Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
KOMENTAR DRAŽENA ANTOLIĆA

ANALIZA VELIKE DINAMOVE VEČERI Bjelica je perfektno vukao sve konce igre Modrih koji su bili siloviti. Ovaj put Fener je bio HNL, a Modri Europa

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2018. 17:13

Nenad Bjelica kao da je u rukama imao joystick kojim je perfektno vukao konce igre momčadi, po savršeno pripremljenom scenariju. Dinamo je sinoć bio silovit i lepršav, trener je napravio najbolju moguću taktiku za karakteristike igrača koje vodi, a kako je izvedba gotovo besprijekorno štimala, Modri su igrali europski nogomet. Zagrepčani, koji su brzi i okomiti, tehnički jaki, ali ne toliko kombinatorno moćni, znali su da se Fenerbače neće začahuriti u defenzivi. Prvo su nametnuli presing, a potom se kod 1:0 tek lagano povukli, sjajno koristeći komparativnu prednost - ofenzivci su šila, a gostujuća obrana nema kohezije, rasparali su je kao krojač tkaninu.

No, nije to Dinamo napravio individualno, pitanje je bi li tako i uspio, vidjeli smo što za naše momčadi nije često, defenziva je bila kompaktna, čvrsta i koncentrirana, a napadačke akcije uigrane, znalo se tko što radi, šanse nisu dolazile stihijski nego planski. Ivan Šunjić kao zadnji vezni pokazao je da će igrati i veće utakmice u karijeri. Postavljanjem, kontrolom igre, ovaj put i golom, i gredom, i svim ofenzivnim doprinosom, držao je balans koji Bjeličnoj ekipi u niti jednom času nije za ozbiljno bio narušen. No, Olmo, Gavranović i Hajrović su majstori opaki po Turke kao mač Nikole Šubića Zrinskog. Koliko se nogomet može staviti u povijesni, ratni kontekst. Pogotovo Hajrović, Izet se poigravao s protivnicima.

Međutim, koliko god dobro Modri stajali na terenu, taktika i kolektivna izvedba ne bi doveli do impresivnog učinka da nije bio energičniji, agresivniji, odlučniji, bolji u duelima, pa Fenerbahčeove kvalitete, koje su veće od prezentacija na startu sezone, nisu došle do izražaja. Fener je loš, glave njegovih igrača su pognute, entuzijazma ni u tragovima, čak i kad su dali gol i stigli na 2:1 nisu djelovali kao momčad koja može nešto napraviti. Prije svega igraju sporo, znamo kritizirati HNL tempo, ovaj put oni su bili HNL, a Modri Europa.

Međutim, ovaj susret nije priča o Fenerbahčeu nego Dinamu koji je odigrao jednu od najboljih europskih utakmica u posljednjih dvadesetak godina i konačno se na “emergency call“ više ne odaziva nitko u Maksimiru. Godinama bi klubovi u problemima dolazili Dinamu i popravljali krvnu sliku, čak izlazili iz krize. Modri su bili kao europska hitna pomoć. I Fener (svjetiljka) se nadao, ali u Zagrebu je ugašen. Taj gard, karakter da kod 2:1 na padnu, što se Zagrepčanima često događalo, nego gaze i dalje, i rad Nenada Bjelice daju argumente za očekivanje da će biti još međunarodnih pobjeda. Ako su u stanju i dalje ovako igrati, bit će.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 13:59