Ronald Gorsic / CROPIX
ANALIZA PORAZA U BELGIJI

BIŠĆANOV DŽOKER ZA SPECIJALNE ZADATKE OTKRIVA KOLIKO JE GENT ZAPRAVO JAK 'Moj je dojam da se može protiv njih. Da nisu uopće toliko agresivni...'

Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 23. kolovoz 2019. 17:02

Do 57. minute Rijeka je na Ghelamco Areni imala rezultat iz snova. Protiv moćnog Genta u prvom susretu play offa „Bijeli“ su poveli golom Halilovića u 40. i na odmor otišli s osmjehom na licu. Već sredinom prvog dijela domaći sastav je ubacio u brzinu više i krenuo u opsadu. Imao je Gent nekoliko ozbiljnih prigoda, a kako to obično biva u nogometu uslijedila je kazna za promašaje. Iz prve prave kontre, iz prvog udarca u okvir vratiju Genta, „bijeli“ su poveli.

Bišćanov plan u prvom dijelu je funkcionirao. Čvrsti obrambeni blok s petoricom u posljednjoj liniji koju je predvodio Luka Capan kao središnji stoper, uspio je sačuvati mrežu. No, kako je utakmica odmicala snaga Genta, posebice fizička, sve je više dolazila do izražaja. Rijeka je kopnila, silna trka na sredini terena ostavila je traga veznom redu, obrana se usporila, osobito nakon ozljede i izlaska Kvržića. Domaćin je s dva gola Depoitrea (57. i 71.) preokrenuo rezultat i zasluženo upisao pobjedu.

Umor i dva primljena gola ostavili su traga na licima igrača nakon utakmice. Nije bilo previše zadovoljstva premda je 2-1 rezultat koji „bijele“ ostavlja u igri. Gent je pokazao koliko je bolji i spremniji, ali unatoč evidentnoj razlici u kvaliteti, u novih 90 minuta na Rujevici idućeg četvrtka, uz puno truda i muke, malo lukavosti i sportskog bezobrazluka, Rijeka može napraviti preokret.

"Prvo poluvrijeme bio sam zadovoljan i svi smo bili zadovoljni kako smo stajali na terenu. Osjećali smo da nam teško mogu doći do gola. Bili smo čvrsti iza u bloku, a prema gore nismo imali neke šanse, ali to je i bio dio plan s kojim smo ušli u utakmicu. Čekali smo svoje prigode iz kontre ili polukontre. Posebice nam je bilo važno da pokušamo ne primiti gol u tom njihovom naletu u prvih pola sata i to smo ostvarili. U drugom poluvremenu bilo je za očekivati da će oni još više stisnuti. Mi smo se možda previše i prerano uvukli u svojih 30 metara, a kada imaš suparnika koji može uputiti 20-30 centaršuteva onda se stvarno teško obraniti", analizirao je Capan prvu utakmicu odigranu u Gentu koji se dobro snašao u novoj ulozi. No, nakon što je u 57. probijen desni bok za izjednačenje rezultat novi problemi stigli su s ozljedom Kvržića. Izlaskom kapetana koji je i započeo akciju iz koje je Rijeka povela, Capan je prekomandiran na desni bok, a u preslagivanju je došlo do nesporazuma u obrani koju su domaćini znali iskoristiti. Srećom po Rijeku samo još jedan od udaraca završio je iza leđa Prskala.

Zagreb, 130719.
Stadion Maksimir.
Utakmica hrvatskog superkupa izmedju HNK Rijeka i GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Luka Capan.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

- Teško je držati koncentraciju tako dugo kada imaš tako puno posla. Nije to baš jednostavno i normalno da su oni kao napadači bili u prednosti. Kad protiv sebe imaš igrače za koje ne znaš u određenom trenutku kamo će krenuti nije lako. Istodobno kako smo se mi stalno branili bili smo fizički u sve lošijem stanju. Na kraju smo mogli primiti još jedan gol, tako da ovo i nije loš rezultat, rezimirao je Bišćanov džoker, igrač za specijalne zadatke, opaska koja je kod Capana izazvala zadovoljan osmjeh.

- Mogu pokriti više pozicija. Pokazao sam treneru da se može osloniti na mene i da ću svaki put kvalitetno i s voljom odraditi tu poziciju na kojoj igram. Meni osobno nije teško, jer najvažnije je da igraš. Uz takav stav brzo se prilagodim i nemam problema s posebnim zadacima, ističe Capan i baca pogled unaprijed, na uzvratnu utakmicu na Rujevici koja će po njegovima riječima biti potpuno drugačija.

- Moje je dojam da se može igrati protiv njih. Da nisu uopće toliko agresivni, da ima prostora za odigrati slobodno paseve i doći u završnicu. Sada pogotovo, jer smo u rezultatskom minusu, morat ćemo napast i mislim da bi to trebalo biti puno otvorenije i puno bolje prema naprijed nego što je bilo u prvoj utakmici. Imamo kapital gola u gostima i kada se stvari malo slegnu sigurno da ćemo biti raspoloženiji i vedriji. Normalno je i prirodno da nisu baš oduševljen kada zabiješ i povedeš, pa onda izgubiš. Možda bi bili raspoloženiji da smo gubili 2-0, pa onda smanjili, ali u načelu ostvarili smo cilj. Imamo živ rezultat za uzvratnu utakmicu na svom terenu, pred svojom publikom. Imamo priliku i pokušat ćemo je iskoristiti na najbolji mogući način, zaključuje Capan.

Linker
24. travanj 2024 19:47