspješan njemački poduzetnik. Nakon završetka studija nekoliko godina je radio kao programer i konzultant za IBM, prije nego što je 1972. zajedno s još četvoricom kolega osnovao vlastitu tvrtku za proizvodnju softvera SAP, piše Deutsche Welle.

Ta firma je, nakon Microsofta i Oraclea, postala treća po veličini svjetska IT-kompanija. Hopp se 2003. povukao iz svakodnevnog poslovanja, ali još uvijek drži 5,52 posto dionica svoje tvrtke, koja na burzi ima najveću vrijednost od svih firmi u Njemačkoj.

Multimilijarder Hopp ima 79 godina i smatra se jednim od najbogatijih Nijemaca. Već godinama se bavi i humanitarnim radom: 1995. osnovao je zakladu Dietmar Hopp, koja je otada donirala 600 milijuna eura za projekte na području sporta, medicine, obrazovanja... Zaklada je uglavnom aktivna na jugozapadu Njemačke, u rodnom kraju Dietmara Hoppa.

Kakve veze ima Hopp s Bundesligom?

Najpoznatija Hoppova investicija je TSG 1899 Hoffenheim, nogometni klub za koji je on nekada amaterski igrao. Zahvaljujući Hoppu, taj klub je od 1990. do 2001. napredovao od okružne do treće regionalne lige. Onda je 2005. Hopp objavio da želi dovesti klub u prvu Bundesligu.

Za svoj projekt angažirao je trenera Ralfa Rangnicka. On je s igračima, koje si drugi klubovi u toj ligi nisu mogli priuštiti, 2007. najprije prešao u drugu saveznu ligu, da bi već sljedeće godine ušao i u prvu Bundesligu.

Pored ulaganja u igrače, Hopp je financirao i gradnju dva stadiona, kao i moderni trening-centar. On je navodno u klub do sada uložio više od 350 milijuna eura. Inače, zahvaljujući visokim prihodima od transfera igrača, Hoffenheim je već nekoliko godina financijski neovisan od Hoppa.

Što toliko ljuti protivničke navijače?

Navijači drugih klubova – prije svega oni iz organiziranih navijačkih skupina – ne vole Hoppa jer smatraju da je sportske uspjehe jednostavno kupio. Prekršio je i pravilo 50+1 koje važi u njemačkom nogometu, a prema kojem nijedan investitor ne smije imati većinski udio u nekom klubu. Pored toga, optužuju ga i da se više puta, iako je „samo" financijer, miješao u operativni dio posla.

Za protivnike Hopp predstavlja simbol komercijalizacije nogometa. Njegov Hoffenheim, koji oni nazivaju „konstrukcijom", oduzima mjesto u Bundesligi drugim klubovima, a posebno onim tradicionalnim.

Navijači Borussije iz Dortmunda prvi su krenuli u akciju. Još 2008. na njihovoj tribini postavljen je transparent na kojem je bilo Hoppovo lice gledano preko nišana. Tadašnji direktor Borussie Hans-Joachim Watzke bio je jedan od najoštrijih Hoppovih kritičara u to vrijeme. On je upozoravao na opasnost od „klubova iz epruvete" i tražio od Njemačke nogometne lige (DFL) pokretanje istrage u Hoffenheimu.

SINSHEIM, GERMANY - FEBRUARY 29: Karl-Heinz Rummenigge and Dietmar Hopp come together with players to applaud the home fans after demonstrations after the Bundesliga match between TSG 1899 Hoffenheim and FC Bayern Muenchen at PreZero-Arena on February 29, 2020 in Sinsheim, Germany. (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Sukob je dostigao novu razinu 2011. na utakmici Hoffenheim-Borussia kada je navodno preko posebnog zvučnog sustava puštan zvuk buke stadiona kako se ne bi čulo skandiranje gostujućih navijača Borussie iz Dortmunda protiv Hoppa. Podignuta je i tužba pred sudom Njemačkog nogometnog saveza (DFB), ali se na kraju od nje odustalo. Neki Hoppovi kritičari su tvrdili da je on navodno znao za tu akciju i da ju je podržao.

Zašto je bilo toliko prosvjeda ovog vikenda?

Ovog vikenda situacija je eskalirala na mnogim stadionima na kojima su se igrale utakmice Bundeslige. Transparenti protiv Hoppa pojavili su se, između ostalog, i na stadionima Kölna i Union Berlina. Tjedan dana ranije, kada je Mönchengladbach igrao protiv Hoffenheima, protivnički navijači su također razvili sporni transparent s Hoppovim licem i nišanom.

-->

To je zapravo bilo izražavanje solidarnosti s navijačima Borussie kojima je, zbog isticanja transparenta s Hoppovim likom, u prosincu prošle godine zabranjeno da iduće tri sezone prisustvuju utakmicama na Hoffenheimovom stadionu. Navijači tu odluku DFB-a očigledno doživljavaju kao kolektivnu kaznu.

Kritike, često i uvrede s tribina, uvijek su bile usmjerene osobno protiv Hoppa. Tako je bilo i ove subote na stadionu u Hoffenheimu. Neposredno prije kraja utakmice, kod rezultata 6:0 za Bayern, navijači kluba iz Münchena razvili su transparente kojima su kritizirali odluku DFB-a, ali i vrijeđali Hoppa nazivajući ga „kurvinim sinom". Hopp je bio tada na stadionu.

Hoffenheim's supporters deploy banners reading
DANIEL ROLAND AFP

Utakmica je prekinuta, a nogometaši i funkcioneri Bayerna popeli su se na tribinu i pokušali naterati svoje navijače da uklone transparent. Za to vrijeme je sudac momčadi privremeno poslao u svlačionice. Kada se utakmica konačno nastavila, igrači oba tima su 13 preostalih minuta jedni drugima samo dodavali loptu na centru terena, sve dok sudac nije odsvirao kraj.

Je li rješenje na vidiku?

Nije. Naprotiv, sukob se zaoštrava. DFL i DFB ne žele djelovati neodlučno i sada vrlo ozbiljno reagiraju na bilo kakav oblik prosvjeda. To je pokazala i utakmica između Union Berlina i Wolfsburga u nedjelju, na kojoj su navijači iz glavnog grada Njemačke na jednom transparentu kritizirali prije svega DFB, ali ne i Hoppa osobno.

Igra je prekinuta. Potom su, neposredno pred poluvrijeme, navijači razvili novi transparent, ovoga puta s likom Hoppa kao metom i uvredom na njegov račun. Sudac je poslao igrače privremeno u svlačionice. Utakmica se nastavila tek nakon drugog upozorenja da bi neki novi incident mogao dovesti do prekida utakmice.

Ni DFL niti DFB očigledno više nemaju namjeru tolerirati uvredljive transparente i kritike. Razgovori koji su o tome vođeni između te dvije organizacije s jedne i predstavnika navijača s druge strane, prekinut su krajem ljeta 2018. godine, jer su navijači napustili dijalog.

S jedne strane, organizatori bi htjeli da u njihovom „premijum proizvodu" – utakmicama Bundeslige – sve teče glatko. Navijači s druge strane, a posebno oni koji sebe smatraju nekakvim „čuvarima Svetog grala prave nogometne kulture", žele biti saslušani i da njihovo mišljenje bude prihvaćeno kao ravnopravno, a ne kao da su samo potrošači tog „premijum proizvoda".

Za tu drugu stranu, međutim, nitko nema razumijevanja. Zato je vjerojatno da sukob s navijačima neće biti tako brzo riješen. Nadu pruža to što su klubovi koji se nalaze u usred tog spora očigledno umorni od problema. Svojevrsni zajednički „štrajk" igrača Hoffenheima i Bayerna je bio snažna poruka. No pitanje je bi li se oni tako ponašali da u tom trenutku nije bilo 6:0 za Bayern, piše Deutsche Welle.

Linker
25. travanj 2024 11:03