Ronald Gorsic / CROPIX
PROJEKT IZ DOMOVINE

PREDSTAVLJENA IDEJA O SPASU BUNDESLIGE O KOJOJ SE RASPRIČALA NJEMAČKA, A SADA JE O SVEMU PROGOVORIO DRUGI HRVAT 'Ako to bude prvi korak optimizma...'

BORNA SOSA Lijevi branič Stuttgarta o inicijativi hrvatskog poduzetnika Franje Vranjkovića kojom bi se zamaskirale prazne tribine
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. travanj 2020. 19:46

Suvišno je u današnje vrijeme ono prvo pitanje: ‘Gdje si’?, svi su ionako unutar svojih zidova pa smo to pitanje i preskočili kad je Borna Sosa odgovorio na poziv. Nakon ‘Kako si’?, slijedilo je ‘Što radiš’?

- Kao i svi. Kući sam u Stuttgartu, treniram po određenom programu i čekam da sve ovo prođe - rekao nam je Sosa, opisujući stanje s koronavirusom u Njemačkoj.

O Njemačkoj se, zapravo, ne zna toliko, puno više se govori o Italiji ili Španjolskoj, međutim, nije ni u Njemačkoj baš idealna situacija.

- Slično je kao i u ostatku Europe. Neki dućani ne rade, osjeća se pomalo nestašica nekih namirnica, da, čak i u ovdje u Njemačkoj. Vijesti govore da pravi vrhunac epidemije tek dolazi, da će idući tjedni biti najjači kad je korona u pitanju.

Ne izgleda mi moguće

Nijemci su odgodili sve nogometne događaje do kraja travnja, ali istodobno poslali i poruku da bi već početkom svibnja mogli nastaviti sezonu.

Velika Gorica, 050919.
Stadion Gorica.
Prijateljska medjunarodna utakmica izmedju mladih reprezentacija Hrvatska U21 i UAE U23.
Na fotografiji: Abdulla Jassim, Borna Sosa.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Vidim što se piše i predlaže, vidjet ćemo što će biti. Iskreno, meni u ovom trenutku to ne izgleda baš izgledno. Što i da se početkom svibnja počne igrati pa se zarazi jedan igrač, kako dalje, što tada napraviti. Nisu to jednostavne stvari i odluke, iako je svima jasno da je tu puno raznih interesa, puno je novca u igri.

Neki su klubovi u Njemačkoj već počeli s treninzima, Stuttgart još nije u tom društvu?

- Neki treniraju, čujem se često s Brekalom, oni u Wolfsburgu treniraju, ali u grupicama, nije to onaj pravi trening. Navodno bismo i mi mogli početi idućeg tjedna, tako zasad govore, međutim, kako se iz dana u dan sve mijenja, tako to nitko ne može predvidjeti. Zasad radim kući po programu i čekam daljne upute.

Diljem Europe klubovi igračima smanjuju ugovore, ili ih se igrači sami odriču, kakva je situacija po tom pitanju u bogatom Stuttgartu? Iako se radi o klubu, trenutno, iz druge Bundeslige, ipak je Stuttgart klub stabilnog budžeta, bogat je grad, kako doživljava ovu krizu?

- Što se toga tiče, Stuttgart je uistinu jedan od primjera klubova gdje je sve uredno i redovito. Ja ne znam je li u povijesti kluba ijedna plaća zakasnila jedan dan. Svi igrači smo dobili pismo u kojemu su nam poručili da imamo izbor, da se možemo, ali i ne moramo odreći dijela primanja dok traje ova situacija. Tako to Nijemci često rade, uzdaju se u tu ljudsku stranu, ništa nije ‘pod mus’, ali naravno da velika većina ljudi pristane smanjiti plaće i ugovore. Pristao sam i ja, dakako, nije tu nikad bilo nikakve dvojbe.

Recimo da se nogometna sezona nastavi u Njemačkoj početkom svibnja, bilo bi to bez publike. Za Njemačku čudna kulisa, nisu tamo nogometaši navikli igrati pred praznim tribinama.

No, spominje se Hrvat Franjo Vranjković koji je predložio da se tribine popune kulisama navijača, može se dodati i zvučna kulisa, pa bi sve bilo nekako ljepše?

Ovisi sve o tržištu

- Vidio sam to, ali ne znam što bih rekao. Kad su prazne tribine, onda su prazne tribine, nema toga što može posve prebrisati taj osjećaj i dojam. Ja sam u Dinamu igrao pred praznim tribinama, pa za mene to ne bi toliko novo, međutim, za Njemačku je to ipak jedno sasvim novo iskustvo. Tužno je igrati kad nema publike i, kažem, teško se to može pokriti nekim kulisama, ali opet, ako bi to bio neki prvi korak prema oživljavanju nogometa, neki optimizam koji bi dao ljudima nadu da će sve brzo proći, možda bi i to bilo bolje nego da se uopće ne igra. Sve je ovo novo svima nama, teško je znati što je pravi izbor.

Ima li novosti kad je u pitanju Sosin status u Stuttgartu?

- Baš prije nego je sve počelo, razgovarali smo s klubom, dobili neke jasne upute što i kako, no, sad je pitanje što će biti na ljeto, naravno, ovisi i kako će se kretati tržište, hoće li se igrati nogomet. Trenutno je bitno jedino zdravlje.

Linker
26. travanj 2024 08:38