Alexandra Beier/Bongarts/Getty Images
KOVAČ VS ČOVIĆ

VELIKI SUDAR HRVATA NA OTVARANJU NOVE BUNDESLIGAŠKE SEZONE Bayern testira snage protiv momčadi u koju je njemački Bill Gates uložio 125 milijuna eura

BUNDESLIGA U prvom kolu njemačkog prvenstva sudar dvojice hrvatskih trenera, Bayern dočekuje momčad iz Berlina
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. lipanj 2019. 19:53

U petak, 16. kolovoza, s početkom u 20.30 sati, počet će novo prvenstvo Njemačke. Bundesliga kreće u Münchenu, gdje će branitelj naslova Bayern ugostiti Herthu. Nama posebno zanimljivo, jer će se na startu 57. bundesligaške sezone sučeliti dvojica hrvatskih trenera. U goste Niki Kovaču stiže Ante Čović, 43-godišnjak kojem je čelništvo berlinskog kluba dalo šansu da u novoj sezoni vodi prvu momčad nakon niza godina vođenja druge Herthine garniture.

Čović i Herthini navijači primili su vijest koja bi u konačnici trebala imati vrlo pozitivan učinak na rad kluba. Lars Windhorst, 42-godišnji njemački biznismen iz Rahdena koji živi u Londonu, za 125 milijuna eura preko svoje investicijske kompanije Tennor kupio je 37,5 posto dionica Herthe.

- Ovo je velik dan za Herthu. Sada smo u mnogo snažnijoj financijskoj situaciji - poručio je predsjednik Herthe Werner Gegenbauer.

Windhorstove investicije u Herthu ovim potezom vjerojatno neće stati. Dogovoreno je da Tennor Holding ima opciju kupnje dodatnih 12,4 posto dionica sljedećih godina za oko 100 milijuna eura. Windhorst bi tada postao vlasnik 49,9 posto dionica Herthe i njegova ukupna investicija bila bi oko 220 milijuna eura.

Screenshot: Twitter
Ante Čović (lijevo)

- Ovim ulaganjem povećavaju se naše šanse da izborimo međunarodne pozicije u srednjoročnom razdoblju. No, ne želimo novac potrošiti u jednom zamahu, već ga rasporediti u sljedeće četiri ili pet godina - objasnio je sportski direktor Herthe Michael Preetz.

Dobrodošla pomoć

Herthi novac definitivno treba, budući da financijski baš i ne stoji najbolje. Prošle godine bili su, prema klupskoj prezentaciji, u dugu od 119,6 milijuna eura.

- Sportsko tržište, posebno Hertha, snažno će rasti. Zato smo se odlučili na ulaganje - poruka je iz Tennora.

Hertha je prvak Njemačke bila samo dvaput i to 1930. i 1931. godine, a nikad nije osvojila Njemački kup. Nije njemački velikan, ali je vrlo popularan klub s lijepom navijačkom bazom. Prošle je sezone njene domaće utakmice gledalo u prosjeku 49.259 gledatelja, što ih je svrstalo na sedmu poziciju među bundesligašima. Sportski rezultat ipak je bio malo ispod toga. Od 2013. godine, kad su se vratili iz 2. Bundeslige, tek su dvaput bili u Top 10, 2016. i 2017., kad su prvenstvo završili na 7. i 6. mjestu. Pretprošle sezone bili su 10., prošle 11. S Windhorstovim novcem, jednim od najvećih ulaganja u povijesti Bundeslige, naravno da se očekuju veliki pomaci.

- Hertha, kao i klubovi iz Londona ili Madrida, može postati pravi ‘big city club’ - poručio je Windhorst.

Radi se, inače, o vrlo kontroverznom poduzetniku, koji je 90-ih godina sa samo 16 na leđima postao ozbiljni biznismen. Zvali su ga tada Wunderkind i njemački Bill Gates, a s tadašnjim kancelarom Helmutom Kohlom išao je na put u Aziju kao dio službene vladine delegacije.

Nekoliko bankrota

Od tada je nekoliko puta bankrotirao, a 2010. je optužen za pronevjeru i kažnjen s godinu dana uvjetnog zatvora, te 108.000 eura. Njegova kompanija ulaskom u klub dobiva dva mjesta u Upravi, no iz Berlina poručuju da oni neće imati utjecaja za odluke vezane uz sportski segment.

Čović bi, tako, uskoro mogao dobiti važna pojačanja za novu bundesligašku sezonu, ali, naravno, i pritisak na njega dolaskom Windhorsta dosta raste. Uz to, Hertha će uskoro ostati bez jednog važnog igrača. Valentino Lazaro, 23-godišnji Austrijanac, sljedećeg bi tjedna i službeno trebao postati igrač milanskog Intera. Sve je dogovoreno između klubova, novi trener Nerazzurra Antonio Conte inzistirao je na igraču za kojeg misli da može pokriti poziciju desnog bočnog igrača u sredini terena u njegovoj 3-5-2 formaciji. Hertha će zaraditi 21 milijun eura, vjerojatno još dodatna tri na ime bonusa.

Parovi 1. kola Bundeslige:

16. kolovoza:

BAYERN - HERTHA

17/18. kolovoza

BORUSSIA D. - AUGSBURG

BAYER - PADERBORN

BORUSSIA M. - SCHALKE

WOLFSBURG - KÖLN

EINTRACHT - HOFFENHEIM

WERDER - FORTUNA

FREIBURG - MAINZ

UNION BERLIN - RB LEIPZIG

Linker
19. travanj 2024 10:19