Damir Krajač/Cropix
OSAM GODINA BEZ PORAZA

DINAMO NIKADA NIJE ISPAO NAKON OVAKVOG SCENARIJA Evo zašto navijači Modrih ne trebaju previše strahovati uoči uzvrata protiv Rosenborga

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. kolovoz 2019. 13:04

Punih osam godina prošlo je od tog dramatičnog meča u Malmöu. Rukavininih promašaja, švedskih golova, Vrsaljkova isključenja, Kelavinih bravura i, konačno, jedva, uz puno muke, Dinamova plasmana u Ligu prvaka nakon 12 godina. Bili su Šveđani na rubu senzacije, srećom po Modre, završilo je na najbolji način.

U osam je godina, od Malmöa do Budimpešte, Dinamo odigrao 22 gostujuće utakmice u pretkolima europskim natjecanja. I nijednom još nije izgubio! Pa ni lani, kad se nije plasirao u Ligu prvaka: od Younga Boysa je gubio u Zagrebu, ne u Bernu. Ili one godine od bečke Austrije, pa godinu poslije od Aalborga. Od Skënderbeua u play-offu Europske lige prije dvije godine ispao je uz dva remija, nakon 0:0 u Elbasanu. Sjajan je to niz, koji sigurno nije slučajan; Dinamo je zadnjih godina naučio igrati na rezultat, naučio je igrati u gostima, prolaziti i kad ne igra najbolje. A kad je igrao lošije i visio, uvijek je, nekako, pronašao put do prolaska. Primjerice, u Salzburgu 2016. ili u Norveškoj protiv Moldea, kad je nakon vodstva 3:0 morao spašavati 3:3... I tako, eto, 22 puta.

Kad je Dinamo u prvoj utakmici u Maksimiru pobijedio, prošao je u iduće kolo čak 22 od 27 puta, dvaput je, primjerice, ispao nakon pobjede od 1:0, dvaput nakon 3:1 i jednom nakon 2:1. S remijem iz prve utakmice u Maksimiru prošao je sedam od 15 puta, dok je nakon poraza u Maksimiru u uzvratu prošao samo jednom u 10 slučajeva.

A kako stoji Rosenborg na svom travnjaku? Aktualni norveški prvak u pretkolima je izgubio samo dvije od zadnjih 10 domaćin utakmica - jednom od Celtica, jednom od bečke Austrije. Od Austrijanaca je ispao 2016. u play-offu Europske lige, nakon 1:2 u Beču, Rosenborg je i doma izgubio istim rezultatom. Godinu kasnije, nakon 0:0 u Glasgowu u trećem pretkolu Lige prvaka, Škoti su slavili s 1:0 u Trondheimu.

Rosenborg je potom u play-offu Europske lige igrao protiv Ajaxa i pobijedio u obje utakmice - 2:1 u Amsterdamu i 3:2 na svom terenu. Pogled u povijest pak kaže da Rosenborg nikad nije ispao kad je u prvoj utakmici pobijedio u gostima. To je uspio čak 23 puta, svaki je put na svom terenu potvrdio prolaz. S remijem iz prve gostujuće utakmice prošao je u sedam od 10 navrata, a nakon poraza u pet od 12 slučajeva. Dokaz je to koliko su Norvežani žilav suparnik; ni kad ih pobijediš u prvoj utakmici, nema jamstva u prolaz.

Od tih pet prolazaka nakon poraza u prvoj utakmici Norvežani su triput prošli nakon 0:1 i dvaput nakon 1:2. Nikad nakon poraza s više od jedan razlike kakav je doživio jučer. A Dinamo je dosad četiri puta svoje suparnike u prvoj utakmici kod kuće pobjeđivao s 2:0 i svaki put je prošao dalje. Nema razloga da te serije stanu.

Linker
25. travanj 2024 00:40