Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
ČESTO KRITIZIRAN

PROŠLO JE POLA GODINE NIKE KOVAČA NA KLUPI NJEMAČKOG VELIKANA Bivši izbornik Vatrenih otkrio najteži trenutak: 'To je bio snažan udarac za mene'

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 29. prosinac 2018. 15:58

Proteklo je šest mjeseci od kada je Niko Kovač sjeo na klupu najtrofejnijeg njemačkog kluba. Bilo je to turbulentnih 180 dana u Bayernu, početak kao iz snova zamijenilo razdoblje loših rezultata nakon kojih je čak u jednom trenutku izgledalo da će Kovač svoju misiju završiti nakon samo nekoliko mjeseci, no završnica sezone i niz od pet pobjeda u prvenstvu donijela je smirenje. Bivši hrvatski izbornik u opširnom razgovoru za internet stranicu kluba secirao je proteklih šest mjeseci.

- Osjećaj na kraju je sličan onome na početku sezone. Opet smo momčad koja igra opušteno, vratili smo izgubljeno samopouzdanje. Dečki su spremni totalno otežati posao Borussiji u utrci za naslov prvaka, bit će to velika borba - uvodno je rekao 47-godišnjak.

Nimalo dosadno

- Bilo je to pola godine s puno uspona i padova. Emocinalno i nimalo dosadno. Imali smo puno dobrih faza, ali morali smo proći i kroz teško razdobolje. No, u cijeli smatram da smo na dobrom putu. Prvi puta u deset godina Bayern je prošao skupinu Lige prvaka bez poraza, u Kupu smo prošli sve prepreke, a u Bundesligi smo ponovo u igri.

MUNICH, GERMANY - NOVEMBER 27:  Niko Kovac, head coach of FC Bayern Muenchen reacts during the Group E match of the UEFA Champions League between FC Bayern Muenchen and SL Benfica at Allianz Arena on November 27, 2018 in Munich, Germany.  (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
Bongarts/Getty Images

Početak je stvarno bio kao iz snova, osvojen je Superkup, krenuli su Bavarci u sezonu čak sa sedam pobjeda, a onda je uslijedio pad.

- Jasno da sam želio ovakav start, igrači su također se željeli dokazati novom treneru, a onda se dogodio još uvijek neobjašnjiv pad. Možda smo previše se osvrtali na napise kako smo nedodirljivi, kako ćemo se prošetatiti kroz prvenstvo i nesvjesno se opustili i bivali smo kažnjeni. Bundesliga je ove sezone puno snažnija nego prethodnih, ali uspjeli smo se vratiti, a protiv Benfice u Ligi prvaka pokazali smo kako možemo igrati lijep i atraktivan nogomet.

Listopad i studeni bili su iznimno zahtjevni, rezultati su bili loši, s Allianz Arene bodove su odnosili Augsburg, Freiburg, Borussia M., Fortuna. Kritike ne Kovačev račun u nekim medijima bile su na granici dobrog ukusa, secirao se svaki njegov pokret, gesta...

- Držao sam se što dalje moguće od svega, bio sam koncentriran samo na rad, trening, novu utakmicu. Nisu me previše opterećivale te kritike, jer da jesu ne bih mogao normalno i slobodno raditi te odlučiti što je najbolje za momčad. Bolni porazi doživjeli smo u Berlinu i Dortmundu, ali najteže mi je pao domaći posrtaj od Borussije M. To je bio snažan udarac za mene.

Ipak, kako se bližio kraj prvog dijela sezone Bayern je izgledao sve bolje i moćnije, završili Bundesligu s pet pobjeda u nizu, četiri posljednje nisu primili pogodak, a posebno emocionalno proslavljena je pobjeda nad Leipzigom, kojom je smanjena razlika za Borussijom na šest bodova.

- Stvarno smo se lijepo osjećali nakon te pobjede, kada je Ribery zabio gol za pobjedu pao je sav teret s naših leđa.

Nakon uspješne epizode u Eintrachtu, gdje ipak nije bio pod tolikom medijskom pozornošću, u ovih šest mjeseci puno se toga promijenilo u njegovu životu.

- Da, naučio sam kako se u ovom poslu sve brzo mijenja. Ono što je dobro danas, već sutra ne valja. Bitno je ostati miran, to su mi govorili i moji bivši treneri, srećom imao sam ih kroz karijeru dosta dobrih. Ni u jednom trenutku nije me uhvatila panika - zaključio je Kovač.

Linker
20. travanj 2024 02:00