Privatni album
ZNANSTVENE METODE

ČUDESNI TRENER S KOJIM RADE BROJNI NAŠI IGRAČI Vratio je u život jednog od najboljih stranaca Hajduka, njegova specijalnost je oporavak na minus 170!

IVO KATUŠIĆ Diplomirani kineziolog iz Zagvozda sa splitskom adresom omiljeni je kondicijski trener mnogih hajdukovaca u inozemstvu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. studeni 2019. 10:55

Ivo Katušić nije nepoznato ime u sportskim krugovima. Dapače, taj 40-godišnji diplomirani kineziolog iz Zagvozda sa splitskom adresom već je dugo prisutan na sceni. Ali rijetki znaju da je Katušić omiljeni kondicijski stručnjak velikog broja bivših igrača Hajduka. Onih koji su otišli s Poljuda, ali su ostali u programu trenera s kojim su nekoć surađivali na Poljudu.

- U dva navrata sam bio kondicijski trener u Hajduku. Sedam mjesec za vrijeme mandata trenera Kopića, a zatim i dva mjeseca sa Zoranom Vulićem - počeo je svoju priču s hajdučkim pečatom Ivo Katušić.

Iz prvog mandata seže i storija o Francku Ohandzi, jer Katušić je čovjek koji je oživio karijeru Kamerunca koji i danas slovi kao jedan od najboljih stranaca koji je ikada igrao na Poljudu. Dobro je poznato koliko je problema Ohandza imao u Hajduku, sedam mjeseci stanke je imao prve sezone, ali u trećoj sezoni s Kameruncem je počeo raditi Ivo Katušić.

Znanstveni pristup poslu

- U jesen 2017. počeli smo suradnju. Ustanovili smo kako je njegova muskulatura previše jaka, a pritom nije posjedovala fleksibilnost. Imao je eksplozivnost koja je postala problem s jakom muskulaturom. Zato smo počeli raditi po posebnom programu.

Od čega se sastojao taj posebni program?

- Nakon svakog treninga ostajao bi po dva-tri sata radeći na fleksibilnosti mišića, a pritom smo izbacili sve vježbe snage. Moram priznati da sam u početku bio skeptik, što je i logično. Pitao sam se “kako ti ja mogu pomoći ako drugi nisu mogli”. Ali, upornim i pravilnim radom uspjeli smo od Ohandze dobiti maksimum. S radom smo krenuli u trenutku kada je utakmicu s Rijekom napustio poslije samo jednog sprinta. Dva mjeseca kasnije već je krenuo uzlaznom putanjom, a u zimskim pripremama 2018. trening je počeo pokazivati ozbiljne rezultate.

Screenshot: Facebook
Ivo Katušić i Franck Ohandza

Pažljivo je Katušić dozirao uzlaznu putanju forme sjajnog Kamerunca.

- Tražili smo kontinuitet utakmica, jer Ohandza prethodno nije mogao spojiti dva nastupa. Krenuo je s 90 minuta, pa smo tražili dvije, pa tri utakmice u seriji. Na kraju je skupio 10 utakmica u nizu i više nije imao problema.

Tako je Ohanzda u najboljem trenutku, u najboljoj formi, otišao iz Hajduku, a golgeterski niz koju je te zime započeo u bijelom dresu nastavio je u Kini.

- Nastavili smo raditi zajedno, stalno smo u kontaktu, a Franck uskoro dolazi u Split. Nedavno je operirao hrskavicu koljena i trenutno se nalazi u fazi oporavka. Igranje na umjetnoj travi mu je donijelo probleme.

Posvećen svim igračima

Nema sumnje da će Katušić ponovno vratiti Ohandzu u optimalno stanje, jer otkada radi sa splitskim kondicijskim stručnjakom, napravio je Franck dva milijunska transfera u Kini. Ohandzi je preokrenuo karijeru, a mnogim bivšim hajdukovcima pomaže održati aktualni nivo. Lovre Kalinić, Palaversa, Nižić, Domagoj Bradarić, Balić... bivši su igrači Hajduka s kojima radi Katušić u kondicijskom segmentu. Koja je tajna uspjeha? Zašto je splitski kondicijski stručnjak takav magnet za igrače?

- Nema tajne, samo kontinuirana posvećenost ljudima i ulaganje u tehnologiju. S igračima sam praktički 24 sata u kontaktu, treninge dnevno doziramo, jer ako ima jaki trening u klubu, neće istim jakim intenzitetom raditi i sa mnom ili samostalno. Uz to, surađujem s više liječnika i nutricionisticom Draganom Olujić.

Kakva su ulaganja u tehnologiju, uvjerili smo se u Katušićevom privatnom fitnessu u Splitu. Posebna traka za trčanje koja igračima podiže atletske sposobnosti stoji i preko 30.000 eura. Kažu upućeni u fitness programe da takvu traku za trčanje imaju rijetki klubovi u Europi. Osim u traku za trčanje, uložio je Katušić i sredstva u kriosaunu.

- U Dalmaciji nema kriosaune, prva je u Rijeci, a ima ih nekoliko u Zagrebu. Sastoji se od svojevrsne komore u kojoj stojite na nogama, a temperatura u rasponu od minus 140 do minus 170 hladi i oporavlja vaše tijelo. Svrha kriosaune je poboljšavanje oporavka sportaša poslije velikih napora, a pritom pomaže u rješavanju upalnih procesa. Ne, nema straha da ćete se smrznuti, jer tijelo posjeduje receptore kojima se brani od hladnoće.

Iskustva viđena po svijetu skupio je Katušić na jednom mjestu. U zadnjih 15-ak godina radio je u Gruziji, Azerbajdžanu, Hajduku, RNK Split i Imotskom, a zadnji klupski angažman imao je prošle sezone sa Slavenom Bilićem i njegovim stožerom u Al Ittihadu.

Trčao Ljubljanski maraton

- Nezaboravno iskustvo, vrijeme provedeno sa Slavenom Bilićem proširilo je moje sportske i životne vidike. Nakon Al Ittihada radio sam u malonogometnom prvaku Novo Vrijeme Apfel, a trenutno pomažem momčadi splitskog Tommya.

Uz sve navedeno, Katušić je i maratonac. Prošli mjesec istrčao je 42 kilometra u Ljubljani.

- Pripremao sam se za maraton, jer bez obzira koliko si spreman nije jednostavno istrčati 42 kilometra. I onda slijedi kriosauna. Sve što igračima pružam, prvo sam probao u vlastitom aranžmanu. Zato znam zašto treba stalno ulagati.

Linker
08. travanj 2024 15:26