Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
PRIJATELJSKE UTAKMICE

DAN VELIKIH DERBIJA Nogometne poslastice diljem svijeta, gledatelji će uživati u nekoliko istinskih spektakla

Danas su na rasporedu brojne prijateljske nogometne utakmice diljem svijeta, a na rasporedu su brojni derbiji. Svakako odaskaču okršaji Njemačke i Španjolske, Nizozemske i Engleske, Argentine i Italije, te Rusije i Brazila.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. ožujak 2018. 12:28

Düsseldorf će večeras ugostiti dva velikana europskog i svjetskog nogometa. Prijateljsku utakmicu odigrat će aktualni i bivši svjetski prvak, Njemačka i Španjolska, reprezentacije koje se nalaze i u krugu favorita za osvajanje Mundijala.

Otkako je ispala s Europskog prvenstva 2016. Njemačka je bez poraza u 21 utakmici. Protiv Španjolske je poražena u tri od posljednja četiri susreta, no pobijedila je u zadnjoj međusobnoj prijateljskoj utakmici 2014. godine, kad je Kroos u 89. minuti postigao jedini pogodak. S druge strane, Španjolska je također bez poraza nakon oproštaja od Eura, njen niz traje 16 utakmica, a sastajala se i s Italijom, Francuskom, Engleskom i Belgijom.

- Bit će to utakmica u kojoj će obje momčadi nastojati pokazati što mogu, ali nitko neće do kraja otkriti svoje karte. Naravno da bi naša međusobna utakmica na Svjetskom prvenstvu bila potpuno drukčija, no Španjolska je top-momčad čiji najbolji igrači dolaze iz Atletica, Barcelone i Reala. Imate Atleticov pritisak, Realovu brzinu i kontranapad, uz Barcin posjed. Za mene su Španjolci jedan od glavnih favorita u Rusiji - izjavio je njemački izbornik Joachim Löw.

Njemačkoj nedostaje prvi vratar Manuel Neuer, no Ter Stegen iz Barcelone je u svakom slučaju kvalitetna zamjena. Emre Can ima problema s ozljedom, a svi su ostali potpuno spremni. Najveće dvojbe su na lijevom beku, gdje su kandidati Hector i Plattenhardt te u vrhu napada, gdje za poziciju konkuriraju Werner i Wagner. Bez poziva su ostali Reus i Götze...

Kod Španjolaca postoji upitnik vezan uz stopera Piquea. Izostanak Busquetsa i Illarramendija mogao bi otvoriti mogućnost debija Villarrealovom zadnjem veznom Rodriju, a za poziciju u napadu kandidiraju Asensio i Isco. Očekuje se da će startati povratnik Diego Costa, dok Alvaro Morata ovaj put nije pozvan.

- Morata se vraća nakon ozljede i zato ga nisam zvao, ali nitko nije prekrižen. Oni koji dobro odigraju u završnici sezone, još uvijek se mogu nametnuti za Rusiju. No, u ovom trenutku je najvažnije da nastavimo rasti kao momčad i da na najbolji mogući način iskoristimo jake provjere s Njemačkom i Argentinom - najavio je španjolski izbornik Julen Lopetegui.

Engleska vs Nizozemska

Izgleda kao da su dani kada su Tulipani žarili i palili europskim, pa i svjetskim nogometom, daleko iza njih, a onda u pamćenje dođe 2014. godina, izbornik Louis van Gaal te brončana medalja iz Brazila. Rusiju će Nizozemska vidjeti samo na malim ekranima, a pogled na njihovih početnih 11 sugerira dramatičan pad u kvaliteti.

Ronald Koeman - bit će mu ovo debi na klupi Oranja - osim Van Dijka i Strootmana, možda De Vrija i Memphisa, nema igrača na TOP razini, no svejedno će poslužiti kao dobar test engleskoj reprezentaciji, prije svega iz razloga što Gareth Southgate ima nekoliko odgovora koje mora pronaći.

Prije svega, tko je čovjek kojemu će biti povjereno čuvanje mreže? S vratarima muku muče već 15-20 godina, a prema otočkim medijima čini se da je Jordan Pickford dobio prednost pred Jackom Butlandom iz Stokea. Golman Evertona trebao bi nastupiti u Amsterdamu, s tim da će Butland svoju šansu, navodno, dobiti protiv Italije. Southgate igru Engleske planira temeljiti na posjedu, a pritom je u modernom nogometu uloga vratara u distribuciji lopte izuzetna. Zato Pickford, a ne Butland, zbog igre nogom...

Drugo, što je sa stoperima? Za sljedeće dvije prijateljske pozvani su James Tarkowski (Burnley) i Alfie Mawson (Swansea), znači li to da se traži zamjena Cahillu, koji ne igra u Chelseaju? Mnogo stopera bivši stoper ima na raspolaganju - Maguire, Keane, Smalling, Stones, Gomez... Bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru idu razmišljanja Garetha Southgatea.

I konačno, tko će umjesto Kanea u napad? Naravno da će špica Spursa biti u Rusiji, no ozljeda stopala pružila je izborniku mogućnosti za rotaciju. Jamie Vardy čini se kao siguran izbor, no dionice mogu podignuti Rashford i Lingard, možda i Sterling, ovisno o formaciji s kojom će se igrati...

- Ova reprezentacija ima mnogo odličnih igrača, a nadam se da ću i ja biti među onima koji će putovati u Rusiju. Ponekad sam mislio da se neću vratiti u nacionalnu momčad - kazao je Jack Wilshere, veznjak Arsenala koji je posljednji put dres Tri lava navukao u porazu protiv Islanda 2016. u Francuskoj, a jučer je u posljedjni trenutak ipak otpao.

ARGENTINA VS ITALIJA

Dok Lionel Messi bude aktivno igrao nogomet, a nadamo se za sreću ljubitelja te igre širom svijeta da će trajati još dugo, svaka priča oko Barcelone bit će u početku i na kraju obilježena njegovim imenom. Dok Lionel Messi bude igrao za reprezentaciju Argentine, onda će svaka storija oko te velike reprezentacije biti ovisna o Messiju i njegovom raspoloženju.

Jorge Sampaoli, temperamentni izbornik Argentine od lipnja prošle godine, itekako je svjestan da je glavni šef u reprezentaciji jedini istinski čarobnjak nogometa. Poznat da je po naravi prilično nepredvidiv te da osim nogometne filozofije ponašanja slijedi svog uzora, Marcela Bielsu, u ovoj izborničkoj mu eri Sampaoli se ipak morao djelomice spustiti na zemlju. Što to u praksi znači pokazuju njegovi izbori za dvije utakmice, s Italijom u petak u Manchesteru te Španjolskom u utorak, 27. ožujka, u Madridu. U krugu 27 pozvanih igrača, naime, nije bilo mjesta za Maura Icardija, vrlo učinkovitog golgetera Intera te Paula Dybalu, mladog genijalca iz Juventusa.

Messijeva volja

Analitičari europskog nogometa postavili su si razložno pitanje nakon objave popisa, kako se to jedna selekcija mora osjećati jakom kada se može odreći i takvih sjajnih napadača kao što su Icardi i Dybala. Istina je međutim da ti odlični igrači nisu baš po volji Leu Messiju. Doduše, Icardi nije dobro viđen općenito u krugu reprezentacije, kako zbog svoje egocentričnosti u igri, tako i zbog poznatog slučaja ‘preuzimanja’ supruge bivšeg mu prijatelja Maxija Lopeza. Paulo Dybala ima drugi problem. Igra praktično na poziciji koju okupira Messi. Dakle, nema šanse da dobije prostor iza napadača. Kad je u pitanju igranje na drugoj špici, ili malo više na boku, onda Argentina ima moćnije igrače, barem tako misle u taboru selekcije. Pogotovo tako misli Messi...

Jesu li te dvojbe koje muče Argentinu baš takve ili se pretjeruje? Je li Argentina uistinu kompaktna i spremna za veliki iskorak i osvajanje Mundijala? Ima li Jorge Sampaoli pod kontrolom situaciju, odnosno, ima li potpuno jasne vizije kako mu momčad mora igrati u Rusiji? Podosta odgovora morale bi dati dvije zahtjevne utakmice u krugu pet dana, u Manchesteru (na Etihadu) i u Madridu (Wanda Metropolitano).

Istine radi, treba naglasiti da izbornik nije bio oduševljen odabirom suparnika. Dvoboje s Italijom i Španjolskom je nametnuo Argentinski nogometni savez, vrlo vjerojatno i zbog financijskih razloga. Sampaoli, međutim, jako dobro zna da su mu suparnici iz reda onih koji uvijek mogu u jednoj utakmici napraviti nered Argentini. U fazi stvaranja pozitivne atmosfere pred Svjetsko prvenstvo, slabiji rezultat kao i slabije izdanje u igri mogli bi pojačati intenzitet kritika i narušiti ozračje oko reprezentacije.

Posljednja šansa

No, Sampaoli je svjestan da u suprotnoj situaciji, dakle da mu momčad odigra dobro te ostvari pozitivan ishod, može profitirati u svakom smislu. Teret takvim očekivanjima će biti obveza da se dozira nastup Messija, pa i vjerojatnost da neće uopće koristiti nezaliječenog Agüera, kao i potreba da provjeri niz igrača kojima će ovo biti posljednja šansa da osiguraju mjesto na listi putnika za Rusiju. Podosta mijena u igri može narušiti homogenost momčadi i njeno tehničko izdanje, pa će zato Sampaoli morati balansirati između potreba takvih provjera, ali i nužnosti da rezultatski ne napravi nered.

Italija nema neku naglašenu kvalitetu, što i neuspjeh u kvalifikacijama potvrđuje, ali upravo će i zbog toga biti motivirana s Argentinom. Sa Španjolskom u Madridu, jasno je, biti će još puno teže. Sampaoli u takvim provjerama mora uvidjeti je li mu bolje igrati s tri braniča u posljednjoj liniji, ili se držati linije sa 4. Treba li koristiti Messija kao drugu špicu i osloboditi ga ikakvih defenzivnih zadataka, ili ga ipak navesti da se više vraća do centra, a onda iz drugog plana kreće u nezadržive mu proboje i dodavanja? Je li Higuain naposljetku ona devetka koja će uz Agüera biti alternativno rješenje kada stvari postanu rezultatski kritične? Je li možda Lanzini veznjak koji može donijeti toliko potrebnu hitrinu veznom redu, ili će se opet ‘poslušati’ Messija i vratiti Mascherana?

Mnoštvo pitanja

Mnoštvo je pitanja, iznad kojih strši onaj o nužnosti jačanja kohezije reprezentacije, čak više na terenu nego izvan njega. Sve se vrti oko Messija, to je točno, ali je istina i to da niti jedan igrač sam neće dotegliti Argentinu do toliko željenog naslova. Bude li Sampaolijeva kompozicija funkcionirala homogeno, onda bi Messi doista mogao dati onaj odlučni turbo pogon Argentini u Rusiji.

Kao nekoć njegov slavni prethodnik ‘Mali zeleni’...

Linker
19. travanj 2024 04:22