Damir Krajac / CROPIX
ODBROJAVANJE DO ČETVRTKA

BJELICA UOČI VALENTINOVA U ČEŠKOJ: 'DESET IGRAČA ZA VIKTORIJU IMAM U GLAVI' Važna karika nije sto posto spremna, ali evo što 'kuha' trener Modrih

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. veljača 2019. 16:39

Jučerašnjom prijateljskom utakmicom protiv Sesveta počele su Dinamove pripreme za Valentinovo, za okršaj s Viktorijom iz Plzena. Sve je okrenuto gostovanju u Češkoj. Jučer smo u hladnom Maksimiru već osjećali onaj naboj prije europske utakmice. Svih ovih dana na startu proljetnog dijela sezone Modri su izbjegavali pričati o Česima, ali sad više nema razloga da se ne govori isključivo o toj još jednom povijesnoj utakmici koja čeka Zagrepčane. Imamo dojam da se jedva čeka taj sraz u Plzenu, da je za Modre stanka između posljednje utakmice euroutakmice s Fenerom u Istanbulu bila preduga.

Ipak, trener Bjelica se jučer u utrobi južne tribine dotakao utakmice s Istrom 1961 u kojoj njegova momčad nije briljirala.

- Mi smo protiv Istre odigrali ozbiljnu utakmicu u kojoj nismo briljirali, ali smo pobijedili i stvorili pet-šest odličnih prilika. Na kraju smo teško došli do trijumfa, ali smo ga apsolutno zaslužili - kaže Bjelica.

Nakon toga smo se, jasno, odmah prebacili na ono što sve najviše zanima. Pogled je uperen samo u jednu točku, u Viktoriju! Pitamo Bjelicu o snazi češkog kluba, što su pokazale analize, koje su nijhove jake, koje slabije strane?

- Viktoria nema previše promjena u momčadi u odnosu na jesenski dio sezone. U utakmici s Mladom Boleslav su igrali s devet igrača s kojima su igrali jesenas. Novi igrači su im bili na desnom krilu i u špici. Pozorno smo ih pratili, pogledali smo nekoliko njihovih utakmica. A protiv Mlade Boleslav smo ih gledali izravno, na utakmici je bio Jasmin Osmanović. Viktoria je ozbiljna i iskusna momčad, uigrani su, s mnogo igrača preko trideset godina. Iznimno su organizirani, nezgodni, rijetko gube utakmice, teško primaju pogotke. U obje utakmice, ako želimo proći, morat ćemo biti na maksimalnoj razini.

Očito, Dinamo će trebati u Plzenu i Zagrebu biti jako strpljiv, protiv momčadi kao što je Viktoria nema “ludovanja”, ne smije se dogoditi gubitak koncentracije, greške moraju biti svedene na minimum.

- Mi smo u subotu na utakmici protiv Istre 1961 trenirali strpljenje. I pokazali smo da možemo biti strpljivi. U posljednjih pola sata smo jače stisnuli papučici gasa kako bi pobijedili. Protiv Viktorije će trebati još više strpljenja, još više agresije i kombinatorike. Zapravo, trebat će nam mnogo toga više ako želimo nastaviti svoj uspješni europski put.

Perić bez pogreške

Posebno nas je zanimalo kakva je situacija s glavnim stoperskim parom Theophileom i Dilaverom. Gledali smo ih jučer na utakmici sa Sesvetama, ali svima je jasno da drugoligaš ne može biti mjerilo.

- Eto, Theophile je odigrao svih 90 minuta protiv Sesveta, on ovoga proljeća do sada nije igrao u HNL-u zbog poznatih problema. Dilaver je pak igrao protiv Rudeša. Tako da mu protiv Sesveta nismo trebali dati preveliku minutažu. Zadovoljan sam kako su odigrali i tjelesno podnijeli utakmicu.

Kad smo već kod stoperskog para, moramo primijetiti jednu činjenicu. U ovom trenutku Dino Perić djeluje odlično. Ali zaista odlično... Čovjek igra bez greške, postao je stoper koji nudi sigurnost. Ako Theophile bude imao problema zbog nedaća koje su ga zadesile, onda Modri ipak neće imati problema, čak nam se čini da je Perić u boljoj formi. Naravno, s druge strane, nije Bjelici lako mijenjati stoperski par koji je donio toliko europskih radosti najesen.

Strpljivi s Kadziorom

Bjelica svakako može biti sretan povratkom Ivana Šunjića...

- Da, Šunjić se vraća, on je važan kotačić u našoj momčadi. Njemu treba još malo vremena da se digne u formi, primarno u tjelesnoj. Tijekom proljeća će za nas biti važan igrač.

Najveća priča kad se radi o sastavu za Viktoriju stacionirana je na desnom boku. Izet Hajrović ne može igrati zbog kartona, a ionako ima problema s tetivom. Još na pripremama u Turskoj Bjelica nam je kazao da se kao njegova zamjena nameće Damian Kadzior, majstor prekida. Međutim, Poljak ima problema s ozljedom, njegov gležanj još nije posve spreman za sve napore.

- Kadzior još nije sto posto spreman. Prije utakmice s Istrom bio je jako pošten. Rekao mi je da nije u stanju momčadi pružiti sve što može. S Kadziorom moramo biti strpljivi. Obavit će neke dodatne preglede, pa ćemo više znati.

Nešto nepredviđeno

Ima, međutim, Bjelica rješenje za tu priču. Naime, Dani Olmo može igrati na toj desnoj strani, konačno tamo ga je trener i koristio protiv Rudeša u jednom razdoblju utakmice. To je, po nama, bolja varijanta nego da ga se gura na lijevu stranu, a Oršića nadesno. Olmo može podjednako dobro odigrati na obje strane, a Oršić je bitno bolji na lijevoj.

- Ne znam za što ću se odlučiti, uglavnom u četvrtak će igrati najspremniji. Protiv Istre smo željeli vidjeti koliko nam Olmo može dati na desnom krilu, koliko nam na istoj poziciji može dati Oršić, protiv Sesveta smo na desnom krilu vidjeli Šituma. U četvrtak ćemo se odlučiti.

Osim te, ima li Bjelica još koju nedoumicu? Ili već zna sastav za četvrtak?

- Sastav imam u glavi, ali nikad se ne zna, može se dogoditi nešto nepredviđeno. Onda sve skupa pada u vodu. Ali deset igrača za Viktoriju u četvrtak imam u glavi - zaključio je Bjelica.

Majer se diže tjelesno

Lovro Majer je sve bolji i bolji, kako ga vidi trener?

- Lovro se diže tjelesno. Mora se još malo priviknuti na odgovornost u igri koju zahtijevamo u našoj nogometnoj prezentaciji. Kad bude još tjelesno bolji, onda će to lakše podnositi - kaže Bjelica.

Zagreb, 100219.
Stadion u Maksimiru. 
Prijateljska utakmica GNK Dinamo - NK Sesvete.
Na fotografiji: Lovro Majer (10).
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Ademija još boli rame

Kakvo je stanje s kapetanom Arijanom Ademijem koji ima problema s ramenom?

- Rame ga još malo boli, ali vjerujem da s njim neće bit nikakvih problema kad se radi o utakmici s Viktorijom - veli trener.

Zagreb, 090219.
Stadion Maksimir.
Hrvatski Telekom Prva Liga, utakmica 1. HNL, 20. kolo, seniori, GNK Dinamo - NK Istra 1961.
Na fotografiji: Marin Grujevic, Arijan Ademi.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Linker
20. travanj 2024 06:37