Allsport UK /Allsport
DANI PONOSA I SLAVE

'BIO JE ZASTRAŠUJUĆI GAD!' Rijekin suparnik nekad je harao Škotskom i Europom, vodio ih je trener koji će postati najveći menadžer svih vremena

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 08. kolovoz 2019. 17:49

Kada je kao klinac s roditeljima i mlađim bratom Martinom odrastao u Govanu, Alexander Chapman Ferguson sigurno nije razmišljao kako će u umirovljeničkim danima biti najtrofejniji trener u povijesti nogometa, kao ni da će dobiti titulu Sir ni CBE (odlikovanje Britanskog Carstva). Cijelu igračku karijeru kao napadač proveo je u rodnoj Škotskoj (Queen’s Park, St. Johnstone, Dunfermline, Rangers, Falkirk, Ayr United), iako ga je nakon dobrih igara u Glasgowu htio dovesti Nottingham Forest, ali supruzi Cathy nije se išlo u Englesku.

Disciplina i strogost

Trenerskim poslom počeo se baviti vrlo rano, već u 32. godini preuzeo je vodstvo East Stirlingshirea gdje je navodno bio plaćen 40 funti tjedno, a u svlačionici nije imao niti jednog vratara. Iako mlad, inzistirao je na disciplini i strogosti, što će mu biti zaštitni znak u budućim godinama...

- Nikad se u životu nikoga nisam plašio, ali on je bio zastrašujući gad od samog početka - izjava je Bobbyja McCulleyja, tadašnjeg napadača u škotskom klubu iz kojeg je Ferguson nakon nekoliko mjeseci otišao u St. Mirren gdje je ostao četiri godine te od prosječnog drugoligaša načinio državne prvake 1977. godine s igračima kao što su Billy Stark, Tony Fitzpatrick i Peter Weir.

Alex Ferguson u Redsima zadržao se od lipnja 1978. do studenoga 1986. godine tijekom kojih je ispisao najveće uspjehe Aberdeena u klupskoj povijesti. U drugoj sezoni osvojio je naslov prvaka što je bio prekid 15-godišnje dominacije Rangersa i Celtica, često je kritizirao medije za naklonost prema klubovima iz Glasgowa, a navodno je Johna Hewitta novčano kaznio jer ga je - prestigao na cesti. I baš taj Hewitt je u produžetku finala Kupa pobjednika kupova protiv Real Madrida zabio najveći gol u povijesti Redsa!

MANCHESTER, ENGLAND - FEBRUARY 11:  A police officer stands in front of the picture of former manager Alex Ferguson prior to the Premier League match between Manchester United and Watford at Old Trafford on February 11, 2017 in Manchester, England.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Mark Thompson/Getty Images

Bila je to kruna Fergusonova trenerskog rada, njegovi Redsi do trona Kupa pobjednika kupova srušili su münchenski Bayern te madridski Real predvođeni vratarom Leightonom, pa nogometnim imenima kao što su Alex McLeish, veliki dribler Gordon Strachan, Willie Miller itd. Nekoliko mjeseci kasnije Aberdeen je svladao HSV u europskom Superkupu (2:0) i to su jedina dva europska trofeja u vitrinama Pittodrie stadiona na kojemu će Rijeka gostovati za tjedan dana. Viski se u dućanima prodavao poput kruha, bili su to dani neviđene euforije u Škotskoj odakle su navijači brodovima odlazili prema Europi za svojim Aberdeenom i njegovim još uvijek ekstra mladim trenerom.

Ferguson je ostao u Škotskoj još neko vrijeme, osvojio prvenstvo u sezoni 1984./1985. i oba domaća kupa u idućoj sezoni, u međuvremenu je odbio gaže Rangersa i Arsenala. U siječnju 1986. godine obavijestio je čelnike kluba kako će na ljeto napustiti Aberdeen, naslijedio je preminulog Jocka Steina na klupi reprezentacije (Meksiko 1986.). Sir Alex bio je svjestan da je došlo vrijeme za Englesku, a odbio je Tottenham i (opet) Arsenal. Ostao je u Škotskoj sve do mjeseca studenoga te iste godine kada je Ron Atkinson dobio otkaz na Old Traffordu.

Alex Ferguson konačno je stupio na englesko tlo, ni supruga Cathy nije mogla reći ništa protiv trenerske gaže na klupi Manchester Uniteda. Svi budući dani trofejna su povijest legendarnog trenera koji je vrline izbrusio baš na klupi današnjeg riječkog protivnika koji definitivno još neko vrijeme neće osvojiti europski trofej, a kamoli dva kao te 1983. godine pod Sir Alexom...

Linker
18. travanj 2024 17:15