Sportske novosti
'DINAMO JE PRVI FAVORIT'

BIVŠI DINAMOVAC I DOBAR POZNAVATELJ TURSKOG NOGOMETA PROGNOZIRA: 'Dinamo i Fenerbahče idu do kraja'

STJEPAN TOMAS Negdašnji hrvatski reprezentativac, a danas pomoćni trener u Rizesporu, još uvijek je oduševljen Dinamom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. rujan 2018. 10:23

Uskoro, 30. rujna Dinamov suparnik u Europskoj ligi gostuje u ligaškom dvoboju kod Rizea na čijoj će klupi u toj utakmici već sjediti Stjepan Tomas.

- Okan Buruk i ja preuzimamo Rize. Upravo danas idem ponovno u Tursku i primamo se posla - kazao nam je Tomas koji tako završava odmor u Hrvatskoj.

U Maksimiru je gledao Dinamo i Fenerbahče, svoj negdašnji klub, družio se s predsjednikom Alijem Kocom i članovima Uprave.

- U četvrtak smo vidjeli vrhunsku predstavu Dinama koji je iskazao taktičku disciplinu. Svi igrači bili su iza lopte, nisu dali Feneru ni prostora ni vremena da bilo što napravi. Iako je on radio neku rotaciju, odmorio pojedince za Bešiktaš, ali bez obzira na to radi se o velikom klubu, instituciji, a europske utakmice su uvijek bitne - komentirao je Tomas, a s druženja s čelnicima Fenerbahčea, na kojima je bio i Miki Rapaić, prenosi dojmove.

- Bili su jako šokirani, ipak je Dinamo dao četiri gola i još imao nekoliko šansi. Mogli su ih unakaziti. Nisu to očekivali, mislili su da su puno jači od Dinama, čak da će se možda prošetati, ali na terenu to nije bilo tako.

Može li Koc sa suradnicima vratiti Fenerbahče na razine starog sjaja?

- Tek su došli. Trebat će vremena da se pohvataju konci, iako je on godinama bio u Upravi, nije netko novi tko ne bi poznavao prilike. Promijenili su dosta ekipu, doveli veći broj igrača, ne može odmah sve sjesti na svoje mjesto.

Njemu je bilo drago ponovno se družiti s ljudima iz bivšeg kluba. On je specijalan slučaj zato što je igrao i za Galatasaray, štoviše iz Fenera je otišao kod najmrskijeg rivala.

- Sigurno da mi je bilo drago.

Možda se i vratite kao trener?

- Nikad se ne zna, tko zna kuda nas putevi vode…

Kome dajete veće šanse za prolaz skupine, Modrima ili Turcima?

- Po ovom što je Dinamo pokazao on je glavni favorit za prvo mjesto. No, treba vidjeti kako će igrati dalje, sad je gostovanje kod Anderlechta. Ipak, koliko je god ovo potreslo Fener, on će se oporaviti i moja je prognoza da će Dinamo i Fener proći dalje.

Je li Nizozemac Phillip Cocu u stanju podići ekipu ili se može dogoditi da ostane bez posla ako danas padne od Bešiktaša?

- Ukoliko se dogodi da kod kuće kiksaju protiv Bešiktaša, sve je moguće. Činjenica je da si ne smiju dopustiti da zaostaju puno bodova u prvenstvu. Bile bi goleme turbulencije u slučaju poraza. Prevelika je to priča, previše navijača, izražene ambicije, predsjednik je novi i želi uspjeh.

No, zašto je Fenerbačhe toliko potonuo? U čemu je problem? Pa po imenima i nema tako loše igrače koliko su slabi u izvedbi na terenu.

- Značajna je stvar da nisu uigrani, da se igrači koji su došli nisu adaptirali. Ne igraju loše samo u Europi nego i prvenstvu, a oni ne daju puno vremena trenerima, nemaju strpljenja -konstatirao je Tomas o Dinamovu suparniku.

Dakle, Okan Buruk, negdašnji reprezentativac Turske, as Galatasaraya i milanskog Intera, koji je igrao i za Bešiktaš, potpisao je za Rize u kojem nastavlja trenersku karijeru. S njim ide i Stjepan Tomas koji mu je pomoćnik već na trećoj adresi, posljednja je bila Akhisar.

- Eto, idem u Tursku, ponovno. Okan je moj veliki prijatelj, volim raditi s njm, dugo smo zajedno.

Međutim, prije biste mogli preuzeti Galatasaray, jednog dana, zbog njegovog pedigrea, nego Fener?

- Ha, s obzirom na karijere, tako je. Ali u Turskoj je sve moguće. On je igrao za Galatu, ja i za Fener… Nikad se ne zna - zaključio je Tomas.

Linker
20. travanj 2024 01:25