Damir Krajač/Cropix
JEDAN ALI VRIJEDAN

DINAMOVCI NISU BEZ ISKUSTVA U LIGI PRVAKA, A OVO JE NAJBOLJI DOKAZ Najskuplji igrač Modrih čeka na premijeru, a jedan je podatak veliko iznenađenje

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. kolovoz 2019. 13:04

Nenad Bjelica vodi u pripremi utakmice brigu o najsitnijim detaljima, a medijski nastupi i rečenice izgovorene u eter dio su pripreme za susret. U danima prije europskih i važnih utakmica Bjelica dobro važe što govori, nikako ne želeći da itko ijednu izjavu protumači kao neko podcjenjivanje. Stoga je Bjelica u Trondheimu “skočio” na mikrofon, iako je pitanje priča li se u svlačionici o Ligi prvaka i mogućim protivnicima bila usmjereno Nikoli Mori.

Šitum je visoko

"Ne, ne priča se o tome. Moji su igrači fokusirani samo na utakmicu. A i Nikola i ja već smo bili u Ligi prvaka, nije nam to ništa novo", rekao je uoči utakmice Bjelica i time odagnao svaku mogućnost da se u modroj svlačionici raspravlja i o čemu osim o Rosenborgu.

A i kad se pogledaju brojke, Dinamov trener bio je u pravu, za mnoge je Dinamove nogometaše Liga prvaka iskustvo koje su već više puta osjetili, igrali su na najvećoj svjetskoj pozornici, protiv i pokraj velikih igrača. Ukupno gledajući, Dinamovi nogometaši iz aktualne momčadi odigrali su dosad u karijerama već 3722 minute u Ligi prvaka. Ili 41 utakmicu. Priznat ćete, to je dovoljno veliko iskustvo da ne bi trebali osjećati neku posebnu tremu.

Sretnici koji su već ranije osjetili reflektore u tom elitnom društvu, uz već spomenute Nenada Bjelicu i Nikolu Moru, jesu Dominik Livaković, Petar Stojanović, Ivo Pinto, Emir Dilaver, Marin Leovac, Arijan Ademi, Dino Perić, Mario Šitum, Amer Gojak, Izet Hajrović i Mario Gavranović. Ukupno - trener i 12 igrača, nije loše.

Ako gledamo pojedinačno, najviše je minuta u Ligi prvaka dosad u karijeri odigrao Ivo Pinto, devet cijelih utakmica, znači 810 minuta. Svih devet, naravno, u Dinamovu dresu. Slijedi ga Petar Stojanović, s također devet utakmica i 676 minuta, u dresu Maribora i Dinama, dok je Arijan Ademi u devet susreta skupio 617 minuta. Nedvojbeno, bio bi on Dinamov rekorder u ovom društvu da nakon dvije utakmice u skupini u sezoni 2015./16. nije došla suspenzija.

Možda je iznenađenje tako visoko u poretku Mario Šitum s 386 minuta, no odigrao je on osam dvoboja u Ligi prvaka u dva navrata u modrom dresu, stekao je to iskustvo još kao mladić. Dino Perić, od onih koji su igrali, odigrao je najmanje minuta, 30, a tek 14 više na terenu je bio Izet Hajrović. Međutim, on će 44 minute sigurno vječno pamtiti. Naime, u dresu Galatasaraya bio je starter u dvoboju protiv Chelseaja, ofenzivni red turske momčadi činili su Hajrović, Sneijder, Drogba i Yilmaz! Hajrović je u 31. minuti napustio teren zbog ozljede, susret je završio 1:1. Igrao je i u uzvratu, tih preostalih 13 minuta.

Znači, igrao je samo protiv Chelseaja. Mario Gavranović pak, uz Raula u Schalkeovu napadu, odigrao je jednu utakmicu, svih 90 minuta, i pritom je zabio i pogodak za njemački klub. Onda se ozlijedio i nije više igrao u Ligi prvaka. Ujedno je to i jedini pogodak nekoga od ovih Dinamovih nogometaša u utakmicama Lige prvaka.

Olmo na čekanju

A vidimo i tko dosad nije imao tu čast. Recimo, Kevin Theophile-Catherine ima tridesetak dvoboja u Europskoj ligi, ali još nikad u skupini ili u Ligi prvaka. Kao ni Dani Olmo, koji zato svim srcem želi igrati to natjecanje, upisati nastup u Ligi prvaka.

Sjećamo se, Olmo je svojedobno konkurirao za utakmicu s Juventusom u Torinu, međutim, Ivajlo Petev tada se odlučio za Nikolu Moru, a Olmo je ostao bez minute. Bruno Petković i Mislav Oršić stigli su do reprezentacije, a da nisu još osjetili kako je igrati protiv najjačih u najjačem kontinentalnom klupskom natjecanju. Dobro, sad više nisu ni jedini, u reprezentaciji ima još onih kojima su karijere krenule u drugom smjeru i koji bi Ligu prvaka tek trebali osjetiti u skoroj budućnosti. Ali da Dinamovi nogometaši u globalu imaju iskustva, dobrih i loših, u Ligi prvaka, to nije sporno. Stoga i ne čudi ako se zadnjih dana u svlačionici nije pričalo o tome.

Velika anketa SN - koga biste voljeli u skupini Lige prvaka s Dinamom?

U prvoj jakosnoj skupini nalazi se sedam prvaka najbolje rangiranih europskih liga te Liverpool kao aktualni europski prvak. Bilo koji protivnik iz ovog 'šešira' bit će jako težak.

Ni druga jakosna skupina ne nudi lakog protivnika. Tu su oba madridska kluba, Borussia Dortmund, Napoli, Tottenham, Ajax, Šahtjor i Benfica. Sve velikan do velikana.

Četvrta jakosna skupina nudi neke potencijalne zamke, poput Atalante, Leipziga i Lillea, ali i nekoliko klubova protiv kojih se 'može igrati' pa će tu Dinamo tražiti bodove.

Linker
20. travanj 2024 04:46