Luka Vučko
 FOTO: R. Valai / ALL
MIŠLJENJA hajdukovaca

BIVŠI HAJDUKOVCI OTKRIVAJU PROBLEM: RIBA SMRDI OD GLAVE! Klub ne funkcionira na pravi način, a Željko Kopić nije glavni krivac i ne treba ga smijeniti

Bivši igrači Hajduka Branko Karačić i Luka Vučko nakon Steaue
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 19. kolovoz 2018. 10:50

Hajduk se oprostio od Europe, prvi put u zadnjih pet godina ispao je prije play-offa, ovaj put na nikad bolniji i tužniji način, pogotkom u sudačkoj nadoknadi kada se već razmišljalo o putu u Beč idući četvrtak na ogled protiv Rapida. No Benzarov centaršut zdesna koji je preletio Posavca i stigao na glavu Gnoherea, koji je zabio, ostavio je Hajduk pred vratima raja jer je Rapid nudio priliku za borbu za ulazak u Europsku ligu.

Hajduk je ostao kratak, sekunde su ga dijelile od sljedeće runde, a aktualni trenutak ni u kojem slučaju nije dobar. Ispalo se iz Europe, u prvenstvu se dosta zaostalo nakon samo tri kola...

Što na to kažu bivši igrači Hajduka, koji su sigurno protrnuli u zadnjim sekundama kada je Gnohere zabio. Branko Karačić igrao je u Hajduku kada je splitski klub bio u Europi u jesen, a sada su vremena drugačija, put je do elite teži. Kako Karačić vidi aktualni trenutak Hajduka nakon ispadanja iz Europe?

- Puno je toga ispremještano, pa je uopće teško komentirati. U Hajduku su svake godine nove pretumbacije, što sigurno nije dobro za klub takvoga renomea. Teško mi je uopće reći kako klub funkcionira, po kojim parametrima. Ovako mi se, iz daljine, čini da postoje dvije struje. Previše je nepoznanica.

Puno je nepoznanica

Što je Hajduku nedostajalo da prođe Steauu, kako ste vidjeli utakmicu?

- Utakmica je bila jako loša, loši su bili i Steaua i Hajduk. Hajduk je išao, normalno, na rezultat, nije ništa riskirao. Smatram da se Hajduk trebao postaviti malo hrabrije, da u utakmici ne bude u zaostatku i na kraju je došao do mogućnosti da prođe dalje. Međutim, kako si se postavio u utakmici, tako ti se i vrati. Ne znam tko rukovodi, dovode se igrači koji su skupo plaćeni, neki se prodaju. Kažem, puno nepoznanica. Nižić ne igra, a zašto ne igra?

Kolika je krivica trenera Kopića, koji, istina, nije mogao utjecati na gol u 93. minuti?

- Nikad nisam za to da se trener mijenja. Ja sam također trener, bez obzira na to što sam sad bez posla. Nažalost, treneri na kraju uvijek plate i danak pa će ga vjerojatno na kraju platiti i Kopić. Ali ja nisam za promjenu trenera. Naravno, lakše je skinuti jednoga čovjeka nego deset igrača ili nešto veće. Ali kako se ono kaže, riba smrdi od glave.

Situacija na kraju

Što sada Hajduku preostaje Hajduku nakon ispadanja u Europi i zaostatka u prvenstvu?

- Preostale su muke. Tko god dođe za trenera ukoliko dođe do promjene. Muke su sada za navijače, trenera i upravu. Navijači nisu naučili da se bore za ovo gdje je trenutno Hajduk, ali ponavljam bit će muka i pitanje kako će se sve izvesti na pravi put. Puno je nepoznanica, od nedolaska bivših igrača na utakmice, do svađa igrača, do zaključka nadzornoga odbora da trener ne može biti bivši igrač. Ukratko, previše nepoznanica i to mi nije jasno kao ni parametri da neki igrač ili trener dođe u Hajduk - rekao je Karačić.

Luka Vučko bio je dio generacije koja je zadnji put, 2005. godine, osvojila prvenstvo. I njega je pogodilo ispadanje Hajduka na ranijoj prepreci nego prijašnjih godina.

- Ako ćemo gledati financijski i sportski, sigurno je šok ovako izgubiti utakmicu, primivši pogodak u zadnjim trenucima. Nevezano za ispadanje iz Europe, mislim da u Hajduku ima stvari koje nisu riješene. Obje utakmice nisu obilovale kvalitetom, oba su trenera išla na rezultat. Hajduk je imao vrhunski rezultat, ali se dogodila ta situacija na kraju. Najlakše je sada okriviti Posaveca, koji je krivo procijenio loptu, ali je, po meni, nevjerojatno da u zadnjim trenucima dođe do centaršuta i da protivnički igrači ostanu sami.

Loš start u ligi

Nije se dobro krenulo ni u HNL-u, gurajući Europu uz težak domaći raspored, Hajduk je u domaćem prvenstvu na samo dva boda iz tri kola...

- Loš je start u ligi, Hajduk je krenuo slabo i velik je razmak, a velikom je broju igrača status nedefiniran, ne zna se ostaju li ili odlaze. Eto, dogodilo se da je mladi Palaversa igrao prvo poluvrijeme sa Slavijom, a poslije ga više nema. Također, mislim da stranci koji su sada u Hajduku kvalitetom nisu toliko bolji od domaćih igrača.

Kolika je odgovornost trenera, trebaju li po tom pitanju zaokreti?

- Kopić je jedno vrijeme stvarno podignuo Hajduk, ali su se sad pojavili problemi. Uvijek ću biti na strani kolege kojemu nije lako jer ima nedefiniran status oko dosta igrača. Mislim da on i klub trebaju napraviti zaokret i okrenuti se mladim igračima, isprofilirati mlade momke koji znaju što je Hajdukov dres. Smatram da u prvenstvu nije još ništa izgubljeno, prošla su tek tri kola, igra se četverokružno. Premda mi Dinamo od dolaska Bjelice djeluje jako ozbiljno, nije sve još izgubljeno, bit će još derbija. No Hajduk mora početi dobivati utakmice - poručio je Vučko.

Linker
20. travanj 2024 04:02