SERGEI GAPON / AFP
EKSPLOZIJA POPULARNOSTI

DOK SVE JEDVA PREŽIVLJAVA, JEDNA EUROPSKA LIGA NIJE BILA TAKO POPULARNA OD VREMENA KAD JE TAMO BIO MARADONA! 'Messi i Ronaldo, dođite i vi kod nas!'

NOGOMETNA OAZA Veliki porast interesa za jedino europsko nogometno prvenstvo koje se u ovom trenutku igra unatoč pandemiji
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 31. ožujak 2020. 17:27

Dok je sport, pa tako i nogomet stao u većini svjetskih zemalja zbog koronavirusa, u Europi postoji oaza gdje je najvažnija sporedna stvar na svijetu u punom zamahu. Igra se u Bjelorusiji, gdje je od 1994. godine na vlasti predsjednik Aleksandr Lukašenko, čije su izjave da votka i sauna pomažu u borbi protiv opakoga virusa prenijeli mnogi svjetski mediji.

Bjelorusko prvenstvo može se pratiti i u nas na platformi Sportkluba, koji prenosi trenutačno najpopularniju ligu na svijetu. Nedavno, kada je objavljeno da je bjeloruski sport ide dalje i to uz prisustvo gledatelja, na društvenim mrežama iz te zemlje stigao je i poziv dvojici najboljih igrača svijeta…

- Messi i Ronaldo, dođite kod nas, ovdje se igra - bio je jedan od komentara lansiran iz Bjelorusije.

Prilika za igrače

Dok je u ostatku svijeta stanje iznimno ozbiljno, poduzimaju se sve mjere za smanjivanje širenja virusa, u Bjelorusiji su odigrana već dva kola, a gledatelji, kojima se mjeri temperatura na ulazu na stadion, dolaze u solidnom broju na utakmice, nema restrikcija po pitanju smanjivanja distance i socijalnih kontakata (prije svake utakmice ističe se poruka “Zaraženi nogometom”). U Bjelorusiji je do sada registrirano oko sto zaraženih koronavirusom, no mjere nisu ni približno tako rigorozne kao u ostalim zemljama.

Zato bjeloruska liga bilježi sve veći interes televizijskih kompanija, koje otkupljuju prava za prijenos tamošnjih utakmica koje postaju razbibriga za države u kojima je stanje teže. Bjeloruski nogometni savez zasada ima ugovore s deset zemalja koje prenose njihovu ligu, a nije isključeno da se taj interes i poveća. Prati se njihov nogomet i u Hrvatskoj, te u zemljama u okruženju, ali i u Ukrajini, Rusiji, Izraelu, Indiji…

- Nismo se nadali ovakvom interesu - kazao je Aleksandr Alejnik, glasnogovornik Bjeloruskog nogometnog saveza.

Ukrajina je prijenose iz bjeloruske lige, zbog velikoga broja njihovih igrača koji nastupaju tamo, osigurala još prije nego je počela pandemija koronavirusa, a iznenađeni su ‘kupljenom robom’.

- Nismo očekivali da se tamo igra pristojan nogomet. Nismo znali, jer nismo do sada prenosili utakmice - rekao je Viktor Samoilenko, šef ukrajinske grupacije koja producira kanal Sport 1, postaju koja prenosi bjelorusku ligu.

Predsjednik bjelorsuke države Lukašenko i dalje igra hokej, nastupio je za svoju amatersku ekipu tijekom vikenda, a nakon utakmice dao je izjavu.

- Bolje je umrijeti na nogama, nego živjeti na koljenima - poručio je Lukašenko za tamošnju televiziju. - Na klizalištu nema virusa, ja ih ne vidim.

I oni koji su gledali nogometne utakmice na tragu su svoga predsjednika, da nije tako ne bi niti dolazili na tribine stadiona.

- Ovo je prilika za bjeloruski nogomet, sada nas svi gledaju. Naši igrači su na oku brojnih klubova koji sada imaju prilike pomnije pogledati našu ligu. Moguće je da će netko od njih prijeći u budućnosti u neku od jačih liga - poruka je jednog gledatelja.

Epizoda u Brestu

Da je nogomet i biznis, potvrda je i sve većega interesa onih koji se klade na bjelorusku ligu u doba nedostatka parova iz ostalih zemalja koje su nogomet i sport stavile u drugi plan. Bate Borisov i Dinamo Minsk poznatiji su klubovi iz Bjelorusije, koji su imali uspjeha i na međunarodnoj sceni, no kladitelje sada zanimaju i dvoboji manjih momčadi poput Belšine i Smolevičija, za koje do jučer nisu praktički niti čuli. Istraživanje jedne kladionice je pokazalo da je, otkako je bjeloruska liga u tijeku, broj oklada na susrete te lige porastao za 30 posto, a ukupni iznos uplata za 66 posto kada se uspoređuje s ožujkom prošle godine.

Bjeloruski nogomet nije bio tako popularan još od 2018. godine kada je Dinamo Brest angažirao Diega Armanda Maradonu za predsjednika, no nekadašnji najbolji igrač svijeta kratko se zadržao, ali za vrijeme dok je bio na funkciji odradio je svoju zadaću u propagandi tog sporta i države koja i u ovo doba prkosi virusu.

Linker
20. travanj 2024 16:33