REUTERS/Ciro De Luca
NOGOMETNE MALVERZACIJE

DOVELI BRDO POJAČANJA, KRENULI IH I REZULTATI, ALI SADA SU STIGLI PROBLEMI Kinezi zbog dugova prodaju velikana kojeg su kupili za 740 milijuna eura?

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. veljača 2018. 16:28

Tek što ih je krenulo na rezultatskom planu, Milan je ušao u probleme na financijskom. Doduše, nisu od jučer, već se ranije pričalo o upitnom bogatstvu Li Yonghonga, koji je preuzeo klub od Silvija Berlusconija, o mogućnosti da budu izbačeni iz europskih natjecanja zbog nepoštivanja financijskog fair-playja, a na sve su se nadovezali novi financijski problemi kineskog vlasnika.

Kako navodi Corriere della Sera, Li Yonghong u Kini ima pozamašne dugove prema dvije banke koje su kreditirale njegove poslovne pothvate i uskoro će krenuti prodaja dijela njegovog vlasništva, dio kojeg je i Milan, kako bi naplatili sva potraživanja.

Holding Shenzen Jie Ande, u kojem Li ima udjele i koji je bio jedan od jamaca Lijeva ulaganja u kupovinu Milana od Berlusconijeva Fininvesta teškog 740 milijuna eura, prisiljen je prodavati svoju imovinu zbog nemogućnosti da Jiangsu Bank vraća kredit od 60 milijuna eura. Tu nije kraj trakavici oko financijskih dubioza, budući da potraživanja od Lijeva holdinga ima i banka iz Guangzhoua, koja je čak i zatražila stečaj Shenzen Jie Andea.

Drugim riječima, Li Yonghong je kupio Milan za 740 milijuna eura dok u Kini njegove tvrtke nisu bile likvidne i financijske institucije sada istražuju odakle mu novac.

- Sve informacije govore da Li Yonghong ima dovoljno financijskih resursa za realizirati kupovinu Milana - poručili su svojevremeno iz Fininvesta (Berlusconijeva tvrtka koja je imala vlasništvo nad klubom) kada je Li kupovao klub.

Očito se i grdno prevarili jer, kako navodi Corriere della Sera, Li je kao jamstvo dao holding koji već nekoliko godina nije solventan. Što će se na kraju dogoditi i kako će se cijela priča rasplesti po Milan u ovom je trenutku moguće samo nagađati, od toga da je Li silno bogat i do sada je vješto krio sve što posjeduje, do toga da je vrlo vješt u malverzacijama kojima je kupio Milan novcem koji zapravo nije uopće njegov.

Linker
25. travanj 2024 09:33