CROPIX
DAN 'D' ZA DINAMO

BJELICA ZA SN U POSLJEDNJEM OBRAĆANJU PRIJE UTAKMICE OTKRIO FORMACIJU DINAMA BEZ TRI VAŽNA IGRAČA 'Mi nikada ne kukamo, nikada, pa nećemo ni sada!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. ožujak 2019. 20:49

Modri su u Lisabon stigli po još jedan rezultat za pamćenje, na tragu su četvrtfinala Europske lige. Raspoloženje u momčadi posve je isto kao tijekom cijele sezone. Dakle, izvrsno! Dečki su puni samopouzdanja, djeluju kao momčad koja ima veliku europsku vrijednost, koja zna što može, koja se ne plaši nikoga, pa ni velike Benfice na prepunom Luzu.

"Osjećamo se odlično, ovdje smo stigli s mnogo optimizma. Nema razloga da bude drukčije. Nakon prve utakmice s Benficom i ove nedjeljne s Rijekom možemo biti i više nego optimistični, vjerujem u momčad, vjerujem da ćemo dobro parirati suparniku te da ćemo na kraju biti bolji!"

To je rekao Nenad Bjelica, koji je kao i njegovi dečki hrabar i odlučan, zato i jest s Modrima autorizirao tako sjajne rezultate, zato i jest trener-pobjednik. Prednost od 1:0 iz Maksimira je zgodna, ali je li i varljiva?

"To je minimalna prednost. Na Luzu ćemo morati odigrati perfektnu utakmicu da bismo prošli. Svima nam je to posve jasno. Ali spremni smo svi dati svoj maksimum. Ukoliko damo maksimum, šanse za prolazak su jako velike."

Uživanje u ozračju

Što bi mogao biti ključ današnje utakmice?

"Moramo biti iznimno kompaktni, držati linije, usko stajati, zajedno se braniti, zajedno napadati, mislim da to može biti ključ za ulazak u četvrtfinale."

Već smo napisali da Modri djeluju kao ljudi koji se nikoga ne boje, koji su svjesni svoje snage. Ipak, mogu li biti impresionirani prepunim Luzom, fanatičnim navijanjem domaćih navijača?

"Ne vjerujem! Jest, Luz je vrhunski stadion, ali atmosfera neće biti vatrenija od one u Maksimiru. Bio sam na Luzu kad je Benfica igrala sa Chavezom. Navija jedna skupina navijača, nije to navijanje kompletnog stadiona kao što je bilo kod nas u Zagrebu. Ozračje će, naravno, biti sjajno, a moji dečki moraju samo uživati u njemu."

Modri će večeras igrati bez Šunjića, Ademija, Hajrovića i Leovca. Bitnih igrača, skoro bez polovice najbolje momčadi. Koliki će to biti hendikep?

"Uvijek je hendikep kad nedostaju igrači. Međutim, mi smo u mnogo utakmica pokazali da imamo širok kadar. Za današnji ogled trebaju spremni igrači, a mi imamo spremne igrače! Oni koji budu najspremniji, oni će igrati. Ako je netko na 70 posto kapaciteta, ne možemo ga koristiti. Mi nikada ne kukamo, nikada, pa nećemo ni sada. Naravno da nam nedostaju važni igrači, ali sve je to dio nogometne igre, ne treba se njima previše zamarati, nego pokušati odigrati najbolje, a svi igrači na terenu moraju dati maksimum."

Dinamo će danas istrčati u formaciji koju Bjelica uvijek koristi, dakle onoj 4-1-4-1. Trener se uvijek drži svoje ideje, svog stila, ne prilagođava formaciju suparniku.

"Nema razloga da se bilo što mijenja. Mi u toj formaciji funkcioniramo dobro, tako da je naravno nećemo mijenjati. Zaista nema potrebe za bilo kakvim promjenama."

Na lijevom bočnom igrat će Amir Rrahmani, ove sezone je pokazao da zaista sjajno može odigrati tu poziciju iako je stoper. Kazao je Bjelica da je protiv Rijeke bio perfektan. Može li na Luzu nastaviti u tom stilu?

"Rrahmani je kompletnu Europsku ligu igrao perfektno! Njega na lijevom boku nije nitko probio. Vrlo je stabilan. Na današnjoj utakmici ćemo na lijevom boku možda i trebati više defenzivu nego ofenzivu. Uvjeren sam da će svoj posao odraditi maksimalno ozbiljno te dati sve od sebe."

Svi rade na travnjaku

Podcrtava Bjelica da će kompletna momčad morati funkcionirati unisono, da će svi morati igrati obranu i napad. Tu će bitnu ulogu odigrati Bruno Petković kao napadač, morat će stiskati Benficine stopere kad će startati prema centru, bit će prva linija obrane.

VIDEO: Nikola Popović

"On je uvijek prva linija obrane. Stalno se brani s momčadi, vraća se nakon izgubljene lopte, pokušava je oduzeti, svojim impulsom daje momčadi dodatnu energiju. Ovo je momčad u kojoj svi rade i zbog toga imamo rezultate koje imamo."

Zanimalo nas je mišljenje Bjelice o tome je li Dinamo zapravo poljuljao Benficu onom pobjedom u Zagrebu? Naime, nakon toga je poraza momčad Brune Lagea prosula i bodove protiv Belenensesa, nije djelovala uvjerljivo?

"Ne znam... Vidjet ćemo. Teško mi je previše pričati o tome u kakvom su oni stanju. Nisam tamo da bih prepoznao njihovu situaciju, ne mogu kazati je li ih taj maksimirski poraz jako pogodio. Imaju kvalitetu, dobra su momčad, veliki su klub, iza sebe će imati svoju publiku. Mi ćemo im se suprotstaviti najbolje što možemo, pa ćemo na kraju vidjeti kako će završiti."

Rezultat nije garancija

Prije prve utakmice Bjelica je kazao da je Benfica favorit. Je li sad nakon maksimirskog trijumfa promijenio mišljenje?

"I dalje mislim da su oni lagani favoriti! Za nas nije najvažnija ova prednost od 1:0. Za nas je najvažnije da smo vidjeli kako se s Benficom možemo nositi, da s njima možemo igrati, da u određenim fazama igre možemo biti i bolji od njih. To je ono što nas pravi optimistima. Rezultat ne daje nikakve garancije. Međutim, način na koji smo igrali i kako smo im se suprotstavili, daje mi nadu u prolaz!"

Bi li jedan Dinamov pogodak na Luzu sve riješio?

"Ne znam. Sigurno da bi nam postignuti pogodak dao određenu mirnoću, a njih napravilo nervoznim. Mi ćemo u svakom slučaju krenuti po pogodak kao što smo uvijek radili. Zapravo, mi danas na Luzu ne idemo samo zabiti pogodak, mi idemo po pobjedu", zaključio je Nenad Bjelica.

Linker
24. travanj 2024 05:52