Getty Images
OPASAN SUPARNIK

ČESIMA PRED SUDARE S DINAMOM STIŽU DVA POJAČANJA Hrvat upozorava Modre 'Bit će posve neizvjesno, šanse su 50:50!'

MILAN MARTINOVIĆ Hrvatski menadžer sjajan je poznavatelj prilika u češkom nogometu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. prosinac 2018. 12:51

Aktualni češki prvak, Viktoria iz Plzena, grada piva, utjehu je pronašla u Europskoj ligi nakon osvajanja trećega mjesta u skupini G Lige prvaka, iza Reala i Rome, a ispred CSKA-a. Viktoria je trenutačno drugoplasirana momčad prvenstva Češke, u leđa gleda samo vodećoj Slaviji Prag. Viktoria je od 2010. godine čak pet puta osvajala naslov prvaka.

Stižu dva pojačanja

- Viktoria je do 2006. godine bila u problematičnoj situaciji i nije uspijevala stati na noge, čak su ispali i u drugu ligu. Financije su bile problem, pokušala je klub kupiti neka talijanska grupacija, ali to se izjalovilo - kaže hrvatski nogometni menadžer Milan Martinović, koji izvanredno poznaje situaciju u tamošnjem nogometu.

- I onda se, prije desetak godina, pojavio Tomaš Paclik, odvjetnik i ekonomist koji je godinama živio u SAD-u i surađivao je s brojnim američkim korporacijama koje su odlučile investirati u Češku. Izabrao je konzorcij ljudi i ušao u Viktoriju, doveo je na mjesto glavnog direktora svog poslovnog suradnika, vrlo sposobnog i probitačnog Adolfa Šadeka, vratio je klubu i dva velika sponzora, Škodu i svjetski poznatu pivovaru Plzenski Prazdroj (pivo Pilsen Urquel). Potom se dogovorio s gradom i klub je preuzeo dotad gradski stadion, koji je prije sedam godina renoviran i sad ta moderna Doosen Arena ima kapacitet od 11.700 gledatelja. Viktoria nema financijskih problema, sve je na zdravim temeljima, a dolaskom trenera Pavela Vrbe klub je počeo osvajati trofeje - kaže Martinović.

Klupski je godišnji proračun otprilike kao i Dinamov, oko 150 milijuna kuna. Zanimljivo, u Viktoriji igraju poglavito - Česi! Imaju četiri Slovaka (Kozačik, Cisovsky, Prochazka i Hrušovsky), Rezniček ima dvojno državljanstvo Češke i Slovačke, a ovoga je ljeta doveden i nigerijski napadač Ubong Ekpai...

- Nedavno su dogovorili i dva zimska transfera - u siječnju će naime Viktoriju pojačati francuski napadač Jean-David Beuguel (26), klasični centarfor, doveden iz Zlina, te donedavni krilni napadač Opave Joel Kayamba (26) iz Konga. Koliko sam upućen, obojica su zajedno stajala klub manje od milijun eura - govori Martinović ističući:

- Paclik je doveo i sportskog direktora Františeka Myslivečeka, koji je dotada bio glavni skaut Slovana iz Libereca. Oni ne troše previše novca na pojačanja, ciljano kupuju igrače. Tako su primjerice lani kupili napadača Tomasa Choryja za oko milijun eura iz Sigme, no cijelu je prošlu sezonu grijao klupu i tek je ove godine postao standardni igrač, kad su ostali bez Krmenčika.

Head Coach Pavel Vrba of Czech Republic  during Group-D preliminary round between Spain and Czech Republic at Stadium Municipal on June 13, 2016 in Toulouse, France. (Photo by Manuel Blondeau/Icon Sport) (Photo by Manuel Blondeau/Icon Sport via Getty Images)
Manuel Blondeau/Icon Sport via Getty Images / Icon Sport via Getty Images

Vrbina je osnovna misao vodilja dobar rezultat, ne zanima ga umjetnički dojam. A tko je favorit u dolazećim okršajima Viktorije i Dinama?

- Uh, teško je to reći. Bit će to dvije vrlo zanimljive utakmice, posve neizvjesne, šanse su 50:50. Dinamo više teži igri i nadigravanju, naš je prvak na znatno višoj tehničkoj razini od Viktorije, koja je radna momčad, organizirana i disciplinirana, melje svih 90 minuta u istom ritmu. Vrlo su kompaktni, teško ih je probiti i ove su jeseni odigrali samo jednu lošu utakmicu, kad su kod kuće izgubili s 0:5 protiv madridskog Reala - procjenjuje Martinović i naglašava:

- Česi i doma i vani igraju istim načinom. Publika ih prati, imaju bučne i vatrene navijače, koji bodre svoj klub, ali nemaju huliganskih ispada poput recimo navijača Sparte. Smatram da je za Dinamo dobro što se uzvrat igra u Zagrebu, u Maksimiru će se rješavati pitanje ukupnog pobjednika. To bi trebala biti mala Dinamova prednost, međutim ne zaboravimo da je Viktoria u Moskvi svladala CSKA s 2:1, dakle, znaju se Česi pobjednički ponašati i u gostima.

Veliki je hendikep ozljeda Dinamove želje Krmenčika

Viktoria je, inače, vrlo iskusna momčad, prosjek godina je 28,6, a ukupna je vrijednost svih igrača otprilike 30 milijuna eura. Nemaju istaknutu zvijezdu, a najzvučnije je ime spomenuti 25-godišnji češki reprezentativni napadač Michael Krmenčik, kojeg se ljetos spominjalo i kao možebitno pojačanje Dinama, ali do tog transfera nije došlo. Krmenčik je nedavno teže ozlijedio križne ligamente koljena i neće ga biti cijelo proljeće.

Football Soccer - Czech Republic v Denmark - International friendly, Mlada Boleslav, Czech Republic - 15/11/16  Czech Republic's Michael Krmencik reacts during the match.  REUTERS/David W Cerny
REUTERS/David W Cerny / REUTERS
Michael Krmenčik

- To je za njih velik hendikep. A ljetos su odbili ponudu Bordeauxa od sedam milijuna eura za Krmenčika i sad čupaju kosu. Najveća je snaga Viktorije, zapravo, u uigranosti, to je momčad koja je, uz vrlo male promjene, na okupu pet-šest godina. Imaju dvojicu odličnih vratara, sad je Hruška (33) u prednosti, prije je branio slovački reprezentativac Kozačik (34). Šef je obrane iskusni kapetan Hubnik (34), igrao je u Herthi, s njim u paru igra Hejda (28). Lijevi branič Limbersky (35) klupska je legenda, zadnji vezni Hrušovsky (26) slovački je reprezentativac. Ofenzivni veznjak Kopic (28) kreira im igru, on je češki reprezentativac, baš kao i Horava (vezni igrač, 30) i Reznik (desni branič, 29) - kaže Martinović.

Linker
23. travanj 2024 21:08