REUTERS/Alberto Lingria
U21

DANI OLMO MAJSTORSKI ZABIO U VELIKOM FINALU EURA I PRESUDIO POBJEDNIKA Španjolska se osvetila Nijemcima i došla do naslova prvaka

U finalu europskog nogometnog U-21 prvenstva reprezentacija Španjolske je u Udinama pobijedila Njemačku sa 2-1 uzvrativši joj tako za poraz u finalu posljednjeg EP-a igranog 2017. u Poljskoj.
Piše: HinaObjavljeno: 30. lipanj 2019. 11:06

U susretu igranom prije dvije godine u Krakovu Nijemci su pobijedili 1-0, a ovoga puta je 'mlada furija' u Udinama slavila sa 2-1.

Španjolska je povela u sedmoj minuti sjajnim pogotkom Fabiana Ruiza sa 20-tak metara, a na 2-0 je povisio igrač zagrebačkog Dinama Dani Olmo. Ruiz je pucao sa 18 metara, njemački vratar Alexander Nubel je kratko odbio loptu, a Olmo odbijanac pospremio u mrežu postigavši svoj treći gol na prvenstvu.

Njemačka je u 88. minuti vratila nadu smanjivši na 1-2 sjajnim pogotkom Nadiema Amirija s više od 20 metara, no za više od toga nije bilo vremena.

Zanimljivo, Španjolska je otvorila prvenstvo porazom od Italije (1-3), a potom nanizala četiri pobjede (Belgija 2-1, Poljska 5-0, Francuska 4-1, Njemačka 2-0) uz razliku pogodaka 13-2.

Za mlade španjolske nogometaše to je rekordni peti naslov prvaka nakon što su bili najbolji 1984., 1998., 2011. i 2013. godine, a pet naslova još jedino ima Italija.

Njemačka i Španjolska su već ulaskom u polufinale osigurale plasman na olimpijske igre koje će se iduće godine održati u Tokiju, a na OI će putovati i preostala dva polufinalista Rumunjska i Francuska.

Na EP-u u Italiji i San Marinu nastupila je i mlada hrvatska reprezentacija koja je u skupini C zauzela posljednje, četvrto mjesto s jednim bodom. Momčad, koju je vodio Nenad Gračan, je izgubila od Rumunjske (1-4) i Francuske (0-1), te odigrala 3-3 protiv Engleske.

Bio je to treći hrvatski nastup na europskim U-21 prvenstvima, a u dosadašnjih devet odigranih utakmica nemamo niti jednu pobjedu.

--------------------------------------------------

TIJEK UTAKMICE

KRAJ! MLADI SU ŠPANJOLCI PETI PUT PRVACI EUROPE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - GOOOL! Amiri se odvažio na udarac s oko 20 metara iskosa, i to više iz očaja, a lopta se odbila od nekoga u španjolskom bloku i promijenila putanju te prevarila španjolskog vratara i ušla u mrežu! Sjajan pogodak za dramatičnu završnicu u Udinama...

81' - I još jedna velika prilika za Španjolsku! Dani Olmo je sjajno pronašao Solera koji puca s petnaestak metara i pogađa gredu!

76' - Što je sada promašio Ruiz... Mayoral i Ruiz duplim su pasom izgirali cijelu njemačku obranu, a onda je Ruizov udarac otišao vrlo blizu vratnice.

72' - Promjena i kod Nijemaca. Umjesto Oztunalija u igri je Marco Richter.

72' - Još jednom mijenjaju Španjolci. Umjesto Fornalsa u igri je napadač Real Madrida Borja Mayoral.

69' - GOOOL! Olmo je poveo kontru, zatim je Ceballos dugo 'vrtio' loptu oko šesnaesterca i na kraju poslao povratnu do Ruiza koji puca iz daljine, njemački vratar to brani, a onda na odbijanac dolazi Dani Olmo i majstorski laganim udarcem prebacuje Nubela za 2:0! Kakav 'španerski' pogodak Dinamova Španjolca...

Screenshot

66' - Šansa za Španjolsku! Olmo je bio u poziciji za udarac i pucao je s vrha šesnaesterca, no njemački su ga braniči pritom uspjeli omesti pa je udarac bio mlak i bezopasan po njemačka vrata.

- službeni spiker objavio je da je na stadionu Dacia Arena u Udinama više od 23 000 gledatelja. Ukupni je kapacitet stadiona oko 25 000 ljudi.

61' - Prvi put mijenjaju i Nijemci. Ušao je veznjak Borussije Monchengladbach Florian Neuhaus koji je bio najavljen od prve minute, a izašla je njegova zamjena Suat Serdar.

59' - Muče se Nijemci i dalje... Waldschmidt je opet probao iz daljine, bio je to očajnički potez, a to samo pokazuje da Nijemci nikako ne pronalaze put do španjolskih vrata.

55' - Prva zamjena u momčadi Španjolske. U igri je veznjak Valencije Carlos Soler umjesto Mikela Oyarzabala.

47' - Kakva šansa za Nijemce! Amiri je uputio bombu prema golu Španjolaca, Sivera ju je nekako uspio obraniti, a onda ju je Vallejo u posljednji trenutak izbio ispred Waldschmidta. Ovo je i najbolja prigoda Njemačke u dosadašnjem dijelu utakmice.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Italiji. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Španjolski su mladići apsolutno dominantnija momčad u ovome finalu. Svoju su izvrsnu igru i presing od prve minute okrunili sjajnim pogotkom Fabiana Ruiza. Do kraja prvoga dijela rezultat se nije mijenjao. Dani Olmo jedan je od najzapaženijih i najboljih pojedinaca na terenu, čini se da se Dinamov Španjolac vrlo brzo nameće kao jedno od najatraktivnijih pojačanja u ovome prijelaznom roku.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

40' - Usporio se tempo igre nakon početnoga presinga. Španjolci su se povukli nakon što su došli u prednost, a Njemačka nikako ne uspijeva ozbiljnije zaprijetiti Furiji.

35' - Ipak ništa od crvenoga kartona. Iz VAR sobe javljeno je da je žuti karton dovoljna kazna za španjolskoga kapetana. Waldschmidt se pridigao i nastavit će susret.

34' - PREGLEDAVA SE VAR SNIMKA! Srpski je sudac odlučio provjeriti je li taj prekršaj možda bio i za crveni karton. Waldschmidt i dalje leži na travnjaku.

33' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je španjolski kapetan Jesus Vallejo zbog iznimno opasnog i grubog starta na Gian-Luci Waldschmidtu.

31' - Još jedna šansa za Španjolce! Dani Olmo je izborio slobodnjak s lijeve strane iskosa. Izveo ga je Ruiz i pucao izravno prema golu, no lopta je otišla iznad grede. Olmo je definitivno jedan od najboljih pojedinaca na terenu, već se istaknuo s nekoliko sjajnih dodavanja, atraktivnim driblinzima i opasnim prodorima. Nesumnjivo, mladi je dinamovac zapeo za oko brojnim svjetskim skautima!

23' - Prilika za Španjolsku! Lijepo su kombinirali Olmo i Formais, a na kraju se od Olma lopta odbila prema golu, no lako ju je pokupio njemački vratar.

16' - Uzvraćaju napokon i Nijemci! Serdar je zavrnuo jednu oštru loptu na suprotnu vratnicu, ali na nju je za milisekundu zakasnio Amiri!

7' - GOOOL! Fabian Ruiz je prošao kroz sredinu i odvažio se na udarac s dvadesetak metara te sjajnim udarcem matirao njemačkog vratara!

5' - Španjolci su uspostavili inicijativu i nametnuli svoju igru od prve minute. Dani Olmo već je sudjelovao u nekoliko važnih akcija Španjolaca.

1' - Počela je utakmica u Udinama!

--------------------------------------------------

20.40: Igrači su istrčali na travnjak stadiona Dacia Arena u Udinama. Glavni sudac je Srbin Srđan Jovanović. Sve je spremno za početak!

20.00: Objavljeni su službeni sastavi. Španjolci će zaigrati u istome sastavu kao i u polufinalu protiv Francuza, a Nijemci su napravili jednu izmjenu u postavi - od prve minute zaigrat će 22-godišnji veznjak Schalkea Suat Serdar. Dinamov Španjolac Dani Olmo i u ovoj će važnoj utakmici vući konce igre u svojoj momčadi.

--------------------------------------------------

Španjolska će u finalu Europskog prvenstva U-21 u Udinama protiv Njemačke tražiti osvetu za poraz od prije dvije godine. Slavio je tada Elf golom Weisera u 40. minuti i osvojio drugi naslov europskog prvaka.

Španjolska i dalje čeka na petu titulu čime bi se izjednačila na prvom mjestu svih vremena zajedno s Italijom koja je kao domaćin turnira ispala u skupini. Iz momčadi Furije od prije dvije godine danas je čak sedam igrača. Jedan od njih je i kapetan Španjolske te branič Reala iz Madrida Jesus Vallejo.

- Nema sumnje da nas poraz u finalu od prije dvije godine motivira. Nekoliko igrača koji su izgubili to finale i sada su u reprezentaciji. Svi žele pokazati da su izvukli pouke i žele to demonstrirati pobjedom - jasan je bio Vallejo uz kojega su danas, kao i tada, u sastavu reprezentacije Jorge Mere, Borja Mayoral, Carlos Soler, Dani Ceballos, Mikel Oyarzabal i Mikel Merino.

Igrač Real Sociedada također ističe osvetu kao nešto što pokreće Španjolce u pripremi za finale.

- Želimo pokazati da smo najbolja momčad na turniru. Činjenica kako smo izgubili prije dvije godine samo nam je motiv više - kazao je Merino.

Jedan od važnih španjolskih kotačića je i Dinamov Dani Olmo koji je igrao u svim utakmicama osim na otvaranju protiv Italije. Kako je u igru ušao Olmo, Španjolska je počela igrati bolje, a on je na svoj konto upisao dva pogotka i asistenciju rasporedivši ih ravnomjerno na svaku utakmicu.

Izbornik Luis de la Fuente igrača Dinama iznimno cijeni, a u prilog tome ide i činjenica kako mu je nakon samo osam mjeseci u reprezentaciji ukazao povjerenje i uveo ga u prvu postavu. Olmo će biti De la Fuenteov važan kotačić i u finalnom dvoboju protiv Njemačke u kojemu se ponovno očekuje u prvih 11.

Nema zamaranja

- Želimo pobjedom potvrditi rad ove briljantne generacije koja ima mogućnost upisati se u povijesne knjige. Njemačka je naš rival, ali ne zamaramo se njima - kazao je De la Fuente uoči najvažnijeg dvoboja svoju karijere.

Nijemci za razliku od Španjolaca na turniru još nemaju poraz, ali su igrom impresionirali manje od Furije. Imaju prvog strijelca Europskog prvenstva Lucu Waldschmidta koji je zabio sedam pogodaka, a osim njega ističe se i vratar Alexander Nübel kojega spominju u kontekstu zamjene za Manuela Neuera na golu seniorske reprezentacije.

Ispred njega je obrana odradila solidan posao. Nijemci su primili samo četiri gola, ali dva su stigla u polufinalu protiv Rumunjske. Posebno su u prvom poluvremenu njihovi stoperi bili nesigurni.

Zbog jačine protivnika i težine utakmice njemački izbornik Stefan Kuntz je na treningu ususret finalu zadao vježbanje pucanja kaznenih udaraca, a ako do istih dođe, možda Nübel neće biti na golu. On je u svojoj profesionalnoj karijeri od 11 upućenih obranio samo jedan jedanaesterac stoga bismo u Udinama mogli vidjeti zamjenu vratara ukoliko odemo daleko u produžetke.

- Ako trener tako odluči, poštovat ću njegovu odluku. Najbitniji je krajnji ishod, a ne tko brani jedanaesterce - rekao je Nübel.

Svi osvajači Eura U-21

1978. JUGOSLAVIJA

1980. SSSR

1982. ENGLESKA

1984. ENGLESKA

1986. ŠPANJOLSKA

1988. FRANCUSKA

1990. SSSR

1992. ITALIJA

1994. ITALIJA

1996. ITALIJA

1998. ŠPANJOLSKA

2000. ITALIJA

2002. ČEŠKA

2004. ITALIJA

2006. NIZOZEMSKA

2007. NIZOZEMSKA

2009. NJEMAČKA

2011. ŠPANJOLSKA

2013. ŠPANJOLSKA

2015. ŠVEDSKA

2017. NJEMAČKA

Linker
19. travanj 2024 00:31