Matthias Hangst Bongarts/Getty Images
KRAJ VELIČANSTVENOG VRATARA

ŠOKANTNE VIJESTI IZ BAVARSKOG GIGANTA Bayern se želi riješiti Neuera i umjesto njega dovesti trenutno vjerojatno najboljeg golmana na svijetu!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. ožujak 2020. 10:12

Šokantne vijesti proteklih dana stižu iz Münchena. Nakon devet godina Bayern je odlučio promijeniti svog prvog vratara i zahvaliti se na uslugama Manuelu Neueru.

Ovaj 34-godišnjak, jedan od najboljih njemačkih i svjetskih čuvara mreže u povijesti, stigao je u Bavarsku 2011. godine iz Schalkea za 30 milijuna eura, a 2020. mogao bi pamtiti kao godinu u kojoj ju je napustio.

Sastanak od 48 minuta

Neueru ugovor s Bayernom traje do 2021. godine, a čelnici su mu nedavno ponudili produljenje na još jednu sezonu. Prije tri dana Neuer je proslavio 34. rođendan i lagano ulazi u smiraj karijere te Bavarci o tome očito intenzivno razmišljaju. Prošlog tjedna njemački Bild donio je priču kako je Neuerov agent Thomas Kroth bio na sastanku s čelnicima Bayerna Oliverom Kahnom i Hasanom Salihamidžićem. I ljutit napustio sastanak nakon samo 48 minuta. Dvije su verzije, prema jednoj Bayern je Neueru ponudio ugovor s osjetno smanjenom plaćom, a prema drugoj je vratar nezadovoljan zbog ponude na produljenje od samo jedne godine. U svakom slučaju, Neuer je na izlaznim vratima. Bayern ga je očito jako naljutio...

Soccer Football - Champions League - Group B - Tottenham Hotspur v Bayern Munich - Tottenham Hotspur Stadium, London, Britain - October 1, 2019  Bayern Munich's Manuel Neuer reacts   Action Images via Reuters/Paul Childs
Action Images via Reuters

Probat će Bavarci odobrovoljiti vratara koji je u Münchenu ostavio dubok trag. Neuer je tijekom godina na vratima imao niz kiksova, koji bi se nekim vratarima posebno podcrtavali, no njega se veliča i ti propusti mu se zanemaruju. Ono što je 1990-ih godina bio Edwin van der Sar, to je 2010-ih bio Neuer. Vratar koji na terenu postaje 11. igrač, praktički libero svoje momčadi. Neuer je u takvoj igri bio nenadmašan. Svjetski prvak s Njemačkom 2014. godine, s Bayernom je prvak bio sedam puta i osvajač Lige prvaka 2013., ukupno je u dresu bavarskog kluba osvojio čak 18 velikih trofeja. Broj pokala će se, naravno, povećati ako se ova sezona okonča...

- Mi profesionalni nogometaši smo posebno privilegirana skupina ljudi. Bayern ima oko tisuću zaposlenih i još mnogo ljudi koji rade važne poslove oko kluba. Želimo im pomoći i dati sigurnost. Naša odluka da nam se smanje plaće u ovo doba uopće nije bila teška. U razgovoru sa svakim suigračem dobio sam pozitivnu reakciju - pričao je Neuer prije nekoliko dana upitan oko pristajanja igrača Bayerna na smanjenje plaća u ovo krizno doba.

DORTMUND, GERMANY - AUGUST 03: Manuel Neuer of Bayern Muenchen reacts during the DFL Supercup 2019 match between Borussia Dortmund and FC Bayern München at Signal Iduna Park on August 03, 2019 in Dortmund, Germany. (Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)
Bongarts/Getty Images

Za klasu bolji

Bayern je njegov klub od 2011. godine i pitanje je želi li Neuer uopće tražiti novo životno iskušenje. Još u siječnju pojavile su se priče da je jako nezadovoljan jer je Bayern sve dogovorio s Alexanderom Nübelom, 23-godišnjim vratarom Schalkea. Nübel nije produljio ugovor s klubom iz Gelsenkirchena i 1. srpnja trebao bi doći u Bayern kao slobodni igrač. Doći će sigurno, samo je sada, zbog koronavirusa i stanke, upitan taj datum. No ako Neuer ostane i nakon ove sezone, Nübel mu ne bi trebao biti preozbiljan konkurent. Dobio bi mladi vratar priliku u nekim manje važnim utakmicama, ali teško je za očekivati da bi uspio Neueru oduzeti dres s brojem jedan. Nije to ista priča kao otprije devet godina. Bayern je tada Neuera doveo kao veliku zvijezdu, a svima je bilo jasno da se Hans-Jörg Butt, tada već 37-godišnjak i u prethodnoj sezoni prvi vratar Bayerna, lagano miče sa scene. Imao je Neuer, inače rođen u Gelsenkirchenu, problema s navijačima Bayerna, kojima baš i nije sjelo što dolazi iz redova rivala Schalkea. No strasti su se smirile, a nakon Neuerovih sjajnih izvedbi broj tih kritičara stalno je padao. Koliko god danas Nübel bio dobar, a jest dobar, Neuer je još uvijek za klasu bolji.

BERLIN, GERMANY - MAY 25:   Captain Manuel Neuer of Bayern Munich lifts the trophy in celebration after the DFB Cup final between RB Leipzig and Bayern Muenchen at Olympiastadion on May 25, 2019 in Berlin, Germany. (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
Bongarts/Getty Images

Ako Neuer i Bayern ne nađu zajednički jezik, logična je opcija Neuerova prodaja u sljedećem prijelaznom roku. Kad god on bio. Ozbiljan interesent se već javio, Neuera želi Frank Lampard. Španjolac Kepa Arrizabalaga postao je 2018. godine najskuplji vratar u povijesti nogometa, Chelsea je za njega Athletic Bilbau tada platio čak 80 milijuna eura. No Kepa nije u milosti svog menadžera, Lampard je na vrata u posljednje vrijeme radije postavljao 38-godišnjeg Willyja Caballera. Chelsea sigurno ne bi imao ništa protiv dolaska Neuera.

Nije to jedina mogućnost koja se ovih dana spominje kao “ozbiljna”. Iz Španjolske stiže još šokantnija priča, s radnim naslovom:

- Ako Neuer ode, Bayern želi Ter Stegena!

Britain Football Soccer - Manchester City v FC Barcelona - UEFA Champions League Group Stage - Group C - Etihad Stadium, Manchester, England - 1/11/16
Barcelona's Marc-Andre ter Stegen 
Reuters / Phil Noble
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

Barci se ne žuri

E to bi tek bila priča. Marc-Andre ter Stegen će za mjesec dana proslaviti 28. rođendan kao igrač Barcelone u kojoj je također izrasao u jednog od najboljih vratara na svijetu. Momak iz Mönchengladbacha iz tamošnje je Borussije u Kataloniju stigao još 2014. za 12 milijuna eura, a s Neuerom se bori za mjesto prvog vratara njemačke reprezentacije.

- To što ne branim za Njemačku je težak udarac - pričao je Ter Stegen u rujnu prošle godine, na što mu je Neuer odgovorio:

- Takvi komentari sigurno neće pomoći!

Zadnja je ipak bila Ter Stegenova:

- Nije Neuer taj koji će govoriti o mojim osjećajima...

Ubacio se tada u zakuhalu priču i tadašnji predsjednik Bayerna Uli Hoeness:

- Ako Neuer više neće biti pozivan u njemačku reprezentaciju, Bayern više neće puštati svoje igrače u Elf.

Bayern vjerojatno ne bi imao ništa protiv da dovede Ter Stegena, ali Barcelona vjerojatno bi. Nijemac na Camp Nou ima ugovor do 2022. i Barci se nigdje ne žuri, pogotovo jer će vratara takve kvalitete teško naći. A i priča o mogućem Ter Stegenovom dolasku možda malo zaintrigira Neuera. Sigurno mu ne bi bilo svejedno kad bi njegovo mjesto na vratima bavarskog velikana zauzeo njegov najveći rival...

Linker
16. travanj 2024 18:01