Damir Krajac / CROPIX
EUROPSKA LIGA

APSOLUTNA NOGOMETNA LEGENDA IZ SUSJEDSTVA DALA DO ZNANJA ZA KOGA ĆE NAVIJATI U ČETVRTAK 'Moje srce kuca za Benficu, ali Dinamo više zaslužuje prolaz!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. ožujak 2019. 21:40

Sa Zlatkom Zahovičem, legendom slovenskog nogometa i bivšim igračem portugalskih velikana Benfice i Porta razgovarali smo prije maksimirske utakmice Dinama i Benfice.

Sada kad je pogledao ogled u kojem su Modri pobijedili kaže:

"Dinamo je igrao europski nogomet! Na polukontre i kontre, s vrhunskom disciplinom. Bio je taktički perfektan. Jedino na taj način mogli su biti konkurentni i to su majstorski odradili. Svaka čast treneru Bjelici. U hrvatskom prvenstvu Dinamo uvijek samo napada, a sad se trebalo postaviti drukčije, nije to lako. To je posve drugi nogomet. Nadalje, atmosfera na Maksimiru bila je sjajna, BBB su bili super, ali gledao sam ljude okolo, shvatio koliko im to znači, koliko im je bio bitan europski uspjeh Dinama - priča tvorac europskog Maribora.

Nije mi baš jasno

Onda je počeo pričati o temi koja je stvarno zanimljiva...

"Oni su jučer igrali s Belenensesom, dakle stavili su utakmicu u ponedjeljak, a u četvrtak igraju s Dinamom. Igraš osminu finala Europske lige, a onda igraš u takvom terminu, to mi baš nije jasno. Jer Dinamo je ozbiljna momčad... U redu, to je veliki klub, moraju imati u rosteru igrače koji su u stanju igrati dva puta u tri dana, ali isto tako znam da protiv Dinama u četvrtak neće igrati u punom sastavu, opet će uglavnom igrati ona momčad koja je igrala u Zagrebu. Meni se to čini malo neozbiljno."

Veli da je na Luzu teško igrati, ali kaže i ovo:

"Dinamo ima sve argumente. Naravno, ako će igrati svi najbolji igrači Benfice, makar koliko ja znam neće, onda bi Modrima bilo mnogo teže zadržati prednost iz prve utakmice. Jer tamo se stvori strašan pritisak, pa su vrlo nezgodni, nije ih lako zadržati. Ne, neće staviti trener Lage najjaču momčad protiv Dinama. Dobro, možda sam u krivu, možda imam kriva saznanja, ali nekako mislim da su točna."

REUTERS/Rafael Marchante

Zanimalo nas je zašto Benfica u tako kasnoj fazi natjecanja Europske lige protiv Dinama u sastav gura mlađe igrače, ne koristi sve raspoložive snage?

"Njima je najvažnije prvenstvo. Suparništvo s Portom je golemo, stavljaju mlađe igrače u Europskoj ligi? Oni imaju ogroman proračun, a pune ga tako što prodaju igrače. A bez obzira na snagu portugalskog prvenstva, mladi igrači su u najvećem izlogu kad igraju europske utakmice. To je čista poslovna logika. Međutim, mislim da je Dinamo preozbiljna momčad za njihove mlade igrače."

Seferović, po svemu, neće igrati protiv Dinama, koliki je to hendikep za Benficu?

"Meni se on jako sviđa. Mnogo su ga kritizirali, ali po meni je odličan igrač. Sigurno će nedostajati."

Mnogo se prije maksimirske utakmice pričalo o Felixu, spominjala se cijena od 120 milijuna eura. Međutim, u prvoj utakmici ga baš nismo vidjeli previše?

"Benfica je brand. Zato se za njihove igrače pojavljuju takve cijene. Takva vam je razlika, recimo, između Dinama i Maribora. Tako su postavljene tržišne ljestvice. Možda neće otići za 120 milijuna, možda će za 80 ili 60... Nije lako danas govoriti o cijenama, jer ako Ronaldo ide za 100 milijuna, a Felix vrijedi 120, onda je to malo “onako”..."

Favorit je sad Dinamo

Kad smo Zahoviča na kraju pitali tko će u četvrtfinale Europske lige, odgovorio je...

- Ne može se podcijeniti Europska liga i Dinamo! Nije mi drago što Benfica neće igrati u najboljem sastavu, kao što nije igrala ni u Zagrebu. Dinamo više želi i više zaslužuje četvrtfinale! Mogu razumjeti strategiju lisabonskog kluba, ali osmina finala Europske lige je velika stvar. Pogledajte samo ostale parove. Ta želja i energija Dinamovih igrača i navijača ne može se prebrisati. Moje srce kucat će iz razumljiv razloga za Benficu, neka mi prijatelji u Zagrebu ne zamjere, ali Dinamo više zaslužuje prolaz. Da, kazao bih da se prije sudara u Lisabonu okrenula uloga favorita. Sad je, po meni, to - Dinamo!

Linker
19. travanj 2024 13:04