Adam Pretty/Getty Images
POTVRDILI IZ UEFE

ČEFERIN POTVRDIO KANDIDATURU ZA NOVI MANDAT, BECKHAMU PREDSJEDNIČKA NAGRADA 'On je istinska nogometna ikona svoje generacije'

Piše: HinaObjavljeno: 21. kolovoz 2018. 19:33

Bivši kapetan engleske reprezentacije David Beckham primit će Predsjedničku nagradu UEFA-e za 2018. godinu kao znak priznanja za svoju sjajnu karijeru i humanitarni rad, objavila je UEFA na svojim stranicama.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je, nakon što je odabrao bivšu zvijezdu Manchester Uniteda i Real Madrida za ovu nagradu, istaknuo Beckhama kao "istinsku nogometnu ikonu svoje generacije". Nagrada će se dodijeliti u Monacu krajem ove godine.

"Predsjednička nagrada priznaje izvanredna dostignuća, profesionalnu izvrsnost i izuzetne osobne kvalitete", rekao je Čeferin.

"Izabrao sam Davida Beckhama kao dobitnika nagrade za ovu godinu jer je on globalni ambasador nogometa i promiče ga kao i sve njegove vrijednosti u svakom dijelu planeta. Njegove neumorne humanitarne napore, koji su pomogli brojnoj djeci svijeta, također treba pohvaliti. Beckham je istinska nogometna ikona svoje generacije".

Milos Bicanski/Getty Images
Getty Images
Prvi čovjek Uefe Aleksandar Čeferin

Beckham je osvojio šest naslova prvaka Engleske, dva FA kupa i Ligu prvaka s Manchester Unitedom, a onda je s Realom osvojio naslov prvaka Španjolske. Još je nosio dres Los Angeles Galaxyja kao i Milana, a karijeru je završio s PSG-om 2013.

On je treći engleski nogometaš koji je primio ovu nagradu nakon Bobbyja Robsona (2002.) i Bobbyja Charltona (2008.).

"Velika je čast primiti Predsjedničku nagradu", kazao je Beckham koji je za englesku reprezentaciju odigrao 115 utakmica i zabio 17 golova.

Čeferin potvrdio novu kandidaturu

Aktualnog predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA) Aleksandra Čeferina, kojemu sadašnji mandat istječe u veljači iduće godine, njegov je nacionalni savez u utorak službeno predložio za novi mandat, u čemu ga je podržalo još sedam nacionalnih nogometnih saveza, priopćeno je iz Nogometnog saveza Slovenije.

Aleksandru Čeferinu, 50-godišnje slovenskom pravniku, izglasan je skraćeni mandat čelnika UEFA-e na izvanrednom izbornom kongresu koji je održan u rujnu 2016. godine u Ateni, nakon ostavke Michela Platinija koji je krajem 2015. morao odstupiti zbog korupcijskog skandala. Čeferin je uvjerljivo pobijedio jedinog protukandidata Nizozemca Michaela van Praaga.

Povodom nove kandidature Čeferin je izjavio da mu ona mnogo znači i predstavlja veliku čast, ali i odgovornost, te da vjeruje kako će Slovenija na njega i ubuduće moći biti ponosna.

Čeferin je sedmi predsjednik u povijesti Europskog nogometnog saveza, a njegovi prethodnici su bili Danac Ebbe Schwartz, Švicarac Gustav Wiederkehr, Talijan Artemio Franchi, Francuz Jacques Georges, Šveđanin Lennart Johansson i već spomenuti francuski nogometni velikan Michel Platini.

Linker
26. travanj 2024 15:59