REUTERS/Michael Dalder
JURICA RADIĆ IZ MÜNCHENA

REPORTAŽA: JOŠ JEDAN BIVŠI VATRENI MEĐU VELIKANIMA KOJI SU SE NAKLONILI PRVAKU Najveće legende Bayerna na travnjaku, a Arena kliče ime Hrvata

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. svibanj 2019. 12:44

Allianz Arena dočekala je zasluženo slavlje. Pjevala je Kurven Süd, tribina s najglasnijim navijačima Bayerna grmjela je već posljednjih 20-ak minuta utakmice. Klicali su i trenerovo ime: “Niko Kovač, Niko Kovač!” Prihvatio je i ostatak stadiona. Sedmi naslov zaredom slavi Bayern. Navikli su Bavarci, ali prvi su put slavlje morali osigurati u Allianz Areni, prvi put otkada je 2005. godine taj jedinstveni stadion sagrađen.

Fešta je počela predstavljanjem legendi Bayerna (Elber, Makaay, Demichelis...) koje su došle na proslavu naslova, među njima i Ivica Olić. Potom su krenuli igrači: od pričuvnih vratara, preko ozlijeđenih, pa do glavnih zvijezda. Sve do Nike Kovača. Izljubio se sa svim veteranima, dugo mu je trebalo da dođe do pozornice, gdje je primio medalju. Zatim i njegov stožer. Svi na okupu, bio je to znak da može započeti spremni program.

VIDEO: Jurica Radić

Šestica vodi u raj

Na tisuće crvenih papirića, svečarske dimne rakete i ples igrača na bini.

- Ef-ce-be, ef-ce-be Master! - klicali su navijači Bayerna, dok su pristaše Eintrachta brzo napustile Allianz Arenu. Ali fanovima Bayerna nije se žurilo. Igrači su na terenu ispijali pivo iz onih njemačkih visokih čaša, Niko Kovač dijelio je intervjue za razne televizijske i radijske postaje, a igrači su na proslavu doveli obitelji, prvenstveno djecu. Svi su bili spremni, čak je s razglasa zapjevao i LouisArmstrong s “What a Wonderful World”.

VIDEO: Jurica Radić

Zaista je to bio prekrasan dan u Münchenu. Sunčan, pobjednički. Od jutra je šestica podzemne bila puna. Vozači U-Bahna, podzemne koji vozi od centra grada prema Allianz Areni, tog sunčanog subotnjeg jutra imali su posla preko glave. Šestica je vodila u raj. Navijači Bayerna pohrlili su prema stadionu nekoliko sati ranije, jer obavijest je bila jasna: dođite najmanje dva sata prije utakmice. Zato su majstori roštilja već u 10 sati zapalili vatru. Kobasice su bile spremne u 11, a do utakmice je ostalo još četiri i pol sata. Ali svi navijači ovog svijeta znaju da je utakmica samo - povod za provod.

FOTO: Jurica Radić

U pravoj rijeci navijača zatekli smo i jednu hrvatsku zastavu. Umotala se u šahovnicu, obukla dres Eintrachta s brojem četiri na leđima. Tko ne bi primijetio Melanie Kammel, Hrvaticu iz Penzberga, kojoj je društvo pravila rođakinja iz Splita.

- Ja sam odgojiteljica u vrtiću, radim u Kaštelima - radosno nam je priopćila Snježana Plazonja, koja je došla u Njemačku u posjet rodbini, a za utakmicu je kupila šal Bayerna.

VIDEO: Jurica Radić

Potraga za kartama

Jedna za Bayern, a druga za Eintracht. Rebić je jedini razlog. - Rebić je najbolji igrač, ali ne samo zbog njega. Živim u blizini Münchena, tu sam pola sata od grada. Međutim, Eintracht je pravi klub - objasnila je Melanie.

Dvije Hrvatice za dvije boje, a takvih je susreta navijača s obje strane bilo sijaset. Družili su se zajedno, fotografirali. Zato su u cijeloj priči najbolje prošli na grill-majstori i pivopije, a najgore oni koji su tražili karte za utakmicu.

VIDEO: Jurica Radić

“Suche Ticket”, pisalo je na komadu kartona. A ponekad i “suche Karte”. U svakom slučaju, tražila se ulaznica, i to u barem 50 navrata. Od izlaska iz metroa do stadiona ljudi su tražili karte. Nije bilo švercera, nadali su se da bi netko mogao odustati, imati kartu viška od “bolesnog djeda”. Ali svi su bili spremni za subotu. Dan odluke koji je na noge podigao München, Frankfurt, cijelu Njemačku, ali jasno, nisu ni Hrvati na tribinama ostali samo na dvjema navijačicama.

VIDEO: Jurica Radić

Ispunjena želja

Ponosni tata Hrvoje Boban, inače načelnik u PU Splitsko-dalmatinskoj, došao je s kćeri Petrom. Uhvatili smo ih na tribinama Arene.

- Petra je nogometašica, igra u Marjanu, i zato sam joj ispunio želju da dođe na utakmicu Bayerna - ispričao nam je Petrin tata.

FOTO: Jurica Radić
Hrvoje Boban i njegova kći Petra na utakmicu su stigli iz Splita

Tribine Allianz Arene bile su ispunjene do posljednjeg mjesta, a 5.000 mjesta zauzeli su navijači Eintrachta. Na kraju svi mogu reći da su bili dio velikog spektakla. Mogu reći - bili smo na promociji prvaka.

Linker
25. travanj 2024 23:07