Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images
ROBBERY ODLAZI U POVIJEST

ZAVRŠETAK JEDNE VELIKE, TROFEJNE EPOHE U REDOVIMA BAYERNA 'Za njih sam spreman riskirati i naslov prvaka'

Nizozemac i Francuz igraju zadnju sezonu za Bavarce
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 06. prosinac 2018. 20:49

Jedno veliko poglavlje u povijesti Bayerna bliži se kraju, Arjen Robben i Franck Ribery igraju posljednju sezonu u klubu s Isara. Mnogi smatraju da je to barem jednu sezonu prekasno, ali Uli Hoeness, alfa i omega Bavaraca, čovjek čija se sluša posljednjih četiri desetljeća, ne želi uopće raspravljati.

- U svom životu osvojio sam oko 55 trofeja, znam očito kako. Ni u jednom trenutku nismo ni pomišljali hoćemo li produžiti ugovor s Riberyjem i Robbenom, premda su napunili 34, odnosno 33 godine. Bilo je to proljetos uoči utakmica s Realom u polufinalu Lige prvaka. To nam je tada bilo važnije nego Real. Ja sam im neizmjerno zahvalan na onome što su napravili za naš klub. Oni su doslovno ostavli kosti na terenu, oni su igrači koji su obilježili jednu epohu i sigurno da im nikada nećemo zatvoriti vrata, a za njih sam spreman riskirati i naslov prvaka - objasnio je predsjednik Bayerna odnos prema dvojcu kojeg su novinari, igrajući se s njihovim prezimenima, jednostavno prozvali Robbery.

Ipak u prednosti

Franck Ribery je stariji dio dvojca, on je i dvije sezone dulje u Bayernu (11-9 godina), ali na vječnoj listi legendi kluba Robben je plasiran ispred njega. Pogodak u finalu Lige prvaka protiv Borussije D., koji je donio Bavarcima petu krunu najbolje momčadi Europe, smjestio ga je iza Franza Beckenbauera, Gerda Müllera, Lothara Matthäusa, Seppa Meiera, Olivera Kahna, Bastiana Schweinsteigera, Philippa Lahma, Karl-Heinza Rummeniggea na 9. mjesto kao najboljeg stranca koji je igrao za Bayern. Robbena krasi nevjerojatna upornost, nakon brojnih ozljeda uvijek se vraćao jači, a u odlučujućim utakmicama bio bi redovito najbolji.

Riberyja su Bayernovi kroničar stavili na 16. mjesto najvećih igrača ovog kluba, ispred njega su još Paul Breitner, Klaus Augenthaler, Mehmet Scholl, Uli Hoeness, Franz Roth, Stefan Effenberg, a iza njega Top 20 zatvaraju Giovane Elber, Thomas Müller, Georg Schwarzenbeck i Roy Makaay.

Premda vlada prava inflacija legendi u svim segmentima života, za Riberyja i Robbena s pravom se može kazati da su legende Bayerna, obilježili su jedno čitavo desetljeće povijesti kluba koji spada u pet najvećih na svijetu. Od 2007. godine, kada je Ribery stigao u München, Bayern je osvojio 21 trofej u svim natjecanjima, a 2013. godina zlatnim slovima upisana je knjige kluba s Allianz Arene, tada je, naime, osvojeno čak pet trofeja, Liga prvaka, Europski superkup, Klupsko SP te domaće prvenstvo i Kup.

Robben ide dalje

Niko Kovač je sedmi trener otkako je ovaj dvojac udarna igla Bayerna, prije Hrvata francuskog i nizozemskog majstora vodili su Jupp Heynckes (u tri mandata), Louis van Gaal, Andries Jonker, Josep Guardiola, Carlo Ancelotti i na jednoj utakmici Willy Sagnol. Ribery je radio još s Ottmarom Hitzfeldom i Jürgenom Klinsmannom.

Je li ovo i njihov oproštaj od profesionalnog nogometa ili će nastaviti karijeru još se ne zna, ali ako se može naslutiti iz Robbenovih riječi, Nizozemac još ne misli objesiti kopačke o klin.

- Igram posljednju sezonu u dresu Bayerna i vjerujem da je sada najbolji trenutak za oproštaj - rekao je Robben prije nekoliko dana.

- Bilo je to prekrasnih deset godina, ali klub ide dalje, a tako vjerojatno i ja - nagovijestio je nastavak karijere 34-godišnji Robben.

Nagađa se da bi karijeru mogao nastaviti tamo gdje je sve počelo, u Groningenu. Barem se tako nadaju u ovom nizozemskom prvoligašu. Ribery? O Francuzu i njegovim planovima još nema vijesti, on je još uvijek fokusiran na teren, nedavno je protiv Benfice zabio prvi pogodak ove sezone i proslavio ga kao da mu je prvi u karijeri.

Robbery, jedna trofejna priča, bliži se svome prirodnom kraju.

Posvađali se, pa je Francuz šakom opalio Nizozemca

Odnos Riberyja i Robbena nije bio uvijek idealan. Igrači velikog ega znali su se ponekad posvađati, a najgore je bilo u vrijeme dok je trener bio Louis van Gaal. Nizozemac je u drugoj sezoni vladavine izgubio autoritet, igrači su se često znali i na terenu posvađati, a jednom zgodom došlo je i do fizičkog obračuna u svlačionici. Ribery je prigovorio Robbenu na nedostatku suradnje, nizozemski veznjak nije ostao dužan, a Francuz se odlučio na ‘fizički preodgoj’, udario je šakom Robbena. Na kraju su se ipak pomirili, ali sukob je ostao zapamćen.

Linker
20. travanj 2024 11:48