Slavlje nogometaša Zrinjskog
 Denis Kapetović
NADMAŠIO LEGENDU

BIVŠI HAJDUKOVAC OVIH JE DANA NAJPOPULARNIJI I NAJTRAŽENIJI STANOVNIK MOSTARA Nakon prvoklasne senzacije zacementirao si je ‘polubožanski’ status

EUROPSKA LIGA Mostarski Zrinjski s hrvatskim trenerom na klupi napravio iznenađenje izbacivši nizozemski Utrecht u 2. kolu kvalifikacija
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 03. kolovoz 2019. 16:30

Blaž Slišković je u svoja tri mandata na klupi Zrinjskog, u ukupno četiri godine, često bio najveća zvijezda svoje momčadi, bez obzira kakav roster imao. No, čak ni njegova popularnost nije bila visoka poput ove koju Hari Vukas uživa nakon samo mjesec i pol dana stanovanja u Mostaru.

Splitski stručnjak proslavio se u dvije utakmice s nizozemskim Utrechtom u 2. kolu kvalifikacija za Europsku ligu. U prvoj je izborio 1:1 u Nizozemskoj, a nakon ove druge, dramatične pobjede 2:1 u produžetku, zacementirao si je ‘polubožanski’ status u Mostaru, barem onom dijelu koji živi za Zrinjski.

- Prije svega čestitao bih mojim igračima, koji su stvarno dali zadnji atom za ovaj uspjeh. I pun stadion, navijanje Ultrasa, sve to pridonijelo je da izdrže do kraja. Ovo je veliki uspjeh i drago mi je da sam dio toga, jer vidio sam koliko grad diše zajedno s ovim klubom. Uspjeli smo razveseliti i navijače i nas same, i nitko nije sretniji od nas - kazao je Vukas poslije iscrpljujućih 120 minuta.

Uspjeli se vratiti

Utrecht je bio ogromni favorit uoči uzvrata i razvoj situacije na terenu sugerirao je da će to potvrditi. Nizozemci su poveli pred kraj prvog dijela, no u drugom dijelu istrčala je drukčija Vukasova momčad. Hadžić je izjednačio u 65. minuti, a u 111. minuti crnogorski reprezentativac Staniša Mandić iskoristio je nonšalanciju nizozemskog vratara i bacio tribine u trans.

- Činjenica je da u prvom poluvremenu nismo pokazali što možemo. Nedostajalo je malo odlučnosti, da kad osvojimo loptu znamo što s njom i kako, međutim, kao da se uvukla neka nesigurnost. Tek krajem prvog poluvremena, kada smo se počeli malo dizati i kad smo krenuli s onim što želimo, dogodio se taj nesretno primljen gol.

Taj ‘nesretno primljen gol’ ne viđa se često. Golman Ivan Brkić je radio čuda u prvoj utakmici u Utrechtu, a sada si je dopustio da mu relativno neopasan udarac Gustafsona iz slobodnjaka prođe kroz ruke i kroz noge. Takav gol presjekao bi mnoge momčadi, ali ne i Vukasovu.

- Vjerujte mi da moje igrače nije presjekao taj gol, nije, jer smo znali da ako želimo napraviti uspjeh, moramo dati taj gol. I onda smo u poluvremenu smirili momke, utuvili smo im u glavu da oni to mogu, da Utrecht nije bauk. Jest to kvalitetna momčad, ali s njima se može igrati. I zbilja sam ponosan na to drugo poluvrijeme, zabili smo gol, čak napravili i pritisak i odvukli utakmicu u produžetke. A vidjeli ste i sami da ni oni nisu puno spremniji od nas, osobno se ne mogu sjetiti niti jedne njihove šanse u drugom poluvremenu, čak i produžecima. Jedino onaj slobodnjak koji je Brkić dobro skinuo.

Denis Kapetović

U 3. kolu kvalifikacija suparnik Zrinjskom bit će švedski Malmö, koji je izbacio slovenske Domžale. Šveđani nisu jaki, ali ni atraktivni kao Utrecht, ali će svejedno biti favoriti protiv doprvaka BiH.

- Malmö dolazi iz švedske lige koja nije tako kvalitetna kao nizozemska, ali naravno da nikoga nećemo podcijeniti. Oni su u startu u prednosti, jer igraju svoje prvenstvo već duže vrijeme. Analizirat ćemo ih, skautirati i pripremiti momčad da do tada bude prava i da istrčimo kao lavovi, te ostvarimo dobar rezultat.

Sam Hari Vukas više puta je ponovio kako je klub napravio odličan posao omogućivši mu da bira između 20 i više podjednako kvalitetnih igrača. Ipak, neki od njih, poput vratara Brkića, Damira Šovšića ili Staniše Mandića, odigrali su svih šest utakmica u nešto više od mjesec dana.

- Željeli smo ovo, da imamo što više europskih susreta, pa kad smo dobili neka traje. Meni je ova utakmica pokazala koliko puno možemo. Nekima je ovo bila četvrta utakmica zaredom i neki od njih su 120 minuta proveli na terenu protiv Utrechta. Ugodno sam iznenađen fizičkom spremom naših momaka, jer nije lako nositi se s ekipom koja igra u tako visokom ritmu - zaključio je Vukas.

I trener ‘zaružio’ u noći nakon velike pobjede

Hari Vukas je ovih dana najpopularniji i najtraženiji stanovnik Mostara, svatko bi popio piće s njim ili se barem slikao. Nakon utakmice s Utrechtom i sam splitski trener malo je ‘zaružio’, pa je popio koju i s predsjednikom kluba Denisom Lasićem i drugim članovima uprave. Vukas je dugo u nogometu i zna da je popularnost relativna, da se brzo sve može okrenuti kontra njega ako rezultati ne budu pravi, ali zaslužio je da barem sada može uživati u besplatnim pićima koja mu ljudi šalju gdje god se pojavi.

Van den Brom: Ispala je bolja momčad

I nakon što niti u jednoj utakmici njegova momčad nije uspjela pobijediti Zrinjski, trener Utrechta John van den Brom uvjeren je da je Utrecht bolji od mostarske momčadi.

- Prošlog tjedna smo bili puno bolji, ali jednostavno nismo imali sreće. Kada se sagledaju obje utakmice vidljivo je da smo bolja momčad. I uzvratu smo imali puno prilika završiti posao, ali kada nismo uspjeli bili smo kažnjeni. I zato nas to najviše boli - kazao je Van den Brom.

Linker
24. travanj 2024 15:44