Borna Barišić
 Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
PROŽIVLJAVA NAJBOLJE DANE KARIJERE

ČOVJEK KOJI JE ODUŠEVIO ENGLESKU LEGENDU I ČITAVI OTOK 'Razumijem Dalića i ne ljutim se! Pa to je bilo Svjetsko prvenstvo, a ne neki turnir u Čepinu'

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 01. rujan 2018. 17:18

Prošloga ljeta Borna Barišić živio je najljepše trenutke karijere. Predvodio je Osijek u nezaboravnom touru kroz pretkola Europske lige, igrajući u životnoj formi. Dovoljno da zaradi poziv tadašnjeg izbornika Ante Čačića u najdraži dres, ali i da se nađe pred transferom karijere u kijevski Dinamo. No, ubrzo su kao u nekom ružnom snu prekrasni tonovi nestali, a oko ovog sjajnog mladića, velikog sportaša i borca počela se vezati nesreća za nesrećom.

Prvo je Osijek ispao od bečke Austrije, potom mu je „miniran“ transfer u Ukrajinu i konačno, ono najgore za sportaša, na reprezentativnom okupljanju dogodila mu se ozljeda. One su mu, inače, bile suputnik i u tinejdžerskoj dobi, kada je mislio da nikada neće ostvariti svoj san, a sada kada ga je napokon živio opet se ispriječila „viša sila.“ Odredilo mu je to i cijelu sezonu, koja se pretvorila u stalnu bitku sa zdravljem i formom. Ni Osijeku nije išlo kako se željelo, a Borna je ispao iz izborničkih vidokruga, premda mu je zimus i Zlatko Dalić u direktnom razgovoru kazao da ga ima u fokusu.

No, oporavak je bio dug, a „vatrena“ forma izvan igračevog dosega. Na kraju se morao zadovoljiti tek sa širim popisom kandidata za Rusiju. Ali, uporan i bespoštedan rad ovom su poštenom sportašu vratili dobrim. S Osijekom je ovoga ljeta odigrao nekoliko impresivnih utakmica, osobito protiv Glasgow Rangersa, što je bilo dovoljno da veliki Steven Gerrard okrene njegov broj.

- Iskreno, iznenadio me taj poziv s nepoznatog broja, ali vrlo brzo sam shvatio o kome je riječ i moram priznati da je osobni poziv menadžera presudio u odluci da prihvatim ponudu Rangersa – javlja nam Borna iz stana u Glasgowu u koji je uselio prije nekoliko dana.

Izvještaja s Otoka jasno govore da se 25-godišnjak iz Čepina sjajno snašao u novom klubu. Standardan je u domaćim utakmicama, jer u kvalifikacijama EL nema pravo nastupa, i već se prometnuo u jednu od ključnih figura. Sjajno „šparta“ po lijevom boku, ubacuje, asistira...

- Menadžer mi je rekao da preferira igru u kojoj ćemo dominirati i da važnu ulogu imaju proboji po boku, ubačaji..., što je moj forte i za sada to odlično funkcionira. Klub je vrhunski, svi su me odlično prihvatili i pomogli u aklimatizaciji. Sve je perfektno. Čak je i vrijeme super. Otkako sam došao skoro sve su bili sunčani dani, ali oni škotski, sa temperaturom od 17 stupnjeva – smije se zadovoljni igrač Gersa, koji se ovoga tjedna pripremao za svoj prvi Old Firm sa Celticom kojega igraju u nedjelju.

Screenshot (Tweeter, Glasgow Rangers)

- Radujem se svom prvom Old Firmu, jer to je najveća utakmica škotskog nogometa i jedan od najvećih derbija u svijetu. No, Celtic će nam u fokusu biti tek nakon Ufe – kazao je Borna, nas je zanimalo i kakve su trenažne razlike u odnosu na Osijek i Hrvatsku.

- Velike. Iako to ovisi o filozofiji trenera i kluba. Ovdje se radi jače i intenzivnije. Doduše, dečki koji igraju Europu ne treniraju tim ritmom, ali mi koji trenutno ne igramo europske utakmice imamo dva puta tjedno jaki individualni trening, praktički kao na pripremama. Nekada sa mnom posebno radi i kondicijski trener. Pitao sam zašto je to tako, a objasnili su mi da je takva filozofija i da žele da si uvijek u tonusu i visokom intenzitetu. Nije mi to problem, jer sam i prije puno individualno radio – prenio nam je iskustva Borna, dodavši i kako je svaki pokret igrača pod kontrolom.

- U klubu smo svaki dan 4-6 sati. Tu i doručkujemo i ručamo, a treninzi su isključivo prijepodne. Velika pozornost daje se prehrani. Imamo vrhunsku kuhinju, baziranu na potrebama profesionalnih sportaša, suplemente u normalnim količinama, terapije, toplo-hladne kupke, masaže... sve je praktički izračunato i svaki potez se unaprijed zna. Naravno, svaki igrač mora i sam voditi brigu o sebi kada je izvan kluba.

Barišić je poznat po tome kako je uvijek puno i naporno radio na sebi kroz cijelu karijeru, pa se tako i za ovu sezonu počeo pripremati i prije službenog početka priprema u Osijeku. Na moru je, kaže, bio svega 5 dana. No, to mu se i isplatilo. U kakvoj je formi najbolje potvrđuje i povratak među „vatrene“, kojima će se pridružiti nakon što odradi Old Firm.

Borna Barišić
Vlado Kos / Hanza Media / Hanza Media

- Sretan sam zbog poziva, ali mislim da sam ga i zaslužio. Čak držim da sam i u boljoj poziciji nego prošle godine, iako dolazim među viceprvake svijeta, pa su i očekivanja veća. Spreman sam za sve izazove, a na izborniku je odluka hoće li me i koliko koristiti. Najvažnije je da sam u tom krugu, jer biti reprezentativac svoje zemlje je najveća čast koju igrač može dobiti. Rusija? Bio sam vatreni navijač, a izbornikovu odluka da me ne vodi potpuno razumijem. Ipak je to Svjetsko prvenstvo, a ne neki turnir kod nas u Čepinu. Kakva ljutnja. Bože dragi, bili smo drugi, bio sam presretan i sada dolazim biti dio te momčadi. Nema većeg zadovoljstva – zaključio je ozbiljan pretendent za „vatreni“ lijevi bok, koji ipak žali za jednom stvari. Doduše, nenogometnom.

- Nedostaje mi moja „pila“ – iskreno će Barišić, misleći na svoj Nissan GT-R, redizajniranu seriju iz prošle godine koju si je kupio kao veliki ljubitelj brzina i oktana. Inače, riječ je o vozilu koje je dodatno popularizirao film „Brzi i žestoki“, a o kakvoj je „pili“ riječ dovoljno je reći kako serijska verzija ima 570 KS. Borna je, pak, svoga dodatno nabrijao na 650 KS.

- To je čudo od auta, obožavam ga, iako baš i nije za naše ceste, ali jednostavno želio sam ga i ispunio sam si želju, ali nikada nisam s njime divljao na cesti. Ovdje ću si za sada izabrati nekog Mercedesa, ali mislim da ću naći način kroz par mjeseci da si i ovdje kupim GT-R-a – poručio je brzi i žestoki nogometaš Gersa.

Linker
16. travanj 2024 23:43