Foto: Damir Krajac / CROPIX
REMI POPUT PORAZA

DETALJ KOJI ĆE ZAUVIJEK OSTATI ENIGMA I POTEZ KOJI JE DINAMU ODNIO VIŠE OD 11 MILIJUNA EURA Bio je to uvjerljivo najskuplji trenutak u povijesti kluba

REMI POPUT PORAZA Maksimirska utakmica sa Šahtarom, pobjeda ispuštena u sudačkoj nadoknadi, presudila je europskoj sezoni Dinama
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. prosinac 2019. 09:12

Nažalost, Šahtar je bio presudan. Ipak smo u toj utakmici puno toga izgubili, ponavljali su Dinamovi nogometaši nakon utakmice s Manchester Cityjem, spomenuo je taj susret s Ukrajincima kao ključan i trener hrvatskog prvaka Nenad Bjelica.

Već nakon te utakmice, te šokantne završnice, mnogi su s nevjericom zaključili da bi taj Šahtar mogao biti prijelomni trenutak Lige prvaka, kako je Dinamo u sudačkoj nadoknadi maksimirske utakmice izgubio svoju vizu za drugi krug. Čak i za europroljeće u Europskoj ligi.

Sve u krivom smjeru

- Nije ništa izgubljeno, pred nama su još dvije utakmice, još smo uvijek u poziciji da odlučujemo sami o sebi. A ova nesreća nam se negdje mora vratiti - tješili su se tada Dinamovi nogometaši, utučeni, ali uvjereni da konačan rasplet ipak neće biti nesretan.

No, ne da im se nije vratilo, nego se, naprotiv, sve poklopilo u krivom smjeru. Atalanta je osvojila bod protiv Cityja, onda je isto učinio i Šahtar, pa je Dinamo pao u Milanu i ostao bez dvojice stopera, da bi na kraju Pašalić i društvo potpuno preokrenuli poredak u skupini i Dinamo izbacili iz Europe. I onda su se poslije poraza od Cityja Dinamovi nogometaši ipak složili da su Šahtar i onih nekoliko minuta sudačke nadoknade bili ključ.

Puna je glava nakon svega, analize će ponuditi odgovore zašto se i kako sve okrenulo, ali jedno pitanje zasad je bez odgovora. I možda će još dugo ostati enigma. Zašto je Kevin Theophile-Catherine u 90 i nekoj minuti laktom u svom šesnaestercu udario suparničkog vratara? Ne napadača, nego vratara Pjatova? Da, Pjatov je prije toga njega gurao i provocirao, VAR takve stvari ne registrira, Theophile se pokušao izvući iz klinča, pa je mahinalno zakvačio Šahtarova golmana? Zvuči kao logično objašnjenje, no opet nedovoljno.

Zagreb, 061119. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sahtar. 
Na fotografiji: Kevin Teophile Catherine, Taison Barcellos Freda.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Taison u dvoboju s Theophileom u Maksimiru

Onako uvaliti “Asanovića” bilo kome u svom šesnaestercu u vrijeme kad videotehnologija na sve pazi, a k tome još vrataru, koji bi u 90 i nešto posto slučajeva trebao, zapravo, biti bezopasan u suparničkih 16 metara. Da je Theophile u tom naguravanju pao, odglumio nešto, maknuo se od Pjatova, čak ga i pustio, jer lopta i nije išla njemu u noge... Puno je bilo mogućnosti, no, takav faul sigurno je najnelogičnija opcija. Skup potez, lakat koji je Dinamu odnio sve. I rezultat i novac.

Čovjek od povjerenja

Dakle, da su svi rezultati u skupini nakon tog dvoboja ostali ovakvi kakvi jesu (Dinamova dva poraza, Atalantinih sedam bodova), Dinamo bi bio drugi u skupini sa sedam bodova. Remijem sa Šahtarom zaradio je 900 tisuća eura, pobjeda bi mu donijela 2,7 milijuna eura. Direktan gubitak 1,8 milijuna eura, plus plasman među 16 u Ligi prvaka koji iznosi 9,5 milijuna eura. Ili, u zbroju 11,3 milijuna! Toliko je Dinamo izgubio u sudačkoj nadoknadi protiv Šahtara, zbog neobjašnjivog poteza Kevina Theophilea-Catherinea.

Slažemo se da je lako biti general poslije bitke, kao i da nije pravedno ni u pobjedi ni u porazu, uspjehu ili neuspjehu istaknuti samo jednog pojedinca. Da je čitava momčad bila koncentriranija, ne bi Šahtar zabio ni drugi gol, pa bi ovaj penal bio nevažan. Također, Dinamo je doista nakon toga imao još 180 minuta da popravi stvar, a onda je čitava momčad odigrala blijedu partiju u Milanu. Isto tako, Theophile je prije tog nesretnog trenutka odigrao sjajnu utakmicu, bio ponajbolji Dinamov pojedinac, asistent za gol, neprelazan u obrani. Ali taj ga je trenutak koji je prelomio Dinamovu europsku sezonu obilježio. Jedan je od najboljih stopera u bližoj Dinamoj povijesti, pravi profesionalac, čovjek od povjerenja, respektiraju ga trener, suigrači... Odigrao je nekoliko stvarno odličnih utakmica, ali taj mu je lakat u lice Pjatova dosad obilježio razdoblje u Dinamu.

Inače, Theophileu na ljeto istječe ugovor, u Maksimiru su nedavno rekli da bi mu ga voljeli produljiti pa bi se, bez obzira na tu pogrešku, to i moglo uskoro dogoditi. Osim ako sam Theophile nema drugačije planove. Ali bit će o tome govora i u zimskoj stanci.

Linker
18. travanj 2024 22:49