Clive Rose/Getty Images
'NEĆE NAS POKOLEBATI'

DINAMOV NAPADAČ ZA SPORTSKE NOVOSTI NAKON ČUDA ZA ANALE 'Moraš biti šokiran i uzdrman, ovo se događa jednom u karijeri'

MARIO GAVRANOVIĆ ZA SN Napadač švicarske reprezentacije nakon velikog preokreta Danaca, koji su u završnici utakmice nadoknadili zaostatak od 0:3 i osvojili bod
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. ožujak 2019. 19:21

Nogometna čuda se događaju. Mi smo, nažalost, svjedočili jednom u Budimpešti prije nekoliko dana, ali ono što se dogodilo Švicarcima u Baselu protiv Danaca u 2. kolu skupine D kvalifikacija za Euro 2020. godine zaista mora ući u anale ovog sporta. Naročito jer se nije radilo o nekoj prijateljskoj utakmici, već o bitnom srazu u kvalifikacijama za veliko natjecanje.

Švicarska je protiv Danske na svom terenu golovima Reme Freulera, Granita Xhake i Breela Emboloa vodila 3:0 do 84. minute. Sve je izgledao gotovo, riješeno. Ali tada kreće jedan od najvećih povrataka u povijesti europskih nogometnih kvalifikacija. Naime, šest minuta prije kraja Mathias Jörgensen smanjuje na 1:3. Danska je u 88. minuti dodatno smanjila zaostatak golom Christiana Gytkjaera, koji je ušao kao rezerva u 70. minuti.

Anarhija i stihija

Slovenski sudac Damir Skomina pokazao je sudačku nadoknadu od četiri minute, a na isteku treće minute dodanog vremena na terenu je vladalo čisto ludilo, nogometna anarhija prepuna stihije. Kakva taktika, kakav red, Švicarci su spašavali živu glavu, na sve načine borili su se kako bi sačuvali do šest minuta prije kraja, činilo se, nedostižnu prednost. Danci su, pak, s druge strane očajnički pokušavali svih poništiti naizgled nadoknadiv minus. Ubacivali su lopte u šesnaesterac, jurišali kao bijesni stršljenovi. Na koncu su napravili - nemoguće! Nešto što će zauvijek biti zapisano u njihovoj nogometnoj povijesti. Ali i u onoj švicarskoj...

SKUPINA D

Irska - Gruzija 1-0 (Hourihane 36)

Švicarska - Danska 3-3 (Freuler 19, Xhaka 66, Embolo 76 / Jorgensen 84, Gytkjaer 88, Dalsgaard 90+3)

Rezultati by SofaScore

U posljednjoj minuti sudačke nadiknade ubačena je ‘svijeća’ u kazneni prostor domaćina, u pokušaju da izbiju loptu sudaraju se dva braniča Švicarske, a na loptu dotrčava gostujući desni bočni Henrik Dalsgaard i na pet metara od gola skače, te udarcem glavom zabija za čudo u Baselu! Završilo je 3:3! Nevjerojatno, ali dogodilo se.

Nevjerojatan preokret s klupe je pratio Dinamov napadač Mario Gavranović, koji ovog puta nije ulazio u igru.

Neće nas pokolebati

- Zaista je teško objasniti to što se dogodilo na toj utakmici. Imali smo apsolutno sve pod kontrolom, bili smo bolji, sigurno vodili sa 3:0, ništa nije dalo naslutiti da će se dogoditi to što se na kraju dogodilo. Pa niti onda kad su Danci postigli pogodak i smanjili zaostatak na 1:3. A onda se ipak dogodilo. Jednostavno, to je nogomet, takve stvari se, istina, događaju rijetko, ali se kao što vidimo događaju - kazao nam je Gavranović, koji se jučer vratio u Zagreb nakon lude noći u Baselu.

Soccer Football - World Cup - Group E - Serbia vs Switzerland - Kaliningrad Stadium, Kaliningrad, Russia - June 22, 2018   Switzerland's Mario Gavranovic   REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Kaže nam da su nakon utakmice svi u svlačionici švicarske reprezentacije bili šokirani.

- Da, bili smo šokirani. Kako ne bismo bili? Kada u tako dramatičnoj utakmici izgubiš dva boda u posljednjih desetak minuta, a do tada vodiš 3:0, moraš biti uzdrman, šokiran. Takve nogometne priče događaju se jednom u karijeri. Računali smo da ćemo nakon dva kola kvalifikacija imati šest bodova, nakon pobjede nad Gruzijom u prvoj utakmici željeli smo pobijediti i Dansku, ali eto, umjesto šest sad imamo četiri boda. Ali dobro, kvalifikacije idu dalje, vjerujemo da ćemo ta dva izgubljena boda negdje nadoknaditi, te da ćemo na koncu izboriti nastup na Euru.

Pitali smo Gavranovića što je reprezentativcima Švicarske na kraju kazao izbornik Petković?

- Nismo imali vremena za rasprave i analize. Idemo dalje, ne smije nas to pokolebati. vjerujem da neće. Ali isto tako moram kazati da je Danska jako dobra reprezentacija, uostalom, to su pokazali na Svjetskom prvenstvu u Rusiji - zaključio je Dinamov napadač.

Linker
19. travanj 2024 09:33