Gianni Infantino
 REUTERS/Arnd Wiegmann
NAMJERA JE JASNA

DOSTA JE BILO, FIFA UVODI REVOLUCIONARNU REFORMU Infantino proglasio rat najbogatijim menadžerima, uvode se jasne restrikcije!

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 21. lipanj 2017. 10:06

Prije koji mjesec potiho je najavio, ali u međuvremenu je, očito, samo kovao plan, koji je sada odlučno odlučio provesti u djelo. Novi šef Fife Gianni Infantino, naime, pokreće veliku reformu kojoj je cilj samo jedan: zaustaviti tipove poput Mina Raiole!

Jučerašnja Gazzetta dello Sport donosi svojevrsni Infantinov manifest u kojem je jasno da Fifa kreće u borbu protiv monstruoznih menadžerskih provizija koje, jasno, uzimaju nogometu velik dio financijskog kolača. Fifa je, uostalom, izračunala da je u svijetu nogometa od 2013. do 2016. godine isplaćeno čak 1,1 milijardu dolara menadžerskih provizija!

U prijevodu, nogometni superagenti, ali i ne samo oni, već i oni s dna te uvelike nemoralne kace, počeli su previše utjecati na nogomet, što se direktno vidi i u ovoljetnoj sapunici Gianluigija Donnarumme, gdje Mino Raiola doslovce ucjenjuje Milan i traži za svog štićenika novu adresu, a zapravo veću plaću i svoj dio kolača.

Soccer agent Mino Raiola speaks to the media as he arrives at FC Barcelona's office in Barcelona, Spain August 26, 2010. REUTERS/Albert Gea/File Photo - RTSM3N1
REUTERS/Albert Gea

Infantina i njegov tim, među kojim je u ovoj reformi bitnu ulogu igrao i Zvonimir Boban, upravo je lanjski slučaj s Paulom Pogbom, u kojem je Raiola uzeo gotovo 50 milijuna eura komisije, nagnao na konkretnu akciju, koja agentima želi uvesti jasne restrikcije: od transfera bi im pripalo najviše 5%. To je označeno gornjom granicom, a uz stratosferne transfere, postotak agenata bi se spuštao sve do 1%. Dakle, na transfer od 10 milijuna eura, agentu bi pripalo 5%, na 20 - 4%, na 30 - 3% itd.

- Fifa želi uvesti transparentnost, ali ujedno se mora repozicionirati kao najmoćnija organizacija ove igre. Transferi su preuzeli vlast, Kina divlja, a menadžeri ubiru bijesne milijune u poslovanju koje je prilično sivo. Infantino traži pravnu nišu kako bi tome stao na kraj, vjerujući da je nogomet uletio u menadžerske ralje koje će ga na kraju rastrgati - otkriva Fifin insajder.

U slučaju prekršaja, Fifa kani osmisliti ogromne sankcije, koje bi počele s enormnim ciframa, a završavale čak i s doživotnim gubitkom menadžerskih licencija. Fifa, nema sumnje, ovaj put misli ozbiljno...

MADRID, SPAIN - OCTOBER 02:  Cristiano Ronaldo (L) poses for a picture with his trophy as all-time top scorer of of Real Madrid CF and his manager Jorge Mendes (R) at Honour box-seat of Santiago Bernabeu  Stadium on October 2, 2015 in Madrid, Spain. Portuguese palyer Cristiano Ronaldo overtook on his last UEFA Champions League match against Malmo FF Raul's  record as Real Madrid all-time top scorer.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images / Getty Images

- Svakog prijelaznog roka, više od tri milijarde dolara cirkulira nogometnim svijetom. Radi se o mnogo novca oko kojeg moramo biti transparentni i pažljivi - poručio je Infantino prošlog mjeseca na Fifinu kongresu u Bahreinu, šaljući diskretnu poruku.

Mjesec dana potom, poruka postaje silovita i jasna: Jorge Mendes, Mino Raiola, Pini Zahavi, Jonathan Barnett i slični više ne smiju biti toliko blizu nogometnom oltaru u kojem se vrti velik novac, a koji njima izuzetno diže moć i utjecaj unutar same igre.

Uostalom i FBI-eva sveobuhvatna istraga u kojima lovi razne nogometne krakove prilijepljene na off-shore račune diljem svijeta daje do znanja da se u trokutima klub-agent-igrač krije previše neočišćenih nula koje plijene pozornost sudova. Upravo bi stoga Fifa i mogla uvesti svoje “lovce” za ljude uhvaćene u crnom...

Premda se u zadnje vrijeme diči tehnologijom i revolucijom velikih natjecanja, ova bi reforma mogla posljedično najviše utjecati na nogomet. I to pozitivno...

Linker
22. travanj 2024 01:30