Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
OPASAN I TEŽAK SUPARNIK

BIVŠI KAPETAN RIJEKE I DIJETE KLUBA JAKO DOBRO ZNA KAKAV JE RB SALZBURG 'Kod kuće su praktički nesavladivi, melju protivnike, lete po terenu'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 15. srpanj 2017. 12:55

Azerbajdžan, Austrija, Cipar, Grčka i Litva ili Bugarska? Nije uopće dvojbeno što bi odabrao riječki dobronamjerni turist, ili Pirej ili Salzburg, ali Rujevica je sigurno htjela druge protivnike, bez obzira na (mnogo) kompliciranija putovanja. Na kraju, kuglice su rekle - Red Bull! Valjda će nakon dvije utakmice u trećem pretkolu biti – Dead Bull, kao što je poručio jedan ironični internetski komentator, na Kvarneru već pomalo kultni.

Tko može dati bolji dojam o Red Bull Salzburgu nego onaj tko ih je gledao cijele prošle sezone, pa čak i igrao protiv njih? Naravno da je odmah nakon ždrijeba Ivan Močinić, bivši riječki kapetan, a sada veznjak bečkog Rapida, bio spreman za medijske pozive, što iz Hrvatske, što iz Austrije.

- Evo, reći ću vam prvo što mi je palo na pamet, a to je da Rijeka nije imala sreće u ždrijebu – kazao nam je Močinić između dva treninga.

Melju sve kod kuće

- Da se razumijemo, mislim da Rijeka može sa svima igrati, i da je izvukla Olympiakos isto bih vam to rekao, ali Red Bull je strašno opasan protivnik. Znam o čemu pričam, igrao sam protiv njih i znam kakvu kvalitetu posjeduju. Kod kuće su praktički nesavladivi, melju protivnike visokim presingom, lete po terenu...

Osnovna internetska pretraga kaže da su s posudbe vratili Izraelca Debbura, da je i dalje tamo Jonathan Lazaro koji je lani Dinamu zabio dva pogotka, da imaju Japanca Minamina i Južnokorejanca Hwanga, kosovskog reprezentativca Valona Berishu...

- Tako je, a nijedan od tih igrača koji ste nabrojali nema preko 25 godina! Jako su živi, mislim da Red Bull nema niti jednog nogometaša za kojeg bih rekao da nije brz, igraju strahovito brz nogomet s većinom mladim igračima. Mnogo ulažu u školu nogometa, u tu svoju ultramodernu akademiju iz koje crpe igrače.

Tea Cimas / Hanza Media
Tea Cimas / Hanza Media / CROPIX

Ipak, određene promjene su se kod Red Bulla dogodile ovog ljeta.

- Da, i tu je možda Rijekina šansa jer procjenjujem da će se oni dizati kako odmiče sezone. Nema više trenera Oscara Garcije, u Krasnodar je otišao jedan strašan Brazilac Wanderson, on im je po meni bio najbolji igrač, zatim je Konrad Leimer otišao u Leipzig, kao što otiđe svatko tko se pokaže ekstra u austrijskom prvenstvu. Ali, kažem vam, Lazaro, Berisha, Minamino... To možda nisu neka poznata imena, ali su jako dobri igrači.

Priča Močinić kako je austrijskim prvacima Liga prvaka svake godine primarni cilj, iako...

Žele do elite

- Vlasnik sada više novaca i vremena posvećuje RB Leipzigu. Kad smo već kod toga, znam da je postojala priča da možda neće smjeti igrati u Ligi prvaka ako RB Salzburg uđe, ne znam na koji način je to riješeno... Uglavnom, da, oni se svake godine baš pripremaju za ulazak u skupine Lige prvaka, lani su ispali od Dinama i to je u austrijskim medijima tretirano kao velik promašaj.

Red Bull Arena je fenomenalan stadion, sjećamo se iz nekih davnijih vremena da je na njemu bila umjetna podloga, ali veznjak Rapida nas ispravlja.

- Ne, ne, nema više toga, sad je prirodna trava. Stadion je čudo, ali atmosfera na njemu je, ‘ajmo je nazvati, obiteljskom. Imaju skupinu svojih navijača iza gola, no malo pripadnika ima, na utakmice općenito dođe 3-4 tisuće ljudi. Ovo je ipak Liga prvaka, pa ih očekujem maksimalno deset, međutim, Rijeka se ne mora nimalo bojati atmosfere, tamo se udara onim zračnim udaraljkama, kao na košarci ili tenisu kad je Davis Cup. U austrijskom prvenstvu su baš jako dominantni, mislim da na proljeće nisu izgubili niti jednu utakmicu. Ali, dobro, nije ni Rijeka nikada izgubila na Rujevici...

Nisu još uigrani

Prema svemu što nam je Močinić ispričao, ispada da se radi o teško prolaznom protivniku.

- Rijeka ima šanse i može igrati s njima! Ako je mogao Dinamo lani, onda sigurno može i Rijeka sada, u to sam siguran. Kažem, donekle su promijenili momčad, iako ne naročito, i trenera te znaju biti ranjivi posebno u ljetnim mjesecima kada nisu toliko uigrani. Sjećam se kad smo igrali protiv Stuttgarta, malo ljudi nam je davalo šanse, a mi smo ih izbacili, zar ne? Baš zato vjerujem da će Matjaž Kek znati pripremiti ekipu za dvoboje sa Salzburgom i očekujem da će se pitanje prolaska odlučivati na Rujevici.

Zahvalili smo Močiniću na izvještaju iz prve ruke te ga zamolili da baš ne bude tako susretljiv s austrijskim kolegama.

- Ma njima ću reći da Rijeka nema pojma, da Red Bull lagano prolazi, ha, ha...

Iako oba suparnika još moraju odraditi uzvratne utakmice 2. pretkola, s obzirom na viđeno u prvim susretima, trebalo bi se dogoditi pravo čudo da se Rijeka i Red Bull Salzburg ne susretnu u 3. pretkolu Lige prvaka.

Austrijski prvak nam je dobro poznat, u prošlih osam godina odigrao je čak šest utakmica s Dinamom. Zagrebački klub prošle godine je bio bolji u play-offu te se plasirao u Ligu prvaka (1:2, 1:1), dvije godine prije toga RB Salzburg je u skupini Europske lige ostvario dvije uvjerljive pobjede (4:2, 5:1), dok je 2009. u trećem pretkolu Lige prvaka bio bolji od Modrih s domaćim remijem (1:1) i pobjedom u Maksimiru (2:1).

U novu sezonu austrijski je prvak ušao s pomlađenom momčadi, između ostalih klub su napustili Radošević, Wanderson, Schwegler i Laimer, a novi trener postao je 40-godišnji Nijemac Marco Rose.

Japanac, Korejac...

Prošle godine za rekordnih šest milijuna eura angažirali su izraelskog napadača Munasa Dabbura, a u sredini terena najskuplji je kosovski reprezentativac Valon Berisha. U ofenzivnom dijelu momčadi ključni su Japanac Minamino, Korejac Hwang i Austrijanac Lazaro, dok je mladi hrvatski reprezentativac Duje Ćaleta-Car stup obrane i standardan odabir na stoperskoj poziciji. Ovog ljeta iz Münchena 1860 doveli su 19-godišnjeg hrvatskog stopera Marina Pongračića, koji je također bio zanimljiv i Rijeci, ali je na kraju ipak završio u austrijskoj momčadi.

Dovoljno vremena

U prvom susretu 2. pretkola RB Salzburg je gostovao kod malteškog Hiberniansa i pobijedio s glatkih 3:0, pogocima Berishe iz jedanaesterca, te Minamina i Hwanga. Berisha je u 86. minuti ogleda na Malti zaradio izravni crveni karton, još nije poznato hoće li biti na raspolaganju za 3. pretkolo.

- Prije svega, za nas je vrlo važno da i uzvratnu utakmicu s Hiberniansom odigramo dobro i uspješno, tek tada se možemo koncentrirati na ono što će nam donijeti sljedeće pretkolo. O dva moguća suparnika u ovom trenutku ne znamo baš previše, ali imamo sasvim dovoljno vremena za pripremu - rekao je trener Marco Rose o ždrijebu 3. pretkola.

Linker
18. travanj 2024 10:40