Foto: Ante Cizmic / CROPIX
'FEŠTA OD NOGOMETA'

BIVŠI HAJDUKOVAC I DOBAR POZNAVATELJ PREMIERSHIPA OTKRIO RECEPT ZA USPJEH PROTIV EVERTONA 'Spadaju u vrh engleskog nogometa. Šansi će biti, samo...'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 05. kolovoz 2017. 19:08

Ivica Mornar, nekadašnji hajdukovac, u svojoj bogatoj karijeri nosio je i dres Portsmoutha u engleskoj Premier ligi te se susretao s Evertonom, play-off protivnikom Bijelih za ulazak u Europsku ligu. Izlazak na neki travnjak na engleskom teritoriju poseban je osjećaj za nogometaša, ipak je to kolijevka nogometa. Vijest da je Hajduk izvukao baš Everton Mornara je razveselila.

- Bit će to dvije dobre utakmice, nema sumnje, pravi praznik nogometa i tamo i ovdje. Meni je osobno drago da je Hajduk izvukao protivnika kao što je Everton, to je puno bolje nego da dobiješ neku neatraktivnu ekipu od koje možeš ispasti. Ovako će to biti fešta od nogometa. Kad igraš protiv ekipe koja je bolja od tebe, samim si time motiviraniji, nosi te želja za dokazivanjem na višoj razini. Što reći o Evertonu, on spada u sam vrh engleskoga nogometa, već je godinama u gornjem domu, odmah iza prvih pet-šest momčadi.

Ovo su ljeto u klub vratili Waynea Rooneya...

- On je legenda kluba, čitao sam da je dobio odlične uvjete. I on se želi dokazati, odigrati dvije-tri sezone u matičnom klubu na najvećoj razini. Neću reći da će mu to biti labuđi pjev, ali sigurno je velik motiv igrati kod kuće, pred svojim navijačima, pogotovo što posljednje dvije godine nije puno igrao, često su ga selili s pozicije na poziciju, nije imao puno prostora u Manchester Unitedu. Vratio se sada na velika vrata, nema slađe nego tako, pred kraj karijere, odigrati za klub u kojemu si ponikao.

Kako je igrati na Goodison Parku?

- Ja sam osobno tri puta igrao protiv Evertona, dva puta u Premier ligi i još jednom na trokut-turniru dok sam bio član Standarda. Na svakom je engleskom stadionu predivno igrati, tko to nije doživio, teško može razumjeti. Oni njeguju tipičan engleski stil s dosta ubacivanja, premda su poprimili i drugačijeg štiha otkako im je trener Koeman. Englezi žive za nogomet, od Pepsi lige pa do Premierlige, stadioni su ispunjeni, nema veze s kim se igra, kakve je snage protivnik...

Koeman je za malo starije istinska zvijezda, kao igrač i kao trener.


Ante Erceg Goal HD - Hajduk Split 1 - 0 Brondby... by sportsplay

- On je zaista veličina, tu je par godina i donio im je dosta novoga. Ne mogu oni tek tako odustati od engleskoga stila, ali on je uvelike zaslužan za to što je Romelu Lukaku igrao tako dobro i dao “vriću” golova, što mu je donijelo velik transfer u Manchester United. Isto su tako dosta i potrošili, uložili su u ekipu, ali to ne treba ništa značiti za konačni rezultat. Njima nije problem pratiti igrača. Mislim da će Hajduk imati svojih šansi, jedna je od njih i što su u Evertonu doveli dosta novih igrača, treba to uigrati, a oni i kasnije počinju s natjecanjem. Hajduk iza sebe već ima dosta utakmica ove sezone koje je odigrao fenomenalno. Grad leti na krilima rezultata Hajduka, nama ne treba puno da se digne euforija. Moja je poruka igračima da igraju bez straha, šansi će biti, samo treba greške svesti na minimum. Hajduk je u povijesti radio greške u velikim utakmicama baš zbog straha, pod pritiskom. Treba ući bez pretjeranog respekta, odigrati što bolje. Drago mi je da su svi hrvatski predstavnici prošli dalje, pogotovo Osijek protiv bahatih Nizozemaca, koji su, koliko čitam, svašta izjavljivali. To je dokaz da imamo kvalitetu. Da Hajduk prođe Everton, to bio bio vrhunac, a mi imamo dišpet, ne treba nam puno da budemo ludi u negativnom, ali i u pozitivnom smislu.


Ante Erceg GOAL HD - Hajduk Split (Cro) 2 - 0... by 87taras

Mornar je optimist po pitanju Hajduka.

- Naša je prednost što smo odigrali dosta utakmica i što je ekipa ostala na okupu, a došao je Radošević, koji je dosta napredovao. Otišao je lani Kalinić, ali ga je Stipica odlično naslijedio. Hajduk gura dobro. Vlašić se nakon oscilacija nametnuo na terenu, Erceg je u naletu, a može još bolje, znam da ima prostora. Futacs je prvi strijelac lige, tu je Ohandza, a meni se posebno svidio Hamza, potkovan je tehnički, zna dodati. Hajduk mora vjerovati protiv Evertona.

Split, 261215. 
14. po redu malonogometni turnir Cetiri kafica Memorijal Dino Petrinovic  u velikoj dvorani SC Gripe. 
Na fotografiji: Ivica Mornar, najbolji igrac po misljenju novinara.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

A protiv Dinama u nedjelju?

- Gledao sam Dinamo, nije me baš impresionirao, tako da me ta utakmica veseli. Bit će to pravi derbi, a za Hajduk je dobro da ima takvu utakmicu prije Evertona. Dobro, bilo je pražnjenje protiv Bröndbyja, ali derbi iz tebe izvuče najbolje.

Linker
19. travanj 2024 09:01