Shaun Botterill Getty Images
PAMTIT ĆE ZAUVIJEK

DOK JEDNI UŽIVAJU U REPRIZAMA VELIČANSTVENIH USPJEHA VATRENIH, DRUGE I DALJE RANE PEKU 'Svi su mi rekli da nisu htjeli pogledati finale iz Rusije!'

FILIP BRADARIĆ Celtin hrvatski reprezentativac živi u kućnoj izolaciji u Vigu, uz sebe ima privatnog trenera Marka Čulića
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. travanj 2020. 21:27

Vrlo je praćen bio serijal utakmica Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

- I ja sam gledao u Španjolskoj, imam program HTV-a - rekao nam je Filip Bradarić, jedan od 22 igrača sa srebrnom medaljom.

S Islandom je bio na terenu, ostale susrete promatrao je s klupe.

- Nitko nije htio gledati finale, s kim god razgovaram. To je nevjerojatno. Ako Bog da, gledat ćemo reprizu finala s nekog sljedećeg natjecanja, kad pobijedimo.

Još se naježiš

​Boli taj poraz, i gotovo dvije godine od 15. srpnja 2018., ali jednako je snažna i sreća zbog velikog uspjeha.

- U nekim se trenucima naježiš. Cijeli će nam se život vraćati ​te emocije koje ne mogu proći.

Bradarić, kao i golema većina na sjevernoj hemisferi, živi u kućnoj izolaciji, on u Vigu. Supruga i sin vratili su se u Split, ali nije sam, ima privatnog trenera Marka Čulića.

Zagreb, 071117.
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec Kacijan.
Trening Hrvatske nogometne reprezentacije pred kvalifikacijsku utakmicu Hrvatska - Grcka.
Na fotografiji: Dominik Livakovic, Nikola Vlasic, Mario Pasalic, Andrej Kramaric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

- Malo nam je lakše nego Fjodoru Smolovu, koji je sam u stanu.

Rus je stigao u Celtu nakon Bradarića, trebao je biti pojačanje. Vidjeli smo ga nedavno još jednom kako je Subašiću u Sočiju pucao panenku iz jedanaesterca.

- Baš smo komentirali. Treba imati muda za takav šut u takvom trenutku.

S obzirom na to kako je to izveo, i koliko nam je značila ta Subašićeva obrana, zaslužio je da mu svaku večer pošaljete večeru na kućni prag...

- Je, je, pogurao nas je - smije se Bradarić.

No imate još jednog suigrača koji je igrao protiv Hrvatske, to je Danac Pione Sisto. Ušao je u produžetku.

- Tako je, razgovarao sam s njim o tome. Međutim, on je u međuvremenu bez znanja kluba napustio Vigo i sad će imati probleme. Ali on je takav; dobar igrač, no glava ga malo zeza.

Bradarić je u Celti od zimskog prijelaznog roka. Ušli su u dobar niz, u zadnjih pet utakmica dvije pobjede i tri remija, jedno su mjesto iznad zone ispadanja. Kao zadnji vezni dao je čvrstinu i sigurnost ekipi.

- Prekid nam se dogodio baš u najgoroj situaciji. U posljednja tri nastupa nismo primili ni gol. Čim sam došao, vidio sam da je momčad dobra, da ima dosta kvalitete, nažalost, stanje na tablici bilo je kritično. Međutim, posložili smo se.

Screenshot / RC Celta

Dobar izbor

Trener je Oscar Garcia, nekadašnji veznjak koji je najbolje godine imao u Barceloni.

- Voli taktiku prilagoditi protivniku. No nije da baš puno komunicira s igračima, nije to njegov stil.

Zadovoljni ste što ste izabrali Celtu?

- Naravno da jesam. Trener mi je odmah ukazao povjerenje, igrao sam dosta dobro.

Djeluje zrelo, puno je toga prošao, sigurno kontrolira zbivanja na terenu. Dojam je da bi upravo u Španjolskoj mogao igrati svoj najbolji nogomet u životu.

- I ja to tako vidim, tako se i osjećam. Puno radimo na nekim bitnim stvarima, recimo korigirao sam prehranu i popravio kilažu, nisam se nikad bolje osjećao. Jedva čekam da nogomet ponovno krene, uvjeren sam da imam još jako puno toga pokazati. Sad sam najzreliji.

Posudbu u Celti ​ima dogovorenu od kraja sezone.

- Ugovor vrijedi do 30. lipnja, ali vjerojatno će se produžiti dok ne završi sezona. Celta ima opciju otkupa od Cagliarija, a s obzirom na to kako mi je ova dva mjeseca što sam u klubu, bio bih zadovoljan da me kupe i da ostanem.

Tim-menadžer je Vladimir Gudelj, dugogodišnji igrač tog kluba, koji je nogometnu afirmaciju stekao u mostarskom Veležu još u doba Jugoslavije.

- Sve što treba igračima ide preko njega, pogotovo je to bitno ovih dana. Premda sam odem u nabavku hrane. Skaut u Celti je Milorad Ratković, on mi je dosta pomogao. Inzistirao je da dođem k njima, i to ne samo sad nego i već prije koju godinu. Radi se o bivšem igraču Celte koji je rođen u Zenici, a nakon Čelika igrao je za Crvenu zvezdu i Borac iz Banjaluke, prije dolaska u Španjolsku.

Možete li sada reći jeste li napravili dobar potez kad ste se prošlog ljeta vratili u Hajduk?

- Teško je o tome pričati. To je bila moja želja, osjetio sam da to trebam učiniti. U Cagliari je došao Nainggolan, a nije se otvorila neka opcija za transfer. Ali nakon toga je stigla ponuda Celte i mislim da bih u Španjolskoj mogao napraviti velike stvari. Vidio sam da mi liga odgovara više nego talijanska jer se igra drugačijim stilom, koji mi više leži. Ali ono što sam u Italiji naučio o taktici mi koristi; ondje treneri zahtijevaju da u svakom trenutku budeš na pravom mjestu. U Španjolskoj se više radi na stvaranju igre.

Velike šanse za Euro

Europsko prvenstvo odgođeno je za sljedeću godinu. U Rusiji ste bili, da je Euro ove godine, vaše ime vjerojatno ne bi bilo među 23, no sad je dosta vremena, vidite li to kao motiv da se ponovno izborite?

- Sigurno. Pomaknulo se Europsko prvenstvo i za neke igrače to možda nije dobro, pogotovo za one koji su eventualno razmišljali o tome da se oproste od reprezentativnog dresa. Međutim, što se mene tiče, nadam se da će se ova sezona završiti kako treba, da ću ostati ovdje i sljedeće i tako uhvatiti kontinuitet. Ako bude po planu, imat ću velike šanse da se izborim za Europsko prvenstvo. Izbornik će prepoznati budem li pružao svoje najbolje igre - konstatirao je Bradarić.

Linker
18. travanj 2024 08:56