Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
'MOŽEMO I MORAMO'

ARIJAN ADEMI ZA SN: 'Imam osjećaj kao da smo zaboravili tko je Viktoria Plzen, da je to momčad koja je pobijedila Romu i često prezimi u Europi'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. veljača 2019. 10:53

Primijetili smo da lica Dinamovih igrača nakon utakmice nisu bila posebno izbezumljena. Je li to još jedna kvaliteta ove momčadi, da nakon poraza ne potone, ne utone u sjetu i depresiju, već ih prihvati kao nešto normalno sa zaključkom da slijedi nova utakmica i da nema vremena za očaj.

Arijan Ademi borio se kao lav čitavu utakmicu, uzeo je dosta lopti, vodio bitku s češkim veznjacima koji su poznati kao uporni i čvrsti.

I njih se nešto pita

Poslije susreta i kapetan je bio miran, bez velike tuge u glasu.

- Velika šteta što nismo zadržali vodstvo. Bili smo bolja i dominantnija momčad u prvom poluvremenu, zabili smo taj vodeći gol i sve je bilo dobro. No, onda su u drugom poluvremenu oni počeli igrati, bili su dobri, zavladali su terenom, zabili su nam ta dva gola poslije naših pogrešaka. Pokazali su to svoje iskustvo i na kraju pobijedili. Šteta, mogli smo bolje proći, ali nemamo za čime žaliti. Idemo se sad okrenuti uzvratu, punom Maksimiru, vjerujemo da u takvom ambijentu možemo proći u osminu finala - pričao je Ademi, tražeći razloge za taj preokret u drugom dijelu. Izgledali su Modri kao da su nesigurni, iako su imali prednost, nije jasno zašto su počeli toliko griješiti i gubiti glavu.

Plzen, Ceska, 140219.
Doosan Arena.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige: FC Viktoria Plzen  GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Amer Gojak, Arijan Ademi i Dani Olmo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

- Ne znam, imam osjećaj kao da smo zaboravili tko je Viktoria Plzen. Da je to momčad koja je pobijedila Romu, koja stalno igra i prezimljava u Europi i koja je, k tome, već dugo na okupu. No, na kraju mislim da smo i negativni prema samima sebi. Kažem, to su iskusni momci koji su ovakve utakmice igrali više puta i mora se reći da se i njih nešto pita, ne ovisi sve o nama, imaju oni što za reći. Na kraju, bila je to utakmica u kojoj je možda realan rezultat bio 1:1. Međutim, ispalo je ovako i sad moramo u uzvratu pobijediti. A to smo u stanju.

Zapela noga

Ostao je neki dojam, nakon svega, da je Dinamo ipak bolja, raznovrsnija momčad od Viktorije, međutim izostalo je ono najvažnije, a to je rezultat?

- Imam i ja dojam da smo bolja momčad i da možemo puno bolje od ovoga što smo pokazali u Plzenu. Imamo puno prostora za poboljšanja zato sam i optimist. Vjerujem da ćemo u uzvratu biti kvalitetniji i iskoristiti te naše prednosti, pronaći put do još jednog velikog rezultata, samopouzdanja nam neće nedostajati.

U jednom trenutku Ademi je počeo šepati, nije valjda bilo nešto ozbiljnije?

- Zapela mi je noga između Čehove dvije noge, malo sam osjetio koljeno, ali ipak nije ništa, sve je u redu, dobro sam.

Sad dolazimo do ključne stvari. Dakle, Dinamo je kvalitetniji, objektivno, igrat će pred punim Maksimirom, ima veliku priliku pobijediti 1:0 i proći u iduće kolo.

Međutim, sjeća li se Ademi koji je ovdje već dugo ijednog slučaja kad je Dinamo u uzvratu nadoknadio zaostatak iz prve utakmice, pobijedio i prošao dalje?

- Uf, moram priznati da se baš i ne sjećam kad smo uspjeli okrenuti poraz u našu pobjedu, stići zaostatak na našem stadionu. Ali nema to veze, nećemo se time opterećivati, već gledati kako da u uzvratu budemo što bolji. Istina, rijetko je Dinamo uspijevao okretati rezultate, ali nismo ni 50 godina prezimili u Europi pa smo sad uspjeli. Zašto sad ne bismo i okrenuli u uzvratu? - pita Dinamov pouzdani veznjak.

Je li ga Viktoria čime iznenadila, može li izdvojiti nekog pojedinca, postoji li igrač koji im je posebno radio probleme?

- Ne, nije nitko posebno iskočio. Znali smo i prije da su oni momčad, imaju snažno zajedništvo, jaki su kao kolektiv. Ostavili su sveukupno doista jako dobar dojam, svjesni smo da nas u uzvratu čeka posao, ali možemo i moramo proći. Osjećamo da imamo kvalitetu za takav rasplet - rekao je Dinamov kapetan.

I opet mirno otišao dalje. Znali smo ga nakon sličnih poraza gledati šokiranoga, bijesnog, samokritičnog, ovog puta nije bilo takav.

Baš je djelovao kao da je siguran da on i suigrači mogu u četvrtak u Maksimiru obaviti posao, pobijediti barem 1:0 i popeti se na još jednu stepenicu u ovoj velikoj europskoj sezoni. Gledajući Ademija i ponašanje modrih igrača nakon susreta čini nam se da ovaj put mogu okrenuti.

PET NAGLASAKA PRED UZVRAT

1. KONCENTRACIJA MORA BITI NA RAZINI SVIH 90 MINUTA

Još jednom je Dinamo kažnjen kad nije uspio držati koncentraciju svih 90 minuta. Modri su bili sat vremena vrlo dobri i disciplinirani, a onda su dva trenutka nepažnje odnijela pobjedu iz snova. Loše je reagirala obrana, loše su se postavili Dinamovi braniči kod kornera i Česi su to iskoristili. To im je i najjače oružje.

2. PREVIŠE SE PROSTORA OSTAVLJALO PO BOKOVIMA

Stojanović i Leovac nisu u Plzenu bili na visokoj razini. Ne znači da su oni jedini krivci, dapače, ali jedan od razloga češkog uspjeha je i što su domaćini imali puno prostora po bokovima. Upravo je to obilježje njihove igre, ubačaji s boka, tako su pala i oba gola. Možda ih ne bi bilo da su Dinamov desni i lijevi bek bili pribraniji i čvršći u postavljanju.

3. ULAZAK U VIKTORIJIN RITAM U DRUGOM DIJELU

Naravno, to je i zasluga domaćina, koji su se u nastavku znali nametnuti, ali pokazalo se kao loša stvar za Dinamo. U nekim trenucima Modri su možda previše preskakali igru, prihvatili način i ritam igre protivnika, iako je očito da je Dinamo najopasniji kad je lopta na zemlji i ide brzo od noge do noge. Na tome treba inzistirati u uzvratu.

4. ATIEMWEN JOŠ UVIJEK NIJE SPREMAN ZA OVAKVE IZAZOVE

Bjelica nije želio zatvoriti utakmicu i čuvati 1:1, odlučio je do kraja ići po pogodak, osjećao je da ga momčad može “iskamčiti”. Zato je u igru ubacio Atiemwena, a ne, recimo, Rrahmanija ili Perića, koji bi donijeli sigurnost u zadnju liniju. Atiemwen se pokazao nespremnim za izazov, europski debi neće pamtiti po dobrome. Nije se snašao, a osim što ga je možda “prala” i trema, bio je i nespreman, jer prošli tjedan nije baš redovito trenirao.

5. POKUŠATI SAČUVATI GOL NAKON PREKIDA SUPARNIKA

Pitanje u kojemu se možda krije i konačno rješenje dvoboja s Viktorijom. Svaki primljeni gol u Maksimiru Modre bi dodatno udaljio od osmine finala, a prekidi su se pokazali najvećom Dinamovom boljkom. Tako su zabili Young Boysi, tako je zabila i Viktoria, tu je će biti i najveća opasnost u uzvratu. Teško je u samo tjedan dana nešto radikalno poboljšati, međutim, Bjelica i suradnici moraju s igračima na tome poraditi, barem “zakrpati” rupe.

Linker
19. travanj 2024 23:52