Damir Sencar/EuroFootball/Getty Images
DOLAZI U ISTANBUL?

BIVŠI DINAMOVAC UVJEREN U NOVO EUROPSKO SLAVLJE MODRIH 'Fenerbahče je baš, baš loš, trebali smo im zabiti barem tri-četiri komada'

LUIS IBANEZ Bivši Dinamov Argentinac u Trabzonsporu nakon pobjede nad suparnikom Modrih u Europskoj ligi
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. studeni 2018. 21:37

Buđenje je bilo kao iz sna, jutro nakon pobjede nad Fenerbahčeom, pogled s terase prema moru. Trabzon je u nedjelju slavio veliki trijumf, navijači u transu, pao je veliki Fener. Koliko god imao lošu sezonu, za sve klubove u turskoj Fenerbahče je veliki magnet, svi ga žele pobijediti. Eto, Trabzonspor je uspio.

- Velika pobjeda, veliko slavlje. Znate, Trabzonspor godinama nije pobijedio Fener (osam godina, nap. a.), a tada je od Fenera i izgubio naslov s jednakim brojem bodova, navijači nisu zaboravili tu sezonu i otada sanjaju trijumf. Bilo je uistinu veselo nakon pobjede, baš svi zajedno guštamo. A i nama je to slavlje donijelo mir, sad smo se za neko vrijeme maknuli iz opasne zone, lakše se diše. Iako, u Turskoj nema opuštanja, dvije-tri pobjede zaredom nose ti borbu za vrh, dva-tri poraza u nizu borbu za ostanak. Ali, da je pobjeda vrijedna, to je nedvojbeno - javio se iz Trabzona Luis Ibanez, bivši Dinamov lijevi bek, koji je utakmicu prosijedio na klupi.

To je za njega jedina loša vijest u čitavoj priči.

- Iskreno, nadao sam se da ću igrati ovu utakmicu, ali trener je odlučio ne mijenjati sastav, jer momčadi u zadnje vrijeme ide dobro. Ljetos sam bio blizu odlaska, trener je inizistirao da ostanem, na početku sam bio standardan. Sad je lijevi bek Novak i zabio Feneru... Ma, dobro, glavno da momčad pobjeđuje, a što će biti sa mnom, vidjet ćemo na zimu. Naravno, ne budem li igrao, potražit ću drugi klub. Ali, o tom potom.

Vratimo se Fenerbahčeu. Utakmica je završila 2:1 za Trabzonspor, no kakvo je lice prikazao Dinamov europski suparnik?

- Ma, ništa. Fenerbahče je loš, baš loš. Doista sam očekivao više, a kako se utakmica kretala mogli smo zabiti još tri, četiri komada. Imali smo puno prilika, na kraju spašavali vodstvo, oni su smanjili na 2:1, pokušali u završnici nešto na ho-ruk, imali priliku, međutim, nisu uspjeli zabiti. Ja ne znam što se događa s Fenerom, možda doista ti igrači nisu tako dobri kako izgledaju na papiru. Ne znam što su sve uzroci takvih predstava, ali stvarno nema nikakvog pomaka u Fenerovoj igri. Mislio sam i da će se nakon promjene trenera vidjeti neki pozitivan šok, da će momčad proigrati, ali - ništa. Fenerbahče se od poraza u Maksimiru ništa nije promijenio nabolje.

Zagreb,210714.
Zracna luka Zagreb.
Momcad GNK Dinamo otputovala danas u Vilnius (Litva), na uzvrat 2. predkola Lige prvaka, utakmica sa Litvanskim Zalgirisom.
Na fotografiji: Luis Ibanez.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Znači, Dinamo dolazi u Istanbul u velikoj prilici da i tamo upiše tri boda?

- Apsolutno! Dinamo se nema čega bojati, bude li igrao onako kako je igrao i dosad, može odnijeti bodove i u Istanbulu. Kažem, Fener ničime ne impresionira, iako, protiv nas je igrao i bez dva-tri važna igrača, ali to ne mijenja čitavu priču i dojam. K tome, ne bih se čudio da stadion ne bude pun, nije bio ni u zadnje dvije utakmice u prvenstvu, što je za Fener vrlo neobično. Navijači su ljutiti na igrače, trenera, teško im je sve to gledati. Iako, ja bih volio da tribine budu pune i da Dinamovi igrači također osjete tu atmosferu i da ih dodatno motivira za dobru utakmicu.

Priča Ibanez kako prati Modre, čuje se s nekima u svlačionici pod jugom.

- Nema tamo više puno igrača iz moga doba, čujem se ponekad s Ademijem i Olmom. Baš mi je drago za Danija, kad se sjetim koliko sam znao ljude uvjeravati da će postati pravi igrač. Soudani i ja uvijek smo govorili da je Olmo ‘taj’, da će to pokazati vrlo brzo, neki su nam govorili da pretjerujem, da ne znaju što vidimo posebno u tom klincu. Meni uopće nije iznenađenje što je proigrao i što ga već gledaju veliki klubovi, Olmo je klasa. Čujem od svih njih da je atmosfera odlična, da su prava škvadra, baš mi je drago da su napravili ono što Dinamo toliko dugo nije uspio. Ne moram ni reći da će se kroz prvenstvo do kraja prošetati.

Zanimljivo, do tog uspjeha Dinamo je došao bez ijednog Južnoamerikanca u momčadi?

- Ha-ha, tako je ispalo da dok nema Brazilaca, Argentinaca, Čileanaca... Dinamo prezimi u Europi.

Kad smo već kod Južne Amerike, znamo da je Lucho veliki navijač Boce Juniorsa. Prati što se događa u domovini, rastužuju ga vijesti koje dolaze odande.

- To je strašno, slušam i gledam što se tamo događa i bojim se da je sve to samo posljedica stanja u državi. Argentina je u teškom kaosu, u velikoj krizi i ovi neredi i odgoda utakmice samo su jedan način na koji se to prikazuje. Strah me da će sve eskalirati, eksplodirati, da će se Argentina opet naći u teškoj situaciji kao 2001. I zamislite tugu tih ljudi, u toj teškoj situaciji kupili su ulaznice za utakmicu, onda utakmice nema. Sve skupa loše, tko zna kako će sve završiti.

Iako, nije prvi put da gledamo nerede kao dio velikog sraza Boce i Rivera.

- Iskreno, svi su očekivali nerede, ali nakon utakmice. Znate kako je, pobjednik ima veliku feštu i slavi, gubitnici tuguju i bijesne i tu često dođe do nereda. Ali ovo, da se utakmica uopće ne odigra, da gledate kako ljudi na cesti uništavaju automobile, bojim se da je to jedna šira priča i odraz općeg stanja u državi.

Za kraj je dodao:

- Planiram doći na utakmicu u Istanbul, nije mi daleko, sat i pol leta. Volio bih doći podržati Dinamo u tom dvoboju.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 07:53